Gerhardsson: ”Vill verkligen hålla oss kvar i toppen”

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

LVIV. Vinst mot Ukraina och andraplatsen är säkrad för Sverige.

Tappad poäng, och Danmark minskar avståndet i VM-kvalgruppen.

– All fokus och energi läggs på att komma först, säger Linda Sembrant.

Det svenska landslaget har anlänt till Lviv. Här ska Peter Gerhardssons lag ta sig an Ukraina under tisdagskvällen i VM-kvalet, en viktig match på flera sätt.

Seger innebär dels att man håller tabelltvåan Danmark fortsatt bakom sig, men också att andraplatsen är helt säkrad. Ukraina står i nuläget på sju poäng, vilket innebär att chansen att nå mästerskapet kan krossas i morgon.

– Vi vill verkligen hålla oss kvar i toppen och vi har en stor möjlighet att göra det, men då måste vi leverera, säger Peter Gerhardsson.

Den kommande motståndaren föll med hela 1–5 mot Danmark under fredagskvällen, ett resultat som laget lär göra allt för att undvika.

– De sa själva att det var en av deras sämsta matcher på länge. Defensivt lär de tajta till det, sen är en match över 90 minuter och ett mål kan påverka matchplanen, säger Gerhardsson.

– Men de måste ju vinna så exakt hur de värderar oss vår vi se.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Linda Sembrant.

Sembrant: ”Kan inspirera”

Till matchen mot Danmark dök omkring 2 000 åskådare upp på Lviv arena. Det innebär att den ursprungliga EM-arenan från 2012, med en maxkapacitet på 35 000, förmodligen kommer eka tom.

– Klart att vi älskar att vara i Göteborg och att spela inför vår publik, det var en fantastisk inramning nu senast mot Kroatien, säger Linda Sembrant.

– I morgon kommer det vara lite mindre, men det är fortfarande väldigt blått och gult på läktarna här. Vi vet att det är de förutsättningarna som gäller så det är bara att försöka göra en bra match för alla dem i tv-sofforna där hemma. Så klart att vi vill spela inför så mycket folk det går men vi har ju spelat för både mer och mindre publik.

Tror ni att lagen som kommer på besök kanske inspireras?

– Absolut, vi sa det när vi kom hit i dag , att det är skillnad. Som du säger, när de kommer till Göteborg senare så kommer de få känna hur det är att spela på vår hemmaplan. Jag tror även att det kan inspirera dem, så att det kan utvecklas även här.

Glas sjuk – men Rolfö tillbaka

Hanna Glas följde inte med planet till Ukraina på grund av sjukdom. Skadade Caroline Seger är på plats men kommer inte heller att vara tillgänglig för spel.

Fridolina Rolfö, som fick en lårkaka senast, ska det däremot inte vara några problem med.

– Hon är redo, hon körde fullt här nu och såg väldigt pigg ut, säger Peter Gerhardsson.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20