Jonas Olsson otursgubbe när Djurgården åkte ur Europa League

Uppdaterad 2018-08-03 | Publicerad 2018-08-02

Aliou Badji såg återigen ut att frälsa Djurgården med ett sent kvitteringsmål.

Men i förlängningen drog Mariupol det längsta strået efter att Jonas Olsson orsakat en straff och därmed är DIF utslaget.

– Det känns mörkt, du känner dig besviken och du vill sluta spela. Den känslan är det nästan, säger Jonas Olsson.

Djurgården kom till Ukraina med ett oavgjort resultat i bagaget från hemmamötet med FC Mariupol. Aliou Badji frälste stockholmarna genom att kvittera till 1–1 på övertid på Tele 2 arena.

Resultatet gjorde att Djurgården var tvingade att göra mål under torsdagskvällen för att hålla Europadrömmen vid liv – men i den första halvleken fanns det inte mycket som talade för några mål överhuvudtaget.

I ett riktigt sömnpiller hade Mariupol den bästa chansen när Oleksandr Pikhalonok drog iväg ett markskott med vänsterfoten strax utanför.

Kerim Mrabti hade Djurgårdens farligaste chans när han på frispark sköt från distans – men målvakten Rustan Khudzhamov hade inga problem att rädda.

Jonas Olsson olycksgubbe

Den andra halvleken tog vid där den första slutade. Kvalitén varierade och de första femton minuterna var helt befriade från farliga målchanser.

I den 65:e minuten stack Mariupol upp i ett anfall som Jonas Olsson först redde ut innan Pikhalonok plockade upp andrabollen utanför straffområdet. Den 21-årige ukrainaren knäppte sedan i väg ett skott – som via Olsson landade i Djurgårdens mål.

Dråpligt för stockholmarna – men förutsättningarna var detsamma: laget behövde göra mål.

Drygt fem minuter senare fick Badji ett gyllene läge att kvittera ukrainarnas ledning, men anfallaren skickade nicken en bit utanför. Strax därefter kom Haris Radetinac snett på ett fint inspel, och Djurgården närmade sig ett efterlängtat nätrassel.

Badji med favorit i repris

I den 77:e minuten kom sedan målet. Och vem om inte Aliou Badji befann sig på rätt plats vid rätt tillfälle och klackade vackert in 1–1-målet från en position inne i boxen.

21-åringen har nu gjort mål i fyra raka matcher – och samtliga har varit av betydande karaktär. Mot Häcken gjorde han det avgörande 2–1-målet på stopptid, mot Sundsvall stod han för ledningsmålet i 1–1-matchen, och efter det har han stått för sena kvitteringsmål i båda mötena med Mariupol.

Kvitteringen till 1–1 tog matchen till förlängning – där fjolårets ukrainska ligasexa chockade Djurgården.

Olsson olycklig igen

I mitten av den första förlängningskvarten fick Mariupol en frispark som Andreas Isaksson oväntat hade stora problem med. I efterspelet rev Jonas Olsson ned en ukrainare och domaren dömde straff och gav Olsson gult kort.

Ruslan Fomin var iskall från elvameterspunkten och 2–1 stod sig sedan matchen ut trots tung Djurgårdspress.

– Det som avgör är marginaler och där är jag inblandad ganska mycket. Tycker straffen kändes ganska hård. En frispark som Isak lämnar retur på. Jag försöker vara före gubben. Den kändes ganska billig, säger Jonas Olsson till klubbens hemsida.

Därmed är samtliga svenska lag utslagna ur kvalspelet till Europa League.

– Det är en tomhet och total besvikelse. Det känns mörkt, tungt och du vill sluta spela. Den känslan är det nästan, säger han.