Blytung VM-start för Colombia – rött kort och straff direkt

Uppdaterad 2018-06-21 | Publicerad 2018-06-19

Utvisning och straff för hands efter mindre än tre minuter – Colombia fick en blytung start på sitt VM-äventyr.

Och trots att Juan Quintero kvitterade Japans ledning med en lurig frispark under muren höll inte ”Los Cafeteros” hela vägen.

Planens bäste spelare Yuya Osako avgjorde med sitt 2–1-mål på hörna.

Matchen mellan Japan och Colombia var inte ens tre minuter gammal när Yuya Osako kom fri efter en försvarsmiss av Davinson Sánchez. Colombias målvakt David Ospina räddade avslutet men släppte retur till Shinji Kagawa.

Hans skott räddades också – av mittfältaren Carlos Sánchez som tog bollen med överarmen.

Den slovenske domaren Damir Skomina pekade på straffpunkten och visade ut 32-årige Carlos Sánchez som till vardags spelar i spanska Espanyol.

Kagawa stegade själv upp till straffpunkten och placerade säkert in 1–0 till Japan.

Utvisningen på Carlos Sánchez efter 2 minuter och 56 sekunder är den näst tidigaste i en VM-match någonsin. I Mexiko-VM 1986 visades Uruguays José Batista ut efter 54 sekunder i matchen mot Skottland.

Falcao föll lätt

Trots sitt numerära övertag sjönk Japan lågt och lät Colombia dominera bollinnehavet i långa stunder.

I slutet av första halvlek fick Colombia frispark strax utanför straffområdet efter att Radamel Falcao fallit lätt i en närkamp med Japans vänsterback Yuto Nagatomo. Mittfältaren Juan Quintero, som ersatte småskadade storstjärnan James Rodríguez på Colombias offensiva mittfält, lurade alla när han sköt frisparken under den hoppande japanska muren. Målvakten Eiji Kawashima var på bollen men kunde inte hålla den på rätt sida mållinjen.

Ställningen i paus var 1–1.

Osako var överallt

I den 59:e minuten bytte Colombias argentinske förbundskapten José Pékerman ut Juan Quintero och satte in just James Rodríguez, som med sina sex mål blev skyttekung i VM 2014.

Men trots storstjärnans inhopp var det övertaliga Japan som dominerade spelet. Yuya Osako, Takashi Inui och inbytte Honda hade alla chanser att göra ett nytt japanskt ledningsmål.

Och till slut fick de utdelning. Anfallaren Osako, som nyligen lämnade Köln och gick till Werder Bremen, nickade in Keisuke Hondas hörna i den 73:e matchminuten.

Colombia reste sig på nytt och fem minuter efter målet fick James Rodríguez ett jätteläge att kvittera. Men precis när han gick på avslut dök ett japanskt ben upp och täckte. Vems ben? Anfallaren Yuya Osakos, matchens bäste spelare som i andra halvlek var överallt på planen.

Japan höll undan och vann den första matchen i grupp H med 2–1.