Wagner: Logiskt i en ologisk tillställning

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

GÖTEBORG. Häcken dominerade i första halvlek. 

AIK bjöd på ett riktigt drömanfall i andra. 

1-1 var logiskt i en ologisk tillställning.

Serieledningen låg och gäckade som en hägring i högsommarvärmen för AIK. Först derbyseger mot Hammarby och sedan chansen att peta ner Bajen från den överraskande tronen, bara en sådan grej.

Rikard Norling hade en vit skjorta med mönster av fjärilar på sig under den svarta kostymen – kan inte bestämma mig om det var imponerande eller galet att ha den på sig i 27 graders värme – men AIK-spelet lyfte inte på lätta vingar, det snarare kraschade under den första halvleken.

När AIK skulle anfalla åt Alexander Faltsetas och Erik Friberg upp Kristoffer Olsson och Anton Salétros. När antalet AIK-passningar i följd blev besvärande få, vann Häcken bollen i gynnsamma lägen och  trädde in den fint i ett gigantisk hål mellan Gnagets mittfält och backlinje och där om någonstans trivs en av allsvenskan kvickaste och mjukaste fötter i Daleho Irandust.

Har man som då i Häcken dessutom en Paulinho i målform och en allt mer växande Viktor Lundberg närmast runt sig så går inte ens försvarsfortet AIK säkert.

Mycket Häcken

Salétros snålspelade tillbaka ett inkast till Robin Jansson, den förre Häckenspelaren tappade bollen och Paulinho placerade in 1-0 (10) lågt med vänsterfoten.

Det fortsatte att vara så mycket Häcken att jag började undra exakt hur mycket avstängde Alexander Milosevic betyder för den här AIK-defensiven och lagmoralen?

Det vände med en konstspark från Tarik Elyounoussi efter en dryg halvtimme. Norrmannens cykelspark hade nog gått i mål, om inte stackars Häckenmittbacken Rasmus Lindgren och hans huvud varit i vägen. Lagkaptenen gick ned för räkning och med lagkaptenens historia med hjärnskakningar var det bara att kliva av planen.

Där och då var det 1-1 i tappade nyckelspelare i respektive lags defensiv och det bjöd in AIK i matchen på Bravida Arena.

I andra halvlek var det, och ursäkta klyschan, ett helt annat Gnaget som kom in på konstgräset.

Salétros, Elyounossi och Yasin drog upp ett anfallsspel med en fart som det åtminstone var ett tag sedan som jag såg AIK prestera. 

Det var en märklig scenförändring där AIK långa stunder spelade ut Häcken.

Kunde ha blivit utvisad

Anton Salétros 1-1-mål i 56:e minuten var fotbollsgodis av högsta allsvenska kvalitet med väggspel, klackar och 17 (!) AIK-passningar i följd innan bollen hamnade bakom Peter Abrahamsson.

Den här tungviktsfajten, båda lagen kommer vara med bland topp fem i allsvenskan i höst tror jag, förtjänade en segrare. 

Men AIK ska vara mest nöjt med en poäng efter Gnagets usla första halvtimma där Häcken kunde stängt den här matchen.

AIK kunde och borde nog också ha fått Ahmed Yasin utvisad efter en ful stämpling på Viktor Lundberg, som inte kunde fortsätta matchen. Och under de svängiga avslutande minuterna, när Häcken även fått Paulinho skadad efter en tuff Daniel Sundgren-tackling, träffade hemmalagets mittback Johan Hammar ribban efter en hörnnick.

I den här forcerade slutspurten inför VM-uppehållet handlar det om att undvika bottennappen. Det lyckades faktiskt både Häcken och AIK med, med varsin mycket bra halvlek och 1-1 som slutresultat. 

Nu 23 matcher i följd i allsvenskan utan förlust för AIK talar också sitt tydliga språk. Rikard Norlings skapelse är mer svårbesegrad än på länge. Även kvällar när spelet långt ifrån fungerar fullt ut.

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53

avMichael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM