Han sköt Blåvitt till cupfinalen

Uppdaterad 2015-03-23 | Publicerad 2015-03-21

GÖTEBORG. Han värvades från danska Esbjerg för att göra poäng.

I dag förde mittfältaren Jakob Ankersen IFK Göteborg till final i Svenska cupen med två mål.

– Jag vann cupen i Danmark för två år sedan och jag vill gärna vinna den i Sverige också, säger matchhjälten.

IFK Göteborg

IFK Göteborg är klart för final i Svenska cupen efter seger över BK Häcken på Gamla Ullevi (3-1).

Det blev en mycket stabil seger för Blåvitt som nu får möta Örebro eller Elfsborg (spelar i morgon) i final.

Häcken inledde matchen med en trebackslinje, men efter ett par chanser av IFK ändrade tränaren Peter Gerhardsson uppställning,

Med en fyrbackslinje fick Häcken en annan trygghet och kunde sätta press på IFK Göteborg, men det var ändå Blåvitt som tog kommandot på allvar.

1-0 kom efter 25 minuter. Vänster yttermittfältare Sören Rieks löpte in centralt, fick boll där och sköt. Bollen touchade Jakob Ankersen som kom på en löpning in i boxen från andra kanten. Det var han också han som noterades för målet.

– Den träffade mig på låret. Men ett mål är ett mål. Man kan säga att det var Sörens mål eller kanske ett danskt samarbete.., säger Jakob Ankersen.

2-0 kom fem minuter efter paus. Och ännu en gång blev Jakob Ankersen målskytt, nu efter ett fint väggspel med Lasse Vibe.

– Bra av Lasse där. Jag känner Sören från Esbjerg och Lasse från danska ligan så det är lätt för mig att spela med dom. Jag hade många chanser i mina första matcher och jag är nöjd med att jag kan utnyttja dem nu. Jag gillar att göra assist och mål, det är mitt jobb, säger Ankersen.

Reducerade till 1-3

BK Häcken hade i andra halvlek inte mycket att säga till om, IFK spelade ett tryggt försvarsspel och backlinjen var aldrig riktig hotad.

I den 60:e minuten fick Häcken dessutom sin defensiva mittfältare Mohammed Abubakari utvisad efter sin andra varning.

3-0 kom efter 66 minuter. Ett anfall från Emil Salomonssons högerkant gick via Sören Rieks till Lasse Vibe som sköt högt.

BK Häcken reducerade till 1-3 i den 82:e minuten, Dardan Rexhepi sköt och bollen gick via ett blåvitt försvarsben.