SvFF: Den skulle kunna stå på månen

Det händer nu med Zlatan-statyn

avPatrik Brenning

Publicerad:

Någonstans i Malmö ligger den fällda Zlatan Ibrahimovic-statyn i väntan på besked om sin framtid.

Men hur kunde ett verk på en levande person uppföras utan en klar placering och till sist hamna i en stad som tidigare motsatt sig precis den typen av staty?

Och vad händer nu?

– Den ska kunna stå var som helst med tanke på vad vi fått uppleva med Zlatan. Till och med på månen, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand som är en av männen bakom idén till konstverket.

När konstnären Peter Linde tog fram statyn på Zlatan Ibrahimovic inför Fotbollsgalan 2016 var det med informationen att beställaren, Svenska fotbollsförbundet, hade för avsikt att ställa upp konstverket på trappan upp till Nationalarenan i Solna. Men sedan experter konstaterat att statyns tyngd riskerade att kollapsa parkeringsgaraget under platsen tvingades SvFF tänka om.

Efter en tid kom förbundet fram till att erbjuda konstverket till Malmö Stad. När den första kontakten togs uppstod en speciell situation för politikerna i Malmö som vid två tidigare tillfällen röstat ner egna medborgarförslag om statyer på Zlatan.

– Jag har själv stått i kommunfullmäktige och argumenterat mot att ha ett konstverk på en levande person. Det är också en policy och regel vi har. Men när vi fick frågan från fotbollsförbundet blev frågan ändå aktuell igen. Då fanns det inte heller någon stor diskussion utan det kändes naturligt att tacka ja. Zlatan har satt Malmö på kartan med en fantastisk idrottsprestation och det är klart att vi ska ha kulturen av Zlatan i Malmö, säger kommunalrådet Frida Trollmyr (S).

1 av 3 | Foto: Susanna Nygren

”Påmint om att inte sätta upp sådana skulpturer”

Det avgörande blev att statyn faktiskt redan existerade, framtagen och bekostad av SvFF, och dessutom presenterad i offentligheten.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger i sin tur att förbundet diskuterade, men inte såg något problem med, att ta fram ett verk föreställande en levande person.

– Det fanns med i vårt resonemang men det är trots allt en staty för något unikt han redan gjort. Det var därför statyn kom till. Vi tittade också på andra som redan hade fått en eller flera statyer som Pelé, Ronaldo och Messi, säger Sjöstrand.

När Malmö Stad trots allt tackat ja till donationen föll det på stadens så kallade ”offkonstgrupp”, som hanterar konst i Malmös offentliga miljöer, att utreda en lämplig placering. Kulturdirektören Pernilla Conde Hellman är ordförande för gruppen och såg omedelbart risker med verket.

– Vi har påmint om rekommendationen att inte sätta upp skulpturer på levande människor och sagt att vi inte anser att det är bra men nu var donationen redan gjord och då resonerade vi lite pragmatiskt.

I beredningen tog gruppen fram tre anknytningar mellan Zlatan och Malmö som kunde styra en placering. Den till platsen där fotbollsstjärnan växte upp, Ibrahimovics steg ut i världen (som själva verket också anknyter till) och den idrottsliga kopplingen mellan stad och son.

– Vi tänkte utifrån att konstverket hyllar en idrottsgärning i hög grad och då stack stadionområdet ut, säger Conde Hellman.

Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände förslaget men säkrade samtidigt i beslutet också möjligheten att i framtiden flytta statyn vid behov.

– Det finns skrivningar om att vi, beroende på vad som händer på Stadionområdet, får flytta den. Den öppningen tog vi beslut om redan innan vi visste allt det här eftersom det ska byggas en hel del i området, säger Frida Trollmyr.

Så det går att flytta statyn. Nu är frågan bara om, när och vart.

8 000 kräver en flytt

Ska statyn stå i Zlatans uppväxtområde Rosengård, ska en placering vid Öresundsbron symbolisera fotbollsstjärnan steg ut i världen eller är det trots allt i stadens idrottsliga centrum han ska förbli?

