"Skam att Danmark inte öppnat dörrarna för fler flyktingar"

Publicerad 2015-11-12

Danmarks nye stjärna Riza Durmisi om uppväxten, Zlatans bok och varför landet inte fått fram landslagsspelare med invandrarbakgrund tidigare

BRÖNDBY. Riza Durmisi är Danmarks nye stjärna.

Han är också unik då han är den förste med utomnordisk bakgrund som slår igenom i det danska landslaget.

– Det är en skam att Danmark inte öppnat dörrarna för fler flyktingar.

I en exklusiv intervju berättar 21-åringen bland annat om uppväxten i ”ghettot”, varför han bor kvar hemma hos föräldrarna och Zlatan som förebild.

Det har gått drygt 15 år sedan Yksel Osmanovski slog igenom i det svenska landslaget som den förste spelaren med två föräldrar med utomnordisk bakgrund. Osmanovskis mamma och pappa är från Makedonien och han blev den förste muslimen i landslaget.

Ett par år senare slog en viss Zlatan Ibrahimovic igenom och i dagens playofftrupp hittar vi sju spelare med minst en förälder från utanför Norden. Ytterligare sex har varit med i EM-kvalet tidigare.

I det danska landslaget har den förste spelaren där båda föräldrarna har utomnordisk bakgrund slagit igenom ordentligt först nu – hösten 2015.

Han heter Riza Durmisi och är dansk fotbolls nya stjärna.

– Jag är glad att jag kan öppna dörren för alla unga som också har drömmar. För mig är det en stor ära och det ger en tro på oss själva. Jag hoppas att vartenda barn i mina kvarter håller fast vid sin dröm, säger han.

Sportbladet träffar Durmisi på hans hemmaarena Bröndby stadion några dagar innan han samlas med landslaget inför playoffmötet med Sverige.

På bara ett par samlingar har 21-åringen, som debuterade i juni, blivit given vänsterback. Han slår hörnorna och frisparkarna från höger med sin vänsterfot, har utsetts till matchens spelare i två av de fyra landskamperna i höst och varit nominerad i de andra två.

Han ser mer ut som en brottare i kroppen.

– Jag är en stark man, skrattar han när han slår sig ner.

”Måste bli mentalt redo”

En anfallare vid namn Rajko Lekic, med rötterna på Balkan, gjorde visserligen en januariturné och ett inhopp i en vanlig landskamp för Danmark 2010, men mer än så blev det aldrig. Så Danmark ligger på sätt och vis 15 år efter Sverige när det kommer till integration på den här nivån inom fotbollen.

Durmisi har ingen förklaring varför det tagit så lång tid.

– Det är en bra fråga. Men nu kommer det fler och fler spelare. Det finns många tvåspråkiga spelare i ungdomslandslagen. Nästa steg är att bli mentalt redo för seniorlandslaget. Det är ett stort steg. Men att det saknats en förebild i Danmark, som Zlatan, är uppenbart.

När Sportbladet besökte den invandrartäta Köpenhamnsförorten Tingbjerg inför EM-kvalmatchen 2007 och frågade ett ungdomslag i den lokala fotbollsklubben Brönshöjs BK vilka de höll på svarade majoriteten ”Sverige” med motiveringen ”ni har ju Zlatan”.

– I Danmark säger vi fortfarande ”han är den nye Zlatan” när en spelare med invandrarbakgrund kommer fram, berättar Durmisi.

”Zlatan inspirerar många”

Hans idol var Zinedine Zidane.

– Men såklart var Zlatan den störste av de skandinaviska spelarna.

Det har varit lätt för Durmisi att identifiera sig med Ibrahimovic.

– Jag kommer från ett litet ”ghetto” precis som Zlatans Rosengård och jag har läst hans bok. Det är den enda bok jag läst. Jag minns att jag låg och läste den sent på nätterna. Den var så inspirerande.

– Jag stal också cyklar som Zlatan. Jag kan relatera till mycket av det han beskriver, säger Durmisi och fortsätter:

– Jag är säker på att Zlatan inspirerar många danskar med invandrarbakgrund att gå sin egen väg och ta sig fram på egen hand. Där har han varit viktig. På det sättet ser jag upp till honom.

Den första matchen Ibrahimovic spelade efter att han släppt sin självbiografi, i november 2011, var mot just Danmark i Parken.

”Förstår att det finns fler sidor”

Kunde du då tro att du skulle möta honom i ett playoff fyra år senare?

– Nej, det kunde jag inte. Det har gått fort.

En annan delförklaring till att så få danskar med invandrarbakgrund slagit igenom på toppnivå borde vara att det helt enkelt finns mycket färre invandrare i Danmark jämfört med Sverige.

Från Balkankriget tog Danmark bara emot 20 000 flyktingar jämfört med de drygt 100 000 som blev kvar i Sverige. En av de sistnämnda är Emir Kujovic, allsvenskans skyttekung och med i Hamréns trupp nu.

I den pågående flyktingkatastrofen registrerades 1 100 nyanlända i Danmark under förra veckan och totalt 3 600 under oktober. Det kan jämföras med Sverige som hade över 10 000 asylsökande förra veckan och 2 160 bara i måndags.

– Det är en skam att Danmark inte öppnat dörrarna för fler flyktingar. Jag ska inte bli politisk här men det är min åsikt, säger Durmisi som samtidigt känner att han på sätt och vis är ute på minerad mark.

– Sedan förstår jag också att det finns flera sidor i det här och det är ett komplicerat ämne.

”Är en familjemänniska”

Han hyllar Sverige för hur många flyktingar vi tagit emot.

– Jag har läst om det och det gör mig glad att höra. Jag är säker på att om danskarna hade varit i krig hade de också flytt. Det handlar om att ha hjärtat på det rätta stället.

Själv är Durmisi född och uppvuxen i invandrartäta Ishöj, en förort sydväst om Köpenhamn, bara några kilometer från Bröndby stadion. Han värvades till Bröndby som åttaåring efter att gjort alla fyra målen när hans SB50 Ishöj förlorade med 7–4 mot storklubben.

Här, i ”ghettot” som han kallar det, bor han kvar hemma hos sina föräldrar.

– Jag är en familjemänniska och så har jag en lillebror som är 14 år. När jag var 14 minns jag hur nära det var att man hamnade i fel sällskap och slog in på fel väg. Då drog min far bort mig. Nu vill jag vara där för min bror. Jag vill vara en förebild för honom så han håller sig borta från skiten. Därför bor jag kvar hemma.

Durmisi har rötterna i Makedonien men familjen räknar sig som albaner. Innan han gjorde sin första tävlingslandskamp under Morten Olsen spekulerades det i att han i stället skulle spela för Makedonien eller Albanien.

– Jag fick ett telefonsamtal från Makedonien men det var ingen tvekan om att jag ville spela för Danmark. Jag är född och uppvuxen här och spelat i ungdomslandslagen för Danmark.

”Säger inte så igen”

Det var väl lite av ödets ironi att debuten i EM-kvalet kom mot Albanien i september.

– Det var mycket speciellt. För första gången förstod jag båda språken som pratades på planen i en internationell match.

Nu är Sverige sista hindret på vägen till pojkdrömmen att få spela ett mästerskap med Danmark.

– I U21-EM i somras sa jag att Sverige var den bästa ”lottningen” vi kunde få när vi skulle möta dem i semifinalen. Jag tänker inte säga det den här gången.

Durmisi behöver inte påminnas om hur det gick i somras: Guidetti & Co körde över danskarna med 4–1. Men då var han inte på planen utan satt på bänken. Durmisi spelade bara en match i U21-EM: 2–0-segern mot Serbien.

– Jag brann inuti där jag satt för jag ville verkligen spela och komma till finalen.

Hur ska ni stoppa Zlatan?

– Frågan är väl snarare om det går att stoppa honom. Alla vet att han kan göra mål varifrån som helst och hur som helst. Vi måste stoppa honom som ett lag för ensam klarar du det inte. Men jag har mött Ronaldo (i senaste EM-kvalmatchen) så jag vet vad som väntar med Zlatan, säger Durmisi.

Matchen mellan Sverige och Danmark sänds 20.45 på lördag i Kanal 5

Spelare med utomnordiskt ursprung i landslagen

SVERIGE

I dagens trupp:

Zlatan Ibrahimovic: Född i Sverige. Pappa från Bosnien, mamma från Kroatien.

Jimmy Durmaz: Född i Sverige. Far från Turkiet, mor från Syrien.

Erkan Zengin: Född i Sverige. Föräldrar från Turkiet.

Martin Olsson: Född i Sverige. Mor från Kenya.

Emir Kujovic: Född i Montenegro. Föräldrar från Montenegro.

Abbe Khalili: Född i Sverige. Föräldrar från Palestina.

John Guidetti: Född i Sverige. Far från Italien.

Spelat i EM-kvalet:

Robin Quaison: Född i Sverige. Far från Ghana.

Isaac Kiese Thelin: Född i Sverige. Far från Kongo-Kinchasa.

Alexander Milosevic: Född i Sverige. Far från Serbien.

Branimir Hrgota: Född i Bosnien. Föräldrar från Kroatien.

Nabil Bahoui: Född i Sverige. Föräldrar från Marocko.

Alexander Kacaniklic: Född i Sverige. Far från Serbien.

DANMARK

I dagens trupp:

Riza Durmisi: Född i Danmark. Föräldrar albaner från Makedonien.

Martin Braithwaite: Född i Danmark. Far från Guyana.

Youssef Poulsen: Född i Danmark. Far från Tanzania.

Pierre-Emile Höjbjerg: Född i Danmark. Mor från Frankrike.

Jannik Vestergaard: Född i Danmark. Mor från Tyskland.

Spelat i EM-kvalet:

Erik Sviatchenko: Född i Danmark. Föräldrar från Ukraina.

Jores Okore: Född i Elfenbenskusten. Föräldrar från Elfenbenskusten.

Pione Sisto: Född i Uganda. Föräldrar från Sydsudan.

Fotnot: Spelare med invandrarbakgrund från andra nordiska länder ej inräknade.