En äldre Arsenalbrasse blev utvisad och orsakade straff i den första halvleken.

En yngre Arsenalbrasse kvitterade i den andra.

Matchen mellan Chelsea och Arsenal? Den slutade 2–2.

– Vi visade karaktär, säger Arsenalmittfältaren Granit Xhaka till BT Sports.

Det var många som höjde på ögonbrynen när David Luiz, 32, sent omsider på sommartransferfönstret, bestämde sig för att lämna Chelsea för att gå till Arsenal.

Under tisdagen fick Luiz, för första gången i en Arsenaltröja, kliva in på sin gamla hemmaarena Stamford Bridge.

Han fick dock kliva av fortare än väntat.

I den 26:e minuten frispelades Tammy Abraham efter en tafatt hemåtpassning från Shkodran Mustafi. Abraham fortsatte med att passera en utrusande målvakt och hade ett öppet mål i sikte. Då kom Luiz och drog ned engelsmannen.

Från egen planhalva

Domaren grävde fram det röda kortet. Och medan David Luiz var på väg ned i Stamford Bridges katakomber för en tidig dusch så kunde Jorginho kyligt rulla in 1–0 till Chelsea.

En annan Arsenalbrasse, en desto yngre sådan, skulle dock se till att det inte blev poänglöst för gästerna från de norra delarna av London.

Gabriel Martinelli fick bollen djupt ned på egen planhalva (efter en undannickning av Mustafi i eget straffområde) och satte fart. Efter att ha passerat en halkande N’Golo Kanté på vägen kunde 18-åringen säkert placera in 1–1 med dryga timmen spelad. På Arsenals första registrerade skott i hela matchen.

Två Arsenalskott – två mål

Det var dock inte slut för det. För både en och två spanska högerbackar var målsugna.

Först var det Cesar Azpilicueta som återgav Chelsea ledningen i minut 85. Men publiken hade knappt hunnit fira klart målet innan Arsenals Hector Bellerin vackert sköt in slutresultatet 2–2. Detta på Arsenals andra skott i hela matchen.

– Det känns som vi förlorade matchen. Vi hade matchen i våra händer och sen i sista sekund släppte vi in ett mål när vi inte skulle det, säger Chelseamittfältaren Jorginho till BT Sports.

”Väldigt stolt”

Desto gladare var Arsenal som tog sig tillbaka från underläge två gånger om.

– Vi spelade väldigt bra efter det röda kortet. Det var svårt, men vi visade oerhörd team spirit. Vi kom tillbaka två gånger om och jag är väldigt stolt över laget, säger Granit Xhaka till BT Sports.

Resultatet av Arsenals tolfte kryss denna säsong. Med andra ord har ”The Gunners”, som ligger i mitten av tabellen efter 24 omgångar, spelat oavgjort i hälften av sina ligamatcher.

Manchester City dröjde länge med att hitta ett segermål borta mot Sheffield United. Det krävdes en inbytt, erfaren målskytt för att lösa det. Sergio Agüero kom in från bänken i minut 68 när han ersatte Gabriel Jesus (som tidigare i matchen bränt en straff). Argentinaren behövde fem minuter på planen innan han petat in bollen i nät efter en utsökt passning från Kevin De Bruyne.

På två av matcharenorna denna tisdag blev det rejäl övertidsdramatik. Kanske framförallt på Goodison Park, där Everton tappade 2–0 till 2–2 mot Newcastle i matchens slutminuter. Mittbacken Florian Lejeune blev stor hjälte för ”The Magpies” när han först cykelsparkade in 2–1 i 94:e, följt av att han efter en oerhört stökig situation lyckades tråckla in 2–2 i minut 95.

Minut 95 var också den minut Aston Villa satte avgörande 2–1 i sin hemmamatch mot Watford. Ett resultat som innebar att Villa, för stunden, kliver upp på säker tabellmark i bottenstriden, medan Watford ramlar ned under strecket igen.