Konstverket finns just nu förvarat på en hemlig plats i Malmö i väntan på att konstnären Peter Linde under våren ska resa till staden för att överse reparationen. Samtidigt ska Malmö Stad bereda ett antal medborgarförslag om var statyn ska placeras innan det till sist blir upp till kommunstyrelsen att besluta.

– Jag har hanterat en namninsamling med 8 000 underskrifter som vill flytta den från Stadionområdet och någon som vill flytta den från Malmö, säger kommunalrådet Frida Trollmyr.

I Stockholm har Södra Teatern erbjudit sig att ta över statyn samtidigt som Malmös moderater föreslagit att statyn ska magasineras i upp till 30 år.

Alla de direkt inblandade är dock överens om att verket ska upp igen men den ende som faktiskt kommer med ett konkret förslag på placering är SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– Den står bra där den står och ska kunna stå var som helst. Den skulle till och med kunna stå på månen för det är något utomjordligt bra vi fått uppleva med Zlatan, säger Sjöstrand som kraftigt motsätter sig en magasinering av verket:

– Ska vi inte kunna hedra människor även med en staty när de är i livet är det jättetråkigt. Då får ju aldrig huvudpersonen själv uppleva den under sin livstid och om inte Zlatan ska kunna hedras med en staty vem ska då kunna få en? Problemet är vandaliseringen och att allt han gjort nu helt plötsligt inte är värt något. Det blir ju en slags dold acceptans av förstörelse med det resonemanget.

”Att ställa den inomhus ett alternativ”

Kulturdirektören Pernilla Conde Hellman pratar inte om månen men är säker på att verket kommer få ett nytt förslag på placering.

– Vi vill invänta hur medborgarförslaget kommer se ut och efter det bestäms beredningen av det. Men jag förutsätter att frågan kommer hamna hos oss i offkonstgruppen om ett nytt placeringsförslag. Tyvärr.

Varför säger du tyvärr?

– Jag tycker att den har en bra placering. Jag tycker det är viktigt att skilja på konstverk och person i det här fallet, men det här visar också på risken att sätta upp verk över levande människor. Men jag vill ändå påminna om att alla var otroligt positiva till det här ända fram till att katastrofen inträffade. Men ja... Det här kan kanske göra att vi gör läxan. Det var inte så bra att sätta upp en skulptur över en nu levande person, säger Pernilla Conde Hellman.

Kommunalrådet Frida Trollmyr är i sin tur väldigt tydlig på ett par punkter: Statyn ska stanna och uppföras på nytt någonstans i Malmö.

– Jag ser inget annat alternativ. Vi har tackat ja till den, den är vår och den har faktiskt ett visst värde. Det ska vi inte glömma heller. Vi ska under våren behandla alla medborgarförslag samtidigt eftersom de tangerar varandra och ta fram ett underlag som politiken kan ta ställning till. Men jag tycker personligen att den idrottsliga kopplingen är klockren, säger Trollmyr och avslöjar vad hennes önskan är:

– Att Zlatan fortfarande ska stå i närheten av den nya idrottsgrundskolan som byggs i Stadionområdet vore en viktig symbol eftersom han är en förebild och visar att du faktiskt kan lyckas att börja från noll och bli så stor i hela världen.

Hur ser du på risken att det blir höga kostnader för underhåll och säkerhet kring statyn?

– Jag är jätteorolig för det och det gör en hel del Malmöbor, liksom jag, upprörda att den vandaliseras och kostar skattemedel. Så det bästa som kan hända nu är att vi gemensamt reser oss upp och säger att nu får det vara nog.

Finns det en säker plats att ställa den på?

– Det är jag osäker på, det finns alltid en risk var du än ställer den. Men säkerhetsaspekten blir en del när man bereder det här ärendet och en del har pratat om att ställa den inomhus. Det skulle kunna vara ett alternativ.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM