Frändén: Tsunamivarning under El Clásico

På planen: En fotbollsbatalj med årtiondets mest kittlande förutsättningar.

På läktaren: En utfärdad politisk tsunamivarning.

Kvällens Clásico i Barcelona saknar inte spänning på förhand. Den första frågan är om matchen går att spela alls.

Det var ju inte det här scenariot det spanska ligaförbundet hade föreställt sig när man sköt upp El Clásico i oktober med hänvisning till de politiska oroligheterna i Katalonien. Men nu står La Liga här med årets, för att inte säga årtiondets, mest laddade fotbollsmatch på menyn och en massrörelse som lovat att göra så mycket väsen av sig som möjligt.

Mycket tyder på att Leo Messi och Karim Benzema kommer att värma upp på Camp Nou i kväll med en inrikespolitisk propaganda som läktarkuliss.

Tsunami Democràtic är en hyperdigitaliserad politisk rörelse som bildades så sent som i somras – datum och omständigheter är inte helt fastlagda – och sägs ha flera högt uppsatta katalanska politiker bland sina grundare. Någon talesperson finns inte. Den första stora protestaktionen genomfördes den 14 oktober, då nio katalanska ledare just dömts till långa fängelsestraff för sin inblandning i den icke-sanktionerade folkomröstningen om regional självständighet 2017.

Tsunami Democràtic ockuperade Barcelonas flygplats El Prat och över hundra flighter fick ställas in, samtidigt som trafiken i området blockerades. Barcelonas spelare var inte förskonade. Ivan Rakitic, som just landat efter landslagsuppdrag med Kroatien, fångades på bild när han helt sonika börjat promenera in mot stan längs motorvägen, med en kabinväska i ena handen och mobiltelefonen i den andra.

30 000 har anmält intresse

Tsunami Democràtic-rörelsen använder sig av en android-baserad och icke-officiell applikation som gör att man snabbt kan samla och organisera människor utefter deras geolokalisering. Inför kvällens match har närmare 30 000 människor anmält intresse för att delta i aktionerna. Bussar till Barcelona organiseras från hela Katalonien. Fyra platser i anslutning till Camp Nou har pekats