Zlatans tal hyllas över hela världen

avKristopher Karlsson

”Den skandinaviske jätten höll ett djupt rörande tal”

1 av 25

Det var inte bara gästerna på plats i Globen och de svenska tv-tittarna som rördes av Zlatan Ibrahimovics tacktal i går kväll.

Svenskens ord rör fotbollsvärlden.

”Plötsligt fick vi se en mycket känslosam och skörare människa än tidigare”, skriver belgiska HNL.

Zlatan Ibrahimovic prisades i går kväll ännu en gång som Sveriges främste fotbollsspelare och fick ta emot Aftonbladets Guldbollen på Fotbollsgalan.

I PSG-stjärnans tacktal hyllade han bortgångna Klas Ingesson och Pontus Segerström samtidigt som han pratade om sin egen brors bortgång.

– Det finns ett liv vid sidan av som är mycket viktigare än det här. Må de vila i frid, sa Zlatan bland annat.

En tårögd Zlatan lämnade sedan scenen till stående ovationer från gäster och publik.

Även tv-tittarna uppskattade talet och i sociala medier hyllades stjärnan.

Förvånade

Nu har Zlatans ord blivit en världsnyhet.

”Stämningen på galan var dämpad då nationen sörjde Klas Ingesson och Pontus Segerström. Den karismatiske anfallaren kämpade med att hålla tillbaka känslorna innan han lämnade scenen till stående ovationer”, skriver engelska Daily Mail.

Belgiska HNL länkar till ett översatt klipp av talet i sin artikel och skriver:

”Den excentriske stjärnan har vunnit priset samtliga år sedan 2007 och borde alltså ha vetat precis vad han skulle säga. Men sedan följde ett djupt rörande tal. Kolla klippet och försök att hålla tillbaka tårarna. Vi känner Zlatan som självsäker, stolt och alltid god för ett citat, men plötsligt fick vi se en mycket känslosam och skörare människa än tidigare”.

Hyllas för vackra ord

Portugiska Record är inne på samma sak i sin artikel:

"Zlatan visade en sida av sig själv som allmänheten sällan får se”.

Även franska sajten Melty nämner att publiken fick se en annan sida av Zlatan i går kväll:

”Han kan ibland vara arrogant och fruktansvärt irriterande för sina motståndare och kritiker men han kan också vara känslosam och beröra, precis som vid Fotbollsgalan i Sverige. Efter att ha fått priset som bäste svenske spelare höll den skandinaviske jätten ett mycket rörande tal där han pratade om sin nyligen avlidne bror”.

Holländska Voetbalzone – som täckte svensken under åren i Ajax – skriver att Zlatan fick kriga för att hålla tillbaka tårarna:

”Zlatan talade med vackra ord om Pontus Segerström och Klas Ingesson”.

Rörde publiken till tårar

PSG-stjärnans ord har även nått till andra sidan jorden där exempelvis vietnamesiska Ngoisao skriver att ”Ibrahimovics ögon fuktades när han talade om minnet av sin bror”.

Kinesiska Now.com talar om ”överraskningen” på Globens scen:

”Att den gudomliga PSG-anfallaren blivit Mr. svensk fotboll och i går vann sin åttonde raka guldboll guldboll var ingen överraskning. Men när han levererade sitt tacktal överraskade han och rörde publiken till tårar”.

Talet uppmärksammas även i grannländerna. Danska Ekstrabladet beskriver händelserna vid galan:

"Zlatan hade något på hjärtat. Inte en svada om vad som helst. Och inte något om att hans föräldrar skulle ha ett särskilt tack. Nej, Zlatan mindes de döda".

Finska Ilta Sanomat skriver:

”Globens strålkastarljus var riktade mot Ibrahimovic och han levererade ett känslomässigt tal i vilket han mindes nyligen avlidna Klas Ingesson, Pontus Segerström och sin egen bror”.

Motiveringen till Guldbollen 2014

Svenska fotbollförbundets och Aftonbladets Guldbollen går till en spelare som skriver sin och Sveriges historia på en särklassig nivå. Med rekord och titlar utmanar han samtidigt samtiden och framtiden. Guldbollen 2014 går till Zlatan Ibrahimovic.

Zlatans tacktal 2014

Vad säger man efter nio Guldbollar… Tror inte det finns mycket att säga utan Guldbollarna talar för sig själva och jag lever fortfarande min pojkdröm när det gäller fotbollen. Alla de här Guldbollarna jag fått, får, det är ett bevis på att man har gjort något bra och att man är bra på det man gör. Men det hamnar i skuggan av det som hände Klas och Pontus. Jag själv hade en bror som gick bort för några månader sedan i en liknande sjukdom. Så det finns ett liv vid sidan om som är mycket viktigare än det här. Må dem vila i frid och ett stort tack till alla er som hjälpt mig på plan och utanför plan. Utan er var det här inte möjligt. Tack.

ARTIKELN HANDLAR OM