Sverige–Frankrike i VM-kvalet.

Vi laddar upp med fyra svenska drömmål mot just Frankrike. Titta och njut.

Sverige–Frankrike, EM 1992

Sverige kom till hemma-EM med fiaskot i Italien-VM 1990 i färskt minne. I öppningsmatchen på Råsunda ställdes man dessutom mot förhandsfavoriterna Frankrike.
I den 24:e minuten fick Sverige hörna. Anders Limpar slog den och löpande mot första stolpen kom mittbacken Janne Eriksson i en intränad variant. Utan bevakning lyfte han högst mellan två franska försvarare och nickade in ledningsmålet för Sverige.
– Det finns inetsat i näthinnan .Det var ju stort naturligtvis, och lite förlösande för hela gruppen inför fortsättningen. Att vi faktiskt spelade bra mot Frankrike och tog ledningen, har Eriksson sagt i efterhand.
Jean-Pierre Paoin kvitterade i andra halvlek men för Frankrike blev EM 1992 ett stort misslyckande. Sverige och Danmark gick vidare från gruppen och de senare vann sen hela turneringen.

Sverige–Frankrike, VM-kval 1993

22 augusti 1993 tog Sverige emot Frankrike på Råsunda. Franck Sauzée gav gästerna ledningen med en kanon i 76:e minuten. Sverige behövde en poäng för att hålla drömmen om VM vid liv.
Med två minuter kvar av ordinarie tid fick Jonas Thern bollen vid mittplan och avancerade. Martin Dahlin löpte parallellt med den franska backlinjen och väntade på passningen.
När den kom från Thern var den perfekt avväggd och fri med den franske målvakten kunde Dahlin lyfta in kvitteringen.
Sverige tog senare en VM-plats på Frankrikes bekostnad – och sommaren i USA 1994 glömmer vi aldrig.

Sverige–Frankrike, EM 2012

Ett misslyckat mästerskap för Sverige som efter två förluster mot Ukraina och England redan var utslagna inför den sista gruppspelsmatchen mot Frankrike.
Då passade Zlatan och co på att göra en riktig stormatch mot ett Frankrike som spelade för gruppsegern.
0–0 i paus men i andra halvlek tryckte Sverige gasen i botten. I den 54:e minuten hittade Kim Källström ut till Sebastian Larsson på högerkanten. Larsson slog inlägget på första tillslaget till en framstormande Zlatan. Ibra tajmade upphoppet perfekt och liggande i luften saxsparkade han in ledningsmålet.
Efter turneringen utsågs konstsparken till hela EM:s vackraste mål av Uefas tekniska analysgrupp,

Frankrike–Sverige, VM-kval 2016

Sverige inledde VM-kvalet med en skrällpoäng mot Holland och en rutinseger mot Bulgarien.
I den tredje matchen ställdes Janne Anderssons nya svenska landslag mot det franska stjärnlaget.
Svenskarna höll 0–0 i paus och tio minuter in i andra halvlek fick Sverige frispark.
Emil Forsberg ställde upp, tog sats och grundlurade Hugo Lloris i det franska målet och sköt 1–0 till Sverige.
Tio minuter senare hade Frankrike vänt matchen genom mål av Pogba och Payet – och matchen slutade 2–1.