Djurgården övervann derbyspöket – slog AIK

Uppdaterad 2018-03-22 | Publicerad 2018-03-18

Det tog en timme – men sen hade både bengalröken och derbyspöket vädrats ut från Friends arena.

Djurgården vann cupsemin mot AIK med 2–0 efter att Tino Kadewere gjort mål för andra matchen i rad.

– Jag tittade på bollen och sa till mig själv: ”Snälla, gå in i mål”, säger han till Sportbladet.

AIK Fotboll

Röken låg tät under Friends arenas stängda tak efter att båda lagens klackar tänt bengaler och annan pyroteknik strax före utsatt avsparkstid.

När domare Andreas Ekberg en timme senare blåste igång matchen inledde lagen trevande.

Efter en halvtimme hettade det dock till när AIK:s Rasmus Lindkvist fick hjärnsläpp och stoppade Jesper Karlströms hörnspark med händerna.

Andreas Ekberg pekade på straffpunkten och Kerim Mrabti lade upp bollen. Djurgårdsanfallaren sköt lågt nere till höger, men Oscar Linnér i AIK-målet läste straffen och räddade.

Fortsatte titta på bollen

Andra halvlek var bara någon minut gammal när Djurgårdens vänsterback Jonathan Augustinsson slog en lång boll mot AIK:s backlinje. Per Karlsson försökte nicka undan men spelade i stället fram Djurgårdens anfallare Tinotenda Kadewere som rullade in bollen i mål via bortre stolpen.

– Efter att jag skjutit fortsatte jag att titta på bollen innan den gick in i mål. Jag tittade på bollen och sa till mig själv: ”Snälla, gå in i mål”. Det gjorde den, och det gjorde mig väldigt stolt och glad, säger Kadewere till Sportbladet.

20 minuter senare var det Jesper Karlström som slog en lyra mot AIK:s backlinje. Kadewere vann höjdduellen mot Hauksson och Lindkvist och nickade fram Mrabti som tog revansch för straffmissen och utökade ledningen.

AIK fick ett jätteläge att reducera i den 78:e minuten när Andreas Isaksson rev ner Tarik Elyounoussi i straffområdet och Ekberg ännu en gång pekade på straffpunkten. Norrmannen tog själv hand om straffen och precis som Kerim Mrabti sköt han lågt nere till höger. Andreas Isaksson gick dock åt rätt håll och stod för en sällsynt straffräddning.

Hade inte vunnit på 2 372 dagar

Djurgården vann med 2–0 inför de 21 200 åskådarna på Friends arena. Segern var lagets första derbyseger på 2 372 dagar. Den 19 september 2011 vann Djurgården höstderbyt mot AIK med 1–0 på Råsunda.

– Vi har inte vunnit ett derby på väldigt länge. Det här känns fantastiskt och får oss att bara vilja fortsätta. Men vi har ett till derby snart (mot AIK i allsvenskan), så nu måste vi glömma det här och fokusera på det som komma skall, säger Tino Kadewere.

Anfallaren har gjort fyra mål på fem matcher i årets cupspel.

– Det är viktigt för mig. Jag tycker att jag har gjort bra ifrån mig på sistone, men just nu vill jag inte tänka på det. Vi måste bara fortsätta jobba hårt och fokusera.

Djurgården har vunnit alla sina matcher i årets Svenska cupen och är nu klart för final mot Malmö som i går slog ut Östersund. Vilket lag som får hemmaplan lottas under den allsvenska upptaktsträffen på onsdag.