Publicerad 2019-09-10

Gruppfinalen mellan England och Kosovo blev en fotbollscirkus.

– En galen match, sammanfattar Jadon Sancho efter 5–3 på St. Mary's

Resultatet betyder att Kosovos historiska svit nu är bruten.

För tre år sedan spelade Kosovos landslag en tävlingsmatch för första gången. Redan nu har de blivit historiskt bra.

Inför kvällens gruppfinal i EM-kvalet mot England hade Kosovo nämligen 15 raka matcher utan förlust, vilket är den längsta sviten någonsin av ett europeiskt lag.

Om den förlängdes borta på St. Mary's?

Till en början såg det åtminstone lovande ut. Redan efter 34 sekunder kunde Valon Berisha chocka England med 1–0.

Fem mål på en halvlek

Sedan gick det dock utför. De kvalstarka engelsmännen dundrade in ettan, tvåan, trean... och till slut stod det hela 5–1 i paus - efter snöpligt självmål av Mergim Vojvoda.

Kosovo gav sig dock inte utan en fajt. I andra halvlek smällde gästerna in två reduceringar, till 5–3, innan Harry Kane fick chansen att sätta ännu en straff.

Han hade förvaltat alla chanser från punkten sedan 2018, men den här gången räddade Arijanet Muric.

”Lite brittisk humor”

Resultatet skrevs slutligen till 5–3 och Kosovos svit är därmed bruten.

– En galen match. Jag är överlycklig över att ha gjort mitt första mål i England, säger jättelöftet Jadon Sancho enligt BBC.

Resultatet betyder också att England stärker sin position som gruppetta, medan Kosovo faller ner som trea, bakom Tjeckien.

Den karismatiske Kosovo-tränaren Bernard Challandes är nöjd ändå.

– För att använda lite brittisk humor: vi vann andra halvlek med 2–0 och vilka är de senaste att göra det mot England?