Martens matchhjälte – efter omdiskuterad straff

Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2019-06-25

Nederländerna är vidare till kvartsfinal efter en rysare mot Japan.

Storstjärnan Martens blev stor matchhjälte med två mål, där det avgörande 2–1-målet kom på straff efter en hands.

– Det är omöjligt att spela fotboll med händerna helt liggande efter kroppen, säger experten Hanna Marklund i TV4.

Nederländernas storstjärna Lieke Martens gjorde sitt första mål i turneringen då hon styrde in 1–0 i den 17:e minuten.

Målet innebar dessutom att 26-åringen är den första nederländska damspelaren att göra mål i två VM-slutspel.

Men Japan skulle kvittera strax innan halvtidsvisslan. Yui Hasegawa lyfte kyligt in 1–1, framspelad av Mana Iwavuchi som stod för flera fina framspelningar i matchen.

Japansk forcering

Alla tre av Japans mål i turneringen så här långt har gjorts i den första halvleken. En svit som var tvungen att brytas om det skulle bli fortsatt spel för japanskorna i Frankrike.

I slutet av den andra halvleken satte Japan in en våldsam forcering och skapade en handfull farliga chanser. Men närmare än ett ribbskott kom man inte.

Istället var det Nederländerna och Lieke Martens som fick segerjubla.

På tilläggstid fick Martens chansen från elva meter, efter att ett skott tagit på en japansk arm i straffområdet och domaren dömt straff.

Martens gjorde inget misstag och placerade bollen till vänster om målvakten.

”Förstör vår sport”

– Den här handsregeln… Kumagai är ju på väg framåt, jag tycker inte hon har handen ute så mycket. Det är omöjligt att spela fotboll med händerna helt liggande efter kroppen, säger experten Hanna Marklund i TV4.

Den nya handsregeln som introducerades inför mästerskapet innebär att även vissa ”oavsiktliga” kontakter mellan hand/arm och boll är regelbrott.

– Om jag hade fått bestämma hade det inte varit straff. Det är en naturlig rörelse framåt och väldigt nära. Men nu är det nya regler och nu är det straff, säger expertkollegan Malin Swedberg.

Situationen blev även omdiskuterad på sociala medier av andra fotbollsprofiler.

”Handsregeln förstör vår sport. Orkar inte.” skriver Östersunds lagkapten Tom Pettersson på Twitter.

”Jag tål inte den här nya handsregeln. Den behövde bli tydligare, men det här gränsar till nolltolerans - om den träffar handen/armen är det straff - vilket bara är korkat” skriver The Times-journalisten Oliver Kay.

Segern innebär att Nederländerna är klara för kvartsfinal, där väntar Italien, som tidigare i dag vann över Kina.