Ändrade sitt sponsorskap efter sonens självmord

Uppdaterad 2018-11-12 | Publicerad 2018-11-11

GÖTEBORG. Den 19 september förra året förändrades Sven-Olof Larssons liv drastiskt.

Sonen John-William tog livet av sig.

Som ett led i sorgearbetet har fadern och familjeföretagaren engagerat sig i arbetet kring psykisk ohälsa och som storsponsor till BK Häcken tagit initiativ till utbildning av spelare, ledare och föräldrar.

– Ingen ska må så illa att man fattar beslut om att ta sitt liv. Där ska det vara nolltolerans, säger Sven-Olof Larsson.

Det avspända väggporträttet från Båstad i det ljusa kontoret ger ett hoppfullt intryck. En ung man på sin väg i livet. Men orden skrivna på det inramade pappret under vittnar om en tragik som är svår att ta in.

JW din glädje och vilja finns alltid med mig. Våran avkoppling på gården, efter hårt arbete ha vi kämpat ihop till gemensam glädje i butik och fabrik.

Frågan kommer alltid finnas. Varför min son. Älskar dig av hela mitt hjärta. Din Pappa.

För ett år sedan förlorade Sven-Olof Larsson sin son John-William. Tillvaron vändes upp och ner för sexbarnsfadern och hans familj.

– Det var den värsta dagen i mitt liv och den är svår att berätta om. Det var dagen då John-William tog sitt liv på vår gård. Han sköt sig själv, berättar Sven-Olof Larsson, av vänner och arbetskamrater kallad för Olof.

– Vi har en jaktgård i Stenungsund. John-William var ledig på tisdagar och då var han alltid där och grejade och fixade. Han sågade, högg ved och så. Det gjorde jag med varje helg. Vi gick ofta tillsammans i skogen och det är klart vi jagade lite hare, sköt älg och plockade bär och svamp, förklarar Sven-Olof Larsson.

John-William Larsson tog sitt liv i september 2017. Efter den tragiska händelsen har fadern och familjeföretagaren Sven-Olof Larsson ändrat sitt sponsorskap till BK Häcken.

Just den här dagen insåg föräldrarna att något var fel. De skyndade sig efter i hopp om att kunna hindra sin son, men det var förgäves.

– Vi körde upp allt vad vi kunde. När vi kom upp gömde han sig, han hade bestämt sig för detta. Hans flickvän, en av bröderna och hans mamma var också med. Det sista ordet jag hörde var ett nej och så kom skottet. Vi hade fått dit psykiatriker och polis för att kunna rädda honom, men han hade bestämt sig helt enkelt. Då föll allt, säger Sven-Olof Larsson.

Sonen hade jägarexamen, men att han skulle vända bössan mot sig själv kom som en stor chock. 

– Det är klart att vi var där och körde våra traktorer och sköt in våra bössor, men att han skulle ta bössan mot sig själv kunde jag aldrig föreställa mig. Jag var sjuttio meter i från när skottet gick. Polisen kom med insatsstyrkan eftersom det var vapen inblandat. Det är klart man blir livrädd när man ser insatsstyrkan komma. Jag hade velat gå rakt fram, men jag fick inte det. Jag är den enda som är på gården nu efteråt och ser till den, säger Sven-Olof Larsson.

Ögonen är sorgsna, men rösten stadig. Han har varit öppen med den tragiska händelsen sedan den inträffade. 

”Jag öronmärkte pengarna snabbt”

Sportbladet möter Sven-Olof Larsson som får berätta om sina tankar och sitt efterarbete inom idrottens värld. Vi ses på hans kontor i de västra delarna av Göteborg. På väggar och bänkar finns familjebilder och porträtt på alla barnen.

Sven-Olof Larsson är vd för familjeföretaget Signal&Andersson, som tillverkar charkuteriprodukter. I flera år har företaget varit huvudsponsor för fotbollsklubben BK Häcken i Göteborg, vars ungdomsverksamhet han alltid uppskattat.

