Zlatan: ”Man känner sig levande”

Publicerad 2013-12-25

Etta för femte året i rad i Sportbladets och Sifos undersökning – Zlatan njuter av folkets kärlek

Ibra har bjudit på underhållning i världsklass under 2013 – både i fotbollslandslaget och i Paris Saint-Germain.

Årets mest populäre idrottare är återigen en viss målkung i Paris.

För Sportbladet berättar Zlatan Ibrahimovic varför han bara blir bättre, vem hans egen favorit till priset är och hur det är att ha vunnit svenska folkets kärlek.

– Det gör att man känner sig levande, säger Zlatan om utmärkelsen.

Segersiffrorna är överlägsna.

Zlatan Ibrahimovic, 32, är Sveriges mest populära idrottare i Sportbladets Sifo- undersökning – för femte året i rad.

Och trots att det regnat utmärkelser över honom under året ser huvudpersonen själv uppriktigt glad ut när han tar emot Sportbladets inramade löpsedel efter säsongens sista ligamatch mot Lille i Paris.

– Stort tack!

58 procent har röstat på dig.

– Är jag populärast eller bäst?

Populärast, men jag gissar att de tycker att du är bäst också. När du var yngre sa du alltid att du gillade att bli utbuad och var som bäst när du fick ta revansch på folk. Nu är du ju älskad av alla, är inte det jobbigt?

– Även av motståndarna?

Nja, men de ser väl ändå upp till dig?

– Haha, okej då. Nej, det känns bra. Det betyder att man har gjort något bra och fortsätter med det. Man försöker att göra alla glada, det är därför vi spelar fotboll. Man vill att alla ska njuta och komma ihåg en för det man gör på planen. Sen allt det andra, det kommer av sig självt. Det är inte jag som valt att vara populärast, det är folket som röstar. Jag tar det som en komplimang. Det betyder att man fortfarande är vid liv, eller, det gör att man känner sig levande. Det är bra, säger Zlatan Ibrahimovic.

Titlar och guldbollar

Förutom det missade VM-slutspelet, som är den enda stora plumpen i protokollet, summerar Ibrahimovic ett fantastiskt idrottsår. I maj säkrade han karriärens tionde ligatitel (de två med Juventus in- räknade, som klubben blev av med efter calciopoli-skandalen 2006) och överlägsen skytteligaseger med 30 mål för Paris Saint-Germain. Ett drygt halvår senare stänger han igen 2013 som ligaledare och Ligue 1:s bäste målskytt med 15 fullträffar hittills. Ibrahimovic har dessutom tagit emot sin åttonde svenska guldboll och belönats med titeln Årets man av tidningen GQ i sitt nya hemland Frankrike.

– Det har känts bra. För varje år som kommer blir det bättre. I år känns det som att det har gått bättre än förra året, eller, det HAR gått bättre än förra året hittills. Sen kan ju allt hända, men låt oss gå in i den här julledigheten med lugn och ro och låta oss vila och sen komma tillbaka efteråt och försöka göra det ännu bättre, säger Zlatan Ibrahimovic.

Det finns ju många fotbollsspelare som, precis som du, blommar ut i ganska unga år, men de flesta har svårt att hålla i så här länge, i över tio år, och snarare bli bättre. Vad är förklaringen?

– Jag tror att jag haft en bra omgivning. Jag har fått spela med stora spelare som lärt mig mycket både på och utanför planen. Sen har jag växt som människa. Och så har jag mentaliteten att jag ska kämpa och att jag alltid vill bli bättre och aldrig ger upp, aldrig är nöjd, utan hela tiden fortsätter framåt.

När du säger omgivningen, vilka är det mer?

– Familj, spelare, tränare, folket runt om. Allt det där. Det är smådetaljer som är skillnaden.

Den här viljan att bli bättre, har den växt?

– Ja, det tycker jag. Ju äldre man blir desto svårare blir det, jag hoppas hela tiden kunna göra det bättre, så bra jag kan. I dag är jag 32 och … man börjar komma in på de sista åren. Men jag har en stark och vilja och en bra omgivning, det känns bra.

Gillar ”the Mauler”

Medan PSG-spelarna släntrar förbi i den mixade zonen, där intervjuer görs efter matcherna, funderar ett gäng franska journalister på vem som kan ha kommit tvåa efter Zlatan i Sifo- undersökningen.

– Kanske någon som spelar i NHL, föreslår en av dem.

Zlatan har en annan gissning.

– Gustafsson! (Alexander, även känd som ”the Mauler”, MMA-fajter som Zlatan Ibrahimovic följer noga).

Nej, Kalla. Charlotte Kalla. Längdskidor. Det följer du inte?

– Nej... Vad fick hon för röster?

45 procent drygt har röstat på henne. Folk har fått välja sin etta, tvåa och trea.

– Äh, det skulle ha varit Gustafsson, säger Zlatan och flinar.

Okej, vilka andra svenska idrottare är du imponerad av, det måste ju finnas någon?

– Bara Gustafsson. Inga andra!

Inga fotbollsspelare?

– Nä...jo, det är klart. Men inte på det sättet, säger Zlatan Ibrahimovic, innan han snällt poserar med priset framför kameran och lämnar Parc des Princes med ett ”god jul” och går på en dryg veckas välförtjänt jullov.

Listan plats 1-10

1 (1) Zlatan Ibrahimovic, fotboll 58,7 %

2013 har Zlatan för första gången målats upp som en realistisk vinnare av Ballon d’Or. Inte bara av oss, inte bara av personer knutna till PSG, utan runtom i den europeiska toppfotbollen. 32-åringen kommer inte att vinna, men han har i år visat vassare målform, mer precisa framspelningar och större ledaregenskaper än någonsin tidigare i karriären.

Vi märker av ert stigande engagemang för honom. Traditionell nyhetsvärdering gäller inte längre när det handlar

om Zlatan. Det är intressant om Zlatan spelar eller om han inte gör det. Det är spännande om han hyllas i internationell press eller om han inte gör det. Det är kittlande om han är glad eller arg, på topp eller i en svacka.

2. (2) Charlotte Kalla, längdskidor 45,7 %

Formen är tillbaka. Efter en svag fjolårsvinter kastade Charlotte om sin träning och kom ut på andra sidan skidtunneln som segerkandidat också i klassisk stil. Följden är tre raka pallplatser i världscupen under samma vinter, vilket hon aldrig tidigare klarat av. Och trots att OS-distanserna passar henne betydligt sämre än exempelvis Johan Olsson verkar folkets kärlek orubbad och massiv.

3. (NY) Johan Olsson, längdskidor 13,4 %

Tre OS-medaljer 2010 räckte inte för att bli bland våra mest älskade längdåkare. I stället för att grubbla om varför satte Olsson tre år senare, nu i mars, av på ett vansinneslopp över fem mil. När han gått i mål hade han chockat rivalerna, vunnit VM-guld, charmat internationell press, lagt grunden för Bragdguldet och byggt en folklighet som nu fört honom från enstaka ströröster till att bli en av Sveriges populäraste idrottare.

4. (3) Marcus Hellner, längdskidor 12,0 %

På VM i vintras vann Hellner silver i stafett och sprintstafett, men det gulligaste och mest empatiska han gjort i år skedde på en myr i höstas. Han var ute och sprang med sin hund när det skymde och hon blev trött. Då bar Marcus hunden genom mörkret och dyn, och mitt i räddningsaktionen föll han. Eftersom händerna var upptagna med att hålla om hunden slog Marcus knäet i backen. Han började blöda, behövde sy och missade massa träning. Säg att det var därför ni röstade på honom. Säg!

5. (7) Henrik Lundqvist, ishockey 9,8 %

Vintern har börjat svagt. Henrik är inte lika mycket king som vanligt, vilket märks på hans räddningsprocent 90,5 (32 målvakter har bättre än så). Men vi svenskar verkar ha en överslätande attityd mot tillfälliga svackor och klarar av att njuta av att en av världens bästa hockeymålvakter de senaste åren trots allt är svensk.

6. (NY) Henrik Stenson, golf 7,7 %

Rent objektivt, sett till sporters storlek och segrars dignitet, är Stenson troligen Sveriges mest framgångsrika idrottare 2013. Segern i Fedex cup och Race to Dubai la grunden för att han i december korades till Årets spelare i Europa. Populariteten verkar vara på uppgång utan att folk fullt ut insett vilken stjärna den där göteborgaren är.

7. (10) Rolf-Göran Bengtsson, ridsport 5,8 %

Man läser sällan om skadade ryttare, men RGB kämpar nu i vinter med en muskelskada i låret och kan i nuläget inte hoppträna. Ändå verkar populariteten bara öka. Nittonde plats 2011, tionde plats i fjol och nu är super-Rolf sjua.

8. (23) Lotta Schelin, fotboll 5,2 %

EM var ingen sportslig triumf. Brons är ett bra resultat, inte mer. Framgången bestod i stället i den offensiva fotboll som Sverige bjöd de fullsatta läktarna och tv-publiken på. Bäst av alla var mittbacken Nilla Fischer och anfallaren Schelin som vann mästerskapets skytteliga.

9. (13) Malin Baryard, ridsport 4,6 %

Hon har blivit sportchef för Sweden international horse show.Hon har missat senaste EM och OS. Henens häst Tornesch har blivit av med höger öga. Ändå lever Baryards aktiva karriär vidare och målet är oförtrutet att nå VM till sommaren.

10. (NY) Sarah Sjöström, simning 4,2 %

2012 var tårar, vrede och en fjärdeplats på OS. 2013 har Sjöström gjort det mest älskvärda som idrottare kan göra: hon har rest sig. Vuxit och lärt av misstagen. När det arrangerades långbane-VM i somras vann Sjöström ett guld och ett silver.

Listan plats 11-29

11. (14) Anders Svensson, fotboll 4,0 %

Har fått en bil, pratat om bilen, pratat om att Therese Sjögran inte fick en bil, tackat nej till bilen, fått en hyrbil och sedan pratat om hyrbilen. I skymundan har han sänkt Irland, slagit landskampsrekord, pensionerat sig från landslaget och... sa vi att han fick en bil?

12. (4) Björn Ferry, skidskytte 3,8 %

Den gamle glappkäften, den olympiske mästaren, den oefterhärmlige och beundrade Björn Ferry gör sin sista säsong och har tränat tyngre än under Pichlertiden för att få runda av med en ny triumf.

13. (18) Emma Green Tregaro, friidrott 3,2 %

Låt oss gissa hur rösterna var uppdelade: en halv procent till hopparbenen, en halv procent till regnbågsnaglarna och två komma två procent till hjärnan – åh den modiga hjärnan – som tänkte ut HBTQ-manifestationen under friidrotts-VM i somras.

14. (NY) Andreas Isaksson, fotboll 2,7 %

Han skämtar sällan. Verkar inte gilla spex. Ler inte. Men Isak har troligen varit Sveriges näst bäste herrfotbollsspelare de senaste fem åren, vilket verkar ha gjort honom populär på gamla dar. Eller beror uppsvinget på de där Kanal 5-sketcherna?

15. (5) Therese Alshammar, simning 2,6 %

Med tanke på att den tolvfaldiga världsmästaren Alshammar fick barn i vintras och knappt har tävlat i år ska hon nog vara nöjd med att bara ha fallit tio placeringar sedan OS-året i fjol.

15. (17) Kim Källström, fotboll 2,6 %

Flytten till Spartak Moskva har varit okej, inte mer. Det är två år sedan senaste landslagsmålet. Men det är något i Kims spelsätt eller personlighet som gör att aktierna står högt i kurs. Kan scenen där han lugnar en liten kille med Williams syndrom strax före Tysklandsmatchen ha spelat in?

17. (NY) Henrik Zetterberg, ishockey 1,6 %

Vi är inte förvånade över att Sveriges näst populäraste hockey-Henrik (efter Lundqvist, före Sedin, superlångt före Löwdahl) är på plats 17. Vi förstår inte hur ni röstade i fjol, då han stod utanför listan.

18. (NY) Abeba Aregawi, friidrott 1,4 %

EM-guld och VM-guld garanterar inte att man blir folklig. Kärleksrelationen mellan svenskarna och vår nya världsstjärna verkar ännu vara i sin linda, redo att växa, eller hur förklarar man att bara var 70:e person nämnde Aregawi?

19. (NY) Alexander Steen, ishockey 1,2 %

Vissa placeringar osar av nostalgi (Södergren, Baryard, Anders Svensson) medan andra skimrar av uppdatering och koll. Steen glöder i vinter. Han är allroundspelaren som utvecklats till NHL:s mest målfarlige svensk.

20. (9) Emil Jönsson, längdskidor 1,0 %

En virusinfektion och en strulig höftböjare har förstört säsongsöppningen och troligen bidragit till att folket glömt rösta på Årsundas bredaste leende.

21. (NY) Daniel Alfredsson, ishockey 0,9 %

Se här, en 41-årig nykomling på listan. Troligen spelade Alfies flytt från Ottawa till Detroit in, eller varför röstade ni annars in gubben mitt i sin artonde NHL-säsong?

21. (11) André Myhrer, alpint 0,9 %

Var står egentligen han som var världens slalomkung 2012? Säsongen har öppnat svajigt, ännu saknas pallplatser, är det därför han tappat tio platser på vår lista?

23. (NY) Fredrik Lindström, skidskytte 0,8 %

Ferry är överlägsen alla skidskyttar (och alla övriga människor på jordklotet) på att prata. Men sportsligt är numera ”Biffen” Lindström Sveriges främste skidskytt.

23. (19) Olof Mellberg, fotboll 0,8 %

Det är oklart hur många svenskar som följer danska ligan, men vi verkar gilla vetskapen om att det springer runt ett svenskt hjälteskägg därnere.

23. (16) Anna Haag, längdskidor 0,8 %

Det är fyra år sedan Haag senast stod på pallen individuellt, men hennes popularitet verkar ändå vara grundmurad.

26. (NY) Alexander Gustafsson, MMA 0,7 %

Hur tolkar vi att ”The Mauler” ligger så här lågt? Ä han en superstjärna i en för oss superokänd sport? Är det ett resultat av att han bara gått en match i år och förlorat den?

27. (6) Lisa Nordén, triathlon 0,5 %

Förra årets raket, Jerringprisvinnare och Bragdguldmedaljör har rasat ner till en blygsammare placering i år. Kom åtta i VM över en halv Ironman i september.

28. (NY) Caroline Hedwall, golf 0,4 %

Världsgolfen är i förändring. Hedwall är 23:a på världsrankningen, men mer uppseendeväckande är att nio spelare framför henne är födda i Sydkorea.

29. (28) Anders Södergren, längdskidor 0,3 %

Hygglige Anders har stått utanför landslaget, men pressat sig tillbaka till världseliten och är nu uttagen till OS.

29. (NY) Sofia Mattsson, brottning 0,3 %

2012 rök hon i kvartsfinalen. I somras revanscherade sig Mattsson genom att bara tappa en poäng på hela turneringen när hon vann EM-guld.

29. (NY) Frida Hansdotter, alpint 0,3 %

Folket har upptäckt världens bästa tvåa i slalom. På de nio senaste VC-tävlingarna har Hansdotter kommit på andra plats fem gånger.

Följ ämnen i artikeln