SvFF: ”Naturligtvis inte nöjda med det här”

Riktar kritik mot Uefas avsparkstider till EM-kvalet

Uppdaterad 2019-08-14 | Publicerad 2018-12-06

Svenska Fotbollförbundet hoppades på färre 20:45-matcher i EM-kvalet – förgäves.

Nu arbetar man febrilt för att lämna in en framställan till Uefa i ett försök att ändra avsparkstiderna.

– Vi är naturligtvis inte nöjda med det här, säger marknads– och försäljningschefen Mikael Jiffer till Sportbladet.

Under hösten hade Svenska Fotbollförbundet svårt att locka publik till herrlandslagets landskamper.

I träningsmatchen mot Slovakien den 16 oktober noterades Friends arena för den sämsta publiksiffran någonsin, 9 876 åskådare.

En av de främsta anledningarna till den skrala biljettförsäljningen tros vara den sena avsparkstiden, 20:45, något som också spelarna själva påpekat vid flera tillfällen.

– En tisdag 20.45. Jag hade dottern på läktaren som somnade och var tvungen att åka hem. Det är tufft för familjer att komma. Har ingen aning om hon tajmade min speltid... hon brukar vara pigg när jag spelar. Men det är svårt för familjerna, sa Jimmy Durmaz i samband med Slovakien-mötet.

”Hoppas kunna ändra tiderna”

När tv-tiderna för EM-kvalet skulle spikas hade förbundet förhoppningar om mer gynnsamma tider.

Så blev det inte. Samtliga kvalmatcher, med undantag för mötet med Rumänien på Friends arena den 23 mars, har avspark 20:45.

– Först genomförs lottningen, vilket gjordes i söndags, förklarar Mikael Jiffer, marknads– och försäljningschef på SvFF.

– Sedan sätter sig en grupp ner på Uefa och gör ett spelschema. Därefter skickas detta ut och det är därmed tiderna vi har att förhålla oss till. Vi är naturligtvis inte nöjda med det här och håller på att sammanställa ett svar för att förhoppningsvis kunna ändra tiderna.

Så ni har fortfarande möjlighet att förändra?

– Nej, egentligen inte. Men vi tänker försöka påverka det i den mån vi kan.

Har kontaktat övriga förbund

Uefa har full kontroll över både speldagar och avsparkstider. Mikael Jiffer förklarar att förbundet har haft synpunkter på valen av speltider åtminstone 1,5 år tillbaka.

– Och vi kommer fortsätta ha synpunkter, tillägger Jiffer som håller med spelarna om att barnfamiljer hämmas.

– Det är självklart. Har du småbarn så är avspark 20:45 inte optimalt, och det är inget som vi tycker är bra. Samtidigt måste vi förhålla oss till Uefa som sätter spelschema.

Mikael Jiffer berättar om den process som nu pågår, som inkluderar att ta kontakt med motståndarförbunden. I Sveriges EM-kvalgrupp ingår Rumänien, Norge, Färöarna, Malta och Spanien.

– Är det så att vi sedan är överens så lämnar vi in en gemensam förfrågan till Uefa. Så just nu är det febril aktivitet här, det här är en central fråga för oss, säger Jiffer.

”Kämpar med det här varje dag”

Det är däremot inte säkert att de övriga förbunden håller med. Det finns trots allt en kulturell skillnad mellan nordiska– och sydeuropeiska länder att ta hänsyn till.

– I Spanien så är en avsparkstid klockan 18 inte bra alls eftersom alla matcher vanligtvis startar mellan 20 och 21. I Norden och länder runt om kring så är det alldeles för sent, säger Mikael Jiffer.

– Det som händer nu när vi går vidare med en sådan här förfrågan, förutsatt att vi är överens med motståndarna, är att Uefa går ut till sina intressenter och ställer frågan.

Media och sändande bolag, i det här fallet TV4, har en viss talan.

– Men i slutändan är det ändå Uefa som bestämmer, säger Jiffer som

– Vi kommer gå in med den här framställan innan jul och sedan förväntar vi oss ett snabbt svar. Det handlar om planering för alla, så det krävs att vi vet det ganska långt i förväg.

– Vi kämpar och jobbar med det här, dels bedriver vår generalsekreterare Håkan (Sjöstrand) den politiska biten, och vi på marknad har kontakt med tv-avdelningen på Uefa som driver frågan rent operativt.

”Handlar om mer än biljettpriser”

Skulle tiderna ändå stå fast planerar SvFF att lägga upp en strategi för att trots allt försöka få fullsatt under kvalmatcherna.

– När vi har stornationer som exempelvis Spanien på besök krävs en sorts strategi. Då är det många barnfamiljer som ändå väljer att gå, trots sämre förutsättningar, säger Mikael Jiffer.

– Sedan har vi en helt annan strategi för Malta. Naturligtvis handlar det om biljettpriser men också om hur vi skapar evenemangen och hur vi kommunicerar och marknadsför det utåt.

Erik Niva ut sina fem bästa reportage från 2018:

Om världens viktigaste fotbollsspelare.

Om en klubb och en stad som försöker förändras för att gå i takt med sin tid.

Om prövningarna som AIK behövde hantera för att vinna SM-guld.

Om avskedet till Hammarbys allra största ikon.

BLÅGULA MARKER: Niva om Janne Anderssons uppväxt: Om den miljö, den fostran och den familj som gjorde Sveriges förbundskapten till den han är.

https://blagulamarker.story.aftonbladet.se/chapter/familjen-andersson/

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.