Som ett led i sorgearbetet efter sonens bortgång ändrade Sven-Olof Larsson inriktning på sitt sponsorskap. Under 2018 har familjeföretaget bidragit med pengar riktade till en konkret satsning på utbildning i psykisk ohälsa.

– Jag öronmärkte pengarna snabbt, jag ville inte att pengarna skulle gå till marknadsavdelningen. Det kändes inte rätt att vara en vanlig sponsor när detta hade hänt vår familj, säger Sven-Olof Larsson, som själv i en unik kombination är detaljist, styckare och charkuterist men också en stark entreprenör.

Ungdomsspelare, ungdomsledare och föräldrar i BK Häcken har fått möjlighet att öka sin kunskap i ett svårt, men viktigt ämne i samband med utbildningar under oktober månad. Utbildningarna har skett i samarbete med SPIV (Suicidprevention i väst) och SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd). Sven-Olof Larssons tankar på hur han skulle kunna lyfta den tabubelagda frågan växte i samband med hans kontakt med SPES.

– Jag var mycket på SPES i början, men förstod också att livet måste gå vidare, även för mig. Jag fundera snart på hur kan vi upplysa andra föräldrar. Kan vi rädda någon, så har vi räddat många. Det finns en plats för varje människa och inom idrotten kan inte alla nå eliten. Detta är en folksjukdom, säger Sven-Olof Larsson och fortsätter:

– Jag tittade snabbt på statistiken. Man vet att omkring 1 500 personer tar livet av sig och att psykisk ohälsa är en stor faktor bakom dessa självmord. Det drabbade hela vår familj, vi sörjer på olika sätt alla i familjen. Jag tycker inte att den psykiska vården hänger med, man har skrotat ner den alldeles för mycket. När man hör hur lite pengar som går till psykisk ohälsa och hur stort problem det är så funderar man.

– Vi måste ha en bättre psykvård. Vi bör ha en bättre information till föräldrar och ungdomar om vem de kan vända sig till om de får sådana stopp i huvudet att de inte ser en annan utväg än att ta sitt liv. Vi måste våga fråga, menar företagsledaren.

”Var kanske blind för det”

Sven-Olof Larsson har ägnat långa stunder åt att fundera över faktorerna bakom sonens självdestruktiva handling. Deras relation var nära både i privatlivet och i arbetslivet då John-William tog klivet rakt in i familjeföretaget efter studenten.

Fanns det några tecken som hans nära hade missat?

– Det är den frågan man ställer sig. Man kunde säkert se det, men man var kanske blind för det. Han ville inte avslöja sin svaghet för oss killar i familjen. Här skulle man jobba och prestera och det gjorde han väldigt bra, men sen har man otåligheten. Det gick inte tillräckligt fort, säger pappan.

Du har varit öppen med händelsen, har det varit viktigt?

– Det är ingen skam, vi lever inte på 1800-talet. Det är nog en del av välfärden. Alla ungdomar har det jättefint på Facebook, men man ser aldrig baksidan. Jag vill aldrig att en människa ska råka så illa ut. Det är bara så.

Du lade själv ut information om den tragiska händelsen på dina sociala kanaler. Vilka reaktioner möttes du av?

– Det var starka reaktioner. Vi hade flaggan på halv stång på fabriken i en månad. Vi sörjde hela tiden. Han var en bra medarbetare här.

”Lägger miljarder på bilsäkerheten...”

I samband med Häckens match mot Trelleborg tidigare i höst höll Sven-Olof Larsson ett föredrag inför BK Häckens samarbetspartners. Det var svårt och han fick lämna Bravida Arena efteråt, utan att se matchen.

Men det fanns ett stort värde i att berätta.

– Det är väldigt känsligt. Sådana här saker får inte hända. Man lägger miljarder på bilsäkerheten och man talar om 400-500 dödsfall och så lägger man i princip ingenting på psykisk ohälsa. Jag tror att många som var där tänkte till. Om man räddar en person från att ta sitt liv är det värt alla pengar, säger han.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln