AIK ute ur Champions League – efter dramatisk förlängning

avEmil Eiman-Roslund, Oscar Rickstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Inget Champions League.

AIK är utslaget av Maribor efter bortamål.

Och får nu tröstpriset att kvala till Europa League.

– Det känns åt helvete, säger Sebastian Larsson.

Drömmen om en höst i Europafotbollens ståtligaste salong och mest lönsamma gruppspel blev krossad.

AIK vann hemmamatchen mot Maribor med 3–2, men på grund av bortamålsregeln tog sig slovenerna vidare efter 4–4 totalt.

Tidigt ledningsmål

Med över 19 000 åskådare på Friends läktare kom det regerande svenska mästarlagets första mål tidigt. På en hörna från landslagsmannen Sebastian Larsson hoppade mittbacken Per Karlsson högt vid första stolpen och nickade in 1–0. 33-åringens blott tredje tävlingsmål för klubben, och han nätar alltså i var 114:e AIK-match.

AIK då vidare på bortamål, men Maribor svarade direkt efter halvtidsvilan. Marcos Tavares avslutade i straffområdet, skottet styrdes via försvarare till Andrej Kotnik som tryckte dit 1–1.

Men rutinen och de fasta situationerna förde de svartgula närmare ett potentiellt avancemang. Efter dryga timmen skaffade de sig de ett hyfsat frisparksläge till höger, och lite oväntat sköt Sebastian Larsson mot mål i stället för inlägg – och det gav effekt, 2–1 och helt lika i dubbelmötet.

Matchen till förlängning, 3–3 efter 180 minuters spel.

Kaosscener

Precis före förlängningen skulle börja sprang några maskerade supportrar mot bortasektionen på Friends, började knuffa på vakter och kastade föremål mot Maribors supportrar.

Om något och i så fall vad har föranlett hemmafansens agerande är i nuläget inte bekräftat. Enligt olika uppgifter ska en Mariborsupporter tagit en flagga från hemmalaget och sedan sprungit tillbaka till sin plats.

Tränare Rikard Norling och lagkapten Henok Goitom tog sig över till den läktardel där händelsen inträffade och samtalade med AIK-supportrar.

– Jag kände direkt att det här blir fel, det här får inte ske. Jag tog mig dit för att försöka fösa tillbaka dem så fort som möjligt. Jag var rädd för att matchen skulle brytas, säger Norling på presskonferensen efter matchen.

Sportbladet har pratat med AIK:s säkerhetschef Henrik Koch som inte hann lämna någon kommentar. Om Uefa kommer att straffa någon eller båda klubbarna för händelsen före förlängningen är oklart.

Någon minut senare började förlängningen – och då satte Tarik Elyounoussi utökningsmålet och såg ut att bli AIK:s frälsare.

”Tyngsta i min karriär”

– När vi tar ledningen med 3-1 så har vi kontroll, säger Sebastian Larsson.

Men med tre minuter kvar av förlängningen nickade Alexandru Cretu in reduceringen till 3–2 och 4–4 totalt. AIK var sedan väldigt nära att resa sig – men Elyounoussi prickade ribban. Maribor vidare till tredje kvalomgången där norska Rosenberg väntar.

– Maribor gör två mål utifrån ingenting, absolut ingenting. Det här är den tyngsta förlusten i min karriär, säger mittbacken Karol Mets.

– Klart det känns surt, det är en enorm besvikelse, säger Larsson.

– Klart man vill till Champions League när man har möjligheten. Det är tungt att konstatera när man är så nära i den här matchen. När vi landar lite grann tror jag att vi i allra högsta grad ser det vackra i Europa League, säger tränare Norling.

För AIK blir det nu som Norling säger Europa League, i tredje kvalomgången ställs de mot antingen Sheriff, Moldavien, eller Partizani, Albanien.


PODD: Aftonbladet Daily om konflikten mellan polisen och fotbollsfans

Aftonbladet Daily om den pågående konflikten mellan polisen och fotbollssupportar och försöker reda ut vad som ligger bakom slitningarna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Laddar Matchöversikt
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM