Rikard Norling: ”Visste att det inte var acceptabelt”

avFrida Fagerlund

Noll poäng hemma mot Sirius är oacceptabelt.

Därför höjde Rikard Norling rösten i omklädningsrummet, vred upp offensiven – och såg AIK vända och vinna.

– Det finns en risk att om man gapar efter mycket så mister man också hela stycket. Den där balansgången jobbar jag med hela tiden, säger tränaren.

När Rikard Norling ska summera de tre inledande omgångar i allsvenskan uppstår en kort tystnad innan han svarar:

– Ja... Det var en viktig vinst sist i och med att vi började med två kryss, att få en start som ändå är resultatmässigt hanterbar, säger tränaren.

– Sen är det ju en bransch där man mäts på sin nästa match.

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

Resultat, resultat, resultat. Det var genom cynism, struktur och en stark grundtro på sin spelidé som AIK plockade hem SM-guldet förra året.

0–0 i årets premiär mot Östersund var möjligen godkänt. 0–0 mot IFK Norrköping likaså.

”Jag vet att noll poäng inte är acceptabelt”

Men när det stod 0–1 på resultattavlan i halvtid hemma mot Sirius förstod Norling att han behövde agera. En hårtork till spelarna i omklädningsrummet och några offensiva byten senare var siffrorna 2–1.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Det kändes väldigt olikt dig, att kasta fram allt man har?

– Jag försöker hitta någon form av balans. Klart att vi var tvungna att vinna den där matchen. Kosta vad det kosta vill, lite grann. De förutsättningarna visste vi om på förhand, säger Rikard Norling.

– Klart att det skulle funka att alltid resonera så. Men det finns en väldigt stor risk också, att öppna upp så där vid ett oavgjort resultat. Så att det blir hela havet stormar för allt vad tygen håller. Det finns en risk att om man gapar efter mycket så mister man också hela stycket. Den där balansgången jobbar jag med hela tiden. Jag vet att noll poäng är långt ifrån bra eller acceptabelt. Det är slutresultatet som räknas.

Kände du av pressen, i halvtid?

– Pressen vet jag inte. Björn (Wesström, sportchef) har en ganska enkel kalkyl, de här och de här matcherna förväntas vi vinna. Och så vidare. Det hjälper en ibland att vara lite mer cynisk till att åstadkomma resultat. Sen har det inte riktigt med press att göra. Det är alltid stress och press i en storklubb. Utan den där var vi bara tvungna att vinna. Punkt.

”Så bra är vi inte”

Gissar att det ändå finns en del AIK:are som skulle föredra den typen av spel i alla matcher.

– Ja, det är ju ambitionen. Att vi ska vara så pass kraftfulla i kvalitet. Samtidigt är det en annan sak lite grann. Det är någonting vi strävar efter, att bli så pass bra. Och blir vi så pass bra, som vi var i andra halvlek, då kommer vi inte behöva fundera på att vi behöver tänka cyniskt eller inte. Så det är det vi jobbar mot, att bli så pass starka.

– Sen kommer det alltid vara lägen där jag är väldigt resultatorienterad. Där man inte strävar efter hur bra man vill bli jämt. Precis som alla AIK:are vill jag också att vi alltid ska ha den kraften.

Ogillar du att göra en sån rockad i spelet?

– Nja, jag strävar gärna efter att vi kan ha den kraften redan innan. Men sen är det en del av tjusningen också, det funkar inte så med fotbollen. Att man alltid kör över motståndet och totaldominerar. Det är jämna matcher. Så bra är vi inte, att vi kan resonera på det sättet, i förhållande till våra konkurrenter i allsvenskan.

– När det då blir att man måste säkerställa resultat så är det min uppgift att se till att matcha laget på det sättet så att vi uppnår det.

”Har inte tänkt eller reflekterat över det”

Vissa tycker att ni inte vågar tillräckligt, att ni ”inte beter er som regerande mästare”. Hur ser du på det?

– Jag vet inte vad jag ska säga faktiskt för jag har inte tänkt eller reflekterat över det. Jag vet att till syvende och sist så handlar det om att göra resultat. Det spelar ingen roll hur man uppfattas eller hur man beter sig om man förlorar matcher. Vinner man matcher så har det heller ingen grundbetydelse egentligen, om man säger så.

Blir kritiken mot er orimlig ibland?

– Det skrivs och tycks mycket om vår klubb och det tycker jag är bra i grund och botten. Det spekuleras och man har åsikter. Det är så som det ska vara. Om ingen bryr sig då skulle inte AIK vara detsamma. Jag bara förhåller mig till min uppgift och vet att, oavsett om jag gör det bra eller dåligt, så kommer det nagelfaras. Och värderas. Debatteras. Jag välkomnar det men det är inget jag kan påverka.

”En av de största utmaningarna, har jag upptäckt”

En del spelare, som var väldigt vitala förra året, har kanske inte kommit upp i nivå än så länge. Hur hanterar du det?

– Det är en intressant utmaning för mig som tränare att få alla individer att se sin nästa träning och match som det absolut viktigaste i karriären. Varenda situation där i, att göra sitt absolut yttersta och prestera på topp varje gång. Det är en av de största utmaningarna som jag hittills har upptäckt i den här nya erfarenheten att leda ett lag som vann förra året.

Tills sist kommer vi in på Jack Lahne: anfallaren som gick från Brommapojkarna till Amiens, för att därefter lånas ut till AIK.

Att 17-åringen skulle vara en risk i det defensiva spelet, som är en viktig del för anfallarna i Norlings spelsätt, håller tränaren verkligen inte med om.

– Jag har jobbat med forwards som är direkt okunniga och inte förstår defensiven. Det är absolut inte Jack. Han är klok och intelligent i det perspektivet, vilket är ett måste om han ska spela i franska Ligue 1. Det går inte att bara anfalla, säger Norling.

Han har kommit in i det snabbt?

– Ja, och det säger också ganska mycket om den spelintelligens som han är född med. Han skulle inte ha en chans att komma in i det så som han har gjort utan intelligens i båda riktningarna.

AIK ställs mot Örebro SK under långfredagen.

ARTIKELN HANDLAR OM