Fagerlund: Bayern puttrar lite småtrevligt – Dortmund kokar

Puh, det pyser sannerligen om Bundesliga!

Bayern München puttrade betydligt mer än vi har sett tidigare.

Men vad spelar det för roll när Dortmunds anfall kokar över?

Robert Lewandowski försökte ju slingra sig ur det här.

Knappast någon kan ha missat svackan som tysk fotboll långsamt har glidit ner i, inklusive den polske anfallaren. Förutom ett katastrofalt VM som slutade med uttåg direkt i gruppspelet är Bayern München inte riktigt lika överlägsna eller skräckinjagande som de var för några år sedan. Då när spelare som Philipp Lahm och Xabi Alonso fortfarande sprang runt på planen, och Franck Ribery och Jerome Boateng var lite yngre och en aning mer alerta.

Förmodligen kände Lewandowski att det var nu eller aldrig för honom också. Under sommaren var agenten Pini Zahavi ute i media och röjde, och pratade om hur anfallaren ”ville anta en ny utmaning”. En kombination av tysk envishet (ordförande Rummenigge meddelade att han ”var upptagen fram tills den 1 september”, alltså dagen efter fönstret stängde) och förmodat svalt intresse från de allra största klubbarna gjorde att 30-åringen blev kvar.

Äntligen ett effektivt Bayern

Nu klev han fram ur skuggorna när den hårt pressade Niko Kovac behövde det som mest, i ett möte med serieledaren Dortmund. 23-årige Joshua Kimmich, en av få som faktiskt har lyckats förvalta det tyska arvet, levererade ett inlägg som hamnade så perfekt på Lewandowskis panna att det nästan framstod som ett hån gentemot motståndarförsvaret. Innan målet i den 26:e minuten hade Bayern haft ett nästan ursinnigt anfallsspel och fortsatte visa goda tendenser som annars helt saknats den här säsongen.

Marco Reus slarvade å sin sida bort ett delikat omställningsläge för hemmalaget innan paus, men fick snabb upprättelse i den andra halvleken. Manuel Neuer, som i övrigt börjar nosa på den form han visade upp kontinuerligt innan skadan, var en sekund för långsam när Reus kom rusande och tog mest ben i stället för boll. Straffen förvaltade Dortmund-anfallaren på egen hand och ”den gula väggen” vibrerade för första gången på extra hög frekvens den här kvällen.

Ynglingarna sprang ifrån gamlingarna

Det är enkelt att lasta skit på en ny tränare med blygsam erfarenhet, men att ansvara för en generationsväxling i en av världens största klubbar torde vara en utmaning för vem som helst. Med det sagt hade Bayern en av sina bättre dagar sedan Niko Kovac tog över, i alla fall i offensiven.

Först tog bortalaget tillbaka ledningen när Robert Lewandowski återigen nickade in en boll serverad av Kimmich. Sedan visade Mats Hummels en gång för alla att han har svårt att hänga med ungdomarna nuförtiden. 18-årige Jadon Sancho är en av Englands största juveler och när han får fart under fötterna går det fort. Att runda ”gamlingarna” i Bayerns mittlås var inga problem för honom, det var snarare ofattbart att det dröjde ända till den 66:e minuten innan Dortmund kvitterade, Reus då också givetvis.

När Sancho sedan snodde bollen från Ribery på egen planhalva och de gulsvarta forcerade fram i ännu ett monsteranfall kunde varken Bayerns backlinje eller Neuer stå emot när inhopparen Paco Alcacer dundrade på. Plötsligt stod det 3–2 till Dortmund mot ett försvar som fortsatt darrar, eller snarare inte hänger med. Med lite flyt hade Lewandowski levererat ett kvitteringsmål i slutminuterna, men några centimeter var på fel sida.

Med elva omgångar avklarade toppar i stället Dortmund tabellen på 27 poäng, sju (!) före Bayern München. En del siar om att tålamodet gentemot Kovac snart borde börja tryta, och visst måste han få stopp på den här läckan tämligen omgående.

Annars finns det goda chanser för Dortmund att bryta sig igenom den Bayern-mur som stått stadigt sedan Jürgen Klopps dagar.