Fotbolls-VM i Frankrike 2019

Kan bli en skräll i VM-truppen – bevakad av landslagsledningen

avPetra Thorén

Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Julia Spetsmark i Djurgården förra säsongen

Ikväll presenteras VM-truppen.

Julia Spetsmark kan bli en skräll på förbundskapten Peter Gerhardssons lista.

Enligt Sportbladets uppgifter har landslagsledningen följt den offensiva spelaren intensivt de senaste veckorna.

VM i Frankrike väntar och premiären mot Chile spelas den 11 juni.

Då är det examensdags för Peter Gerhardssons lag. Vilka som får chansen att sätta avtryck meddelas idag.

23 spelare kommer att presenteras ikväll, klockan 18.20. Fler av dem kommer att vara kända namn, men enligt de spelare som Sportbladet har talat med har varken de etablerade eller de som står på gränsen till truppen fått några förhandsbesked av landslagsledningen.

Förbundskaptenerna Peter Gerhardsson och assisterande Magnus Wikman har lagt en stor vikt vid att följa de aktuella spelarna.

– I allsvenskan ser vi alla matcher. Live så många vi hinner. Vi reser på allt vi kan. De vi inte ser live ser vi på tv. De internationella spelarna följer vi också, sa Magnus Wikman nyligen till Sportbladet.

”Vore skitkul att vara med”

Bruttotruppen är stor och landslagsledningen utesluter inga potentiella spelare. En av de som granskats de senaste veckorna är, enligt Sportbladets uppgifter, Julia Spetsmark. Den offensiva spelaren, som i vintras lämnade Djurgårdens IF för amerikanska North Carolina Courage har inlett ligaspelet bra och gjort ett mål på tre matcher.

Frågan är om de insatser ledarteamet i blågult har sett räcker till en plats i VM-truppen. Julia Spetsmark var med i den trupp som mötte England i slutet av 2018.

En annan spelare som funnits med, sen fallit bort på grund av skada men tagit sig in i diskussionerna igen är Kopparbergs Göteborgs Julia Roddar, mittfältare.

– Det vore skitkul att få vara med. Det är hård konkurrens, men jag hoppas förstås, sa hon till Sportbladet i lördags efter seger och en stark insats mot Djurgårdens IF.

Har du haft en dialog med Peter Gerhardsson?

–Nej, jag har inte hört någonting så jag får hoppas.

Hur mycket tror du att de här sena insatserna betyder?

– Det tror jag absolut betyder en del. Det gäller nog att ha bra form nu.

Även Göteborgs anfallare Pauline Hammarlund är i fullt slag igen efter en svår knäskada.

– Det har inte varit fokus för mig i år att komma tillbaka till landslaget. Sen är det givetvis kul att vara med i diskussionerna. Det hade varit fantastiskt kul att komma med, men det har inte varit fokus, säger hon.

Truppen presenteras klockan 18.20 på torsdag kväll direkt i TV:s Efter fem.