Världens bäste: Jag var hemlig agent

Fotbollsikonen erkänner: Var ett alibi

Publicerad 2017-12-21

Sammer.

Han vann EM 1996 och prisades samma år med Ballon d'or som världens bäste fotbollsspelare.

Nu erkänner Matthias Sammer att han under sin hyllade karriär dessutom var inskriven som hemlig agent åt den östtyska säkerhetstjänsten Stasi.

– Det fanns inte något annat alternativ för mig, säger Sammer till Bild.

Matthias Sammer är en av Tyskland mest hyllade fotbollsspelare genom alla tider och var på 1990-talet en av världens bästa försvarsspelare. Men i början av den framgångsrika karriären, som nådde sin topp 1996 med EM-guldet i England och utmärkelsen Ballon d'Or före brassen Ronaldo, bar Sammer på en mörk hemlighet.

En hemlighet han hållit för sig själv ändå fram tills nu.

”Var bara ett alibi”

Det är tyska tidningen Bild som i gamla dokument från den beryktade östtyska säkerhetstjänsten Stasi hittat Sammers namn. När fotbollslegendaren konfronteras med uppgifterna erkänner han på stående fot att han under tre år av sin tid i Dynamo Dresden 1985-1990 var inskriven i Stasis militära gren Vaktregementet Felix Dzerzjinskij.

– Spelarna i Dynamo var generellt inskrivna i vaktregementet. Det är viktigt att komma ihåg att Dynamos ordförande på den här tiden var Erich Mielke (tillika chef över Stasi), säger Sammer till Bild och fortsätter:

– Så om du spelade fotboll i Dynamo Dresden var du först tvungen att skriva in dig i den statliga polismyndigheten. När din armétid sedan kom var du tvungen att gå vidare till nästa steg inom organisationen om du ville fortsätta din fotbollskarriär. I Dynamo Dresden var det ”Felix Dzerzjinskij”. I princip var det dock bara ett alibi så att du skulle slippa någon aktiv militärtjänst.

Matthias Sammer säger att han under sin tid som inskriven i den militära grenen aldrig själv såg något vapen. Han ser det inte heller som något problem att spelarna i Dynamo, som medlemmar av Stasi, kunde spionera på varandra för att utreda eventuella kopplingar till väst.

”Hade varit slutet på min karriär”

Enligt Sammer diskuterade spelarna aldrig politik utan var helt enkelt tvungna att ansluta till Stasi för att få spela fotboll.

– Jag hade kunnat vägra och istället gjort normal militärtjänst men då hade jag varit tvungen att lämna Dynamo Dresden. Det hade samtidigt varit slutet på min fotbollskarriär. Det fanns bestämmelser då du inte kunde fly. Det här var självklart sorgligt och en del i ett på alla sätt felaktigt system men faktum är också att det inte fanns något annat alternativ för mig.

Strax före Östtysklands upptagande i Förbundsrepubliken Tyskland den 3 oktober 1990 lämnade Sammer Dynamo för spel i VfB Stuttgart. Karriären fortsatte sedan i italienska Inter innan den avslutades i Borussia Dortmund.

Sammer gjorde totalt 23 landskamper för Östtyskland och 51 för Tyskland. Efter karriären har den i dag 50-årige fotbollsikonen arbetat som tränare och tv-expert.

Följ ämnen i artikeln