Krävs en kvartsfinal för ekonomisk vinst i VM

Publicerad 2019-06-21

DEAUVILLE. Det finns en rad positiva faktorer med landslagets avancemang i VM.

Men krasst ekonomiskt är det en sak som gäller mot Kanada.

Vid förlust blir det förlust.

– Vi behöver gå någon runda till för att det ska bli break even, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Det svenska landslaget är klart för en åttondelsfinal i VM. Den spelas på måndag mot Kanada i Paris.

Världsmästerskapet i Frankrike är på väg att bli, eller redan på många sätt är, det mest uppmärksammade och publikt (tv och på plats) bästa någonsin på damsidan.

Även på andra fronter har kliv tagits.

För första gången har deltagande nationer fått ersättning som ska grunda för en bra uppladdning inför VM. Det är också första gången som klubblagen får ersättning för sina spelare som deltar i mästerskapet.

Så sent som på VM 2015 var det första gången som spelarna var försäkrade.

Även om skillnaderna mellan hur det ser ut på herrsidan fortfarande är som natt och dag finns det en positiv trend.

– Det är helt annorlunda mot hur det har varit tidigare och det är på väg åt rätt håll, men sen önskar vi förstås ännu mer och att det går snabbare, vi är otåliga, säger Karl-Erik Nilsson.

Kan åka vidare till Paris med skön känsla

Svenska fotbollförbundets ordförande är på plats med landslaget i Frankrike. Han kunde under fredag förmiddag checka ut från hotellet i Deauville för vidare resa till Paris.

– Det betyder mycket att laget är vidare. Det innebär ytterligare några dagar med stort intresse och fullt fokus kring vårt landslag. Det genererar positiva siffror när det gäller att killar och tjejer vill komma till vår fotboll och bli en del av våra föreningar. Det är fantastisk marknadsföring, vi talar om det kanske största världsmästerskapet någonsin, säger Karl-Erik Nilsson.

Det finns stora värden med en svensk framgång. Värden som inte går att mäta, men att uppfatta.

Ekonomiskt innebär den rena mästerskapsersättningen från Fifa att Sverige för en åttondel får drygt nio miljoner kronor. Rent krasst är det dock så att om det svenska VM-deltagandet inte ska bli en förlustaffär krävs det seger mot Kanada.

– Vi behöver gå en runda till för att det ska bli break even för det är stora kostnader för laget, säger Karl-Erik Nilsson som är noga med att poängtera:

– Det är positivt ändå. För vad vi ser är att våra samarbetspartners uppmärksammar det här mästerskapet på ett helt annat sätt. Så sett till helheten är vi hemma, men ser vi det strikt monetärt är det så att vi måste till kvartsfinal.

En annan effekt som landslaget noterat är att det är många svenska fans på plats. Flera tusen såg matchen mellan Sverige och USA.

– Det kändes som att det var en uppslutning som liknande en gul vägg. De sjöng minsann hela matchen, det var helt magiskt, säger Karl-Erik Nilsson.

Han ser en fördel med att åttondelen nu spelas i Paris.

– På det sättet kanske Paris är bra, det är lätt tillgängligt om man vill kvista ner....


Så här har ersättningarna förändrats

Sportbladets Stefan Holm har sammanställt ersättningarna från Fifa, Internationella fotbollförbundet. Sammanställningen är gjord tidigare i vår och beroende på dagskursen kan beloppen skilja marginellt.

Prispengar i dam-VM 2019:

VM-guld: 37,1 miljoner kronor (4 miljoner USD)

VM-silver: 24,1 miljoner kronor (2,6 miljoner USD)

VM-brons: 18,6 miljoner kronor (2 miljoner USD)

VM-fyra: 14,9 miljoner kronor (1,6 miljoner USD)

Kvartsfinal: 13,5 miljoner kronor (1,45 miljoner USD)

Åttondelsfinal: 9,3 miljoner kronor (1 miljoner USD)

Gruppspel: 7 miljoner kronor (0,75 miljoner USD)

Prispengar i dam-VM, totalt: 

2019: 279 miljoner kronor (30 miljoner USD)

2015: 139 miljoner kronor (15 miljoner USD)

2011: 93 miljoner kronor (10 miljoner USD)

2007: 61 miljoner kronor (6,4 miljoner USD)

Prispengar i herr-VM 2018: 

VM-guld: 353 miljoner kronor (38 miljoner USD)

VM-silver: 260 miljoner kronor (28 miljoner USD)

VM-brons: 223 miljoner kronor (24 miljoner USD)

VM-fyra: 204 miljoner kronor (22 miljoner USD)

Kvartsfinal: 149 miljoner kronor (16 miljoner USD)

Åttondelsfinal: 111 miljoner kronor (12 miljoner USD)

Gruppspel: 74 miljoner kronor (8 miljoner USD)

Valuta: 1 dollar=9.2863 kronor (beräknat på kurs tidigare i vår).

Fifa har dubblat prispengarna i VM sedan 2015, från 15 miljoner dollar (139 miljoner SEK) till 30 miljoner dollar (279 miljoner SEK). Ytterligare 20 miljoner dollar (186 miljoner SEK) är avsatta för de 24 deltagande ländernas förberedelser (11,52 miljoner USD/107 miljoner SEK) och ersättning till klubbarna som släpper spelare till mästerskapet (8,48 miljoner USD/79 miljoner SEK).

Det låter generöst men glappet till herrarna har ökat. Förra året, i Ryssland, ökade prispengarna med tolv procent, från 358 miljoner USD (3,3 miljarder SEK) till 400 miljoner USD (3,7 miljarder SEK). Totalt - inklusive förberedelsebidrag och klubbersättning - delade Fifa ut 791 miljoner dollar (7,3 miljarder SEK). För VM-guldet fick Frankrike 38 miljoner USD (353 miljoner SEK) - det vill säga mer än vad som fördelas under hela dam-VM. Ett guld i dam-VM är alltså värt hälften så mycket som en säkrad gruppspelsplats i herr-VM. 

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.