Allsvensk domare dödshotad via sms

Polisen: ”Ser allvarligt på det här”

Uppdaterad 2018-10-31 | Publicerad 2018-10-30

En allsvensk domare har blivit dödshotad.

Hoten kom via sms och anmälan utreds av supporterpolisen.

– Det är klart att vi ser allvarligt på det, säger Carina Berg, gruppchef och förundersökningsledare vid supporterpolisen, till Sportbladet.

Anmälan är rubricerad som olaga hot.

I sms:et stod bland annat: “Du lever inte länge till om du är domaren”. Domarens hemadress nämns också i meddelandet.

Domaren säger till polisen att han “blivit kritiserad efter dåliga matcher men aldrig fått hot mot sig och sin familj”.

”Är ett prioriterat ärende”

Anmälan utreds av supporterpolisen.

– Det är klart att vi ser allvarligt på det och försöker lösa det. Det är klart att det är ett allvarligt hot, säger Carina Berg, gruppchef och förundersökningsledare vid supporterpolisen, till Sportbladet.

Hon fortsätter:

– Vi gör sedvanliga utredningsåtgärder för att se hur långt vi kan komma, men mycket mer kan jag inte säga. Det är ett prioriterat ärende och vi jobbar så fort vi kan.

Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, var den som valde att koppla in polisen. Han säger att hoten var allvarliga och grova och att de riktade sig både mot domaren och mot hans anhöriga.

– Det var långt över gränserna för vad brottsbalksreglerna säger och naturligtvis även vad man kan acceptera som domare, säger Fredman till Sportbladet.

Han berättar att hoten inkom efter matchen, innan domaren hunnit lämna arenan. Domaren fick eskort från matchen och fördes sedan till ett boende som bedömdes säkert.

”Viktigt skicka signaler”

– Teamet (domaren) är okej i dag så till vida att det akuta hotet känns undanröjt. Jag tror att polisen har fått en god bild (av vad som hänt) och jag tror även att vi eventuellt kan ha gett dem ett namn på gärningsmannen som de kan jobba vidare med, säger Fredman.

Enligt honom har förbundet behövt använda sina säkerhetsrutiner allt oftare i samband med hot mot domare.

– Det är naturligtvis tråkigt, men samtidigt finns det ingen anledning att mörka problemet för det är ett problem och det är vår skyldighet att ta tag i det utifrån domarens arbetsmiljö. Det är också viktigt att skicka signaler om att man faktiskt lagförs när man sitter hemma och tror att man kan skicka i väg vad som helst, säger Fredman.

Samtidigt uppmanar han fotbollsspelare och ledare att tänka till en extra gång.

– Jag ser en koppling mellan spelare och ledares något aggressiva tonläge direkt efter match och att det bidrar till att folk hemma i stugorna ser någon form av ursäkt i sitt beteende kopplat till sina idolers uttalanden. Visst, det kan bli fel, men man kan kanske tänka en eller två gånger till, säger Fredman.

Sportbladet har sökt domaren och han har ännu inte velat kommentera situationen.