När börjar egentligen La Liga-säsongen?

avMakoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

Med en vecka kvar så visste vi fortfarande inte om den spanska högstadivisionens premiärmatch skulle spelas på fredag eller lördag.

Nu vet vi, till slut.

Enligt Marca har spansk domstol löst tvisten – och La Liga-premiären mellan Athletic Club och Barcelona spelas på fredag nästa vecka som planerat.

La Liga-fotbollen, som huserar storlag som Barcelona, Real Madrid och Atlético Madrid, anses av många vara världens bästa.

Utanför fotbollsplanen har dock den spanska fotbollen en hel del att jobba på – i alla fall när det kommer till planering.

När spelschemat för säsongen 2019/2020 släpptes i mitten av juli så stod det klart att öppningsmatchen i premiäromgången skulle spelas fredagen den 16 augusti klockan 21.00 på San Mamés i Bilbao mellan Athletic och Barcelona.

Konflikt

En kontroversiell speldag, med tanke på de protester som tidigare florerat bland supportrar om att använda fredagen (och även måndagen) som speldagar för ligan. Kontroversiell också med tanke på att det spanska fotbollsförbundet, enligt Marca, föreslagit ett möte med ligaförbundet om att minska antalet veckodagsmatcher precis innan schemat släpptes.

Och spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales gick därmed ut och sa något i stilen med: ”Nej, ni ska inte alls spela på de där datumen”.

Krismöten följde mellan Rubiales och förbundet samt Ligaförbundets ordförande Javier Tebas – utan att nå samförståelse.

”Salomonisk” dom”

Bara en dryg vecka efter att spelschemat hade släppts så stod det sedan klart att tvisten skulle gå till rätten. Detta följdes av uttalanden från båda håll som fastslog att just de hade den där rätten att bestämma vilka matchdagar som fick användas.

Under fredagen, med exakt en vecka kvar till den planerade premiäravsparken, så kom domen enligt Marca.

En dom som tidningen beskriver som ”salomonisk”.

Fredagsmatcher – men inga måndagsmatcher.

Fortsatt konflikt

Spanska fotbollförbundet välkomnande med ett officiellt uttalande domen, men skickade samtidigt in mer bränsle till konfliktsbrasan när de därefter krävde ligaordföranden Javier Tebas avgång.

Och ligaförbundet? De ska överklaga domen enligt officiell utsago.

Samtidigt som det stöket fortsätter har vi, trots allt, en premiär som spelas på fredag om en vecka.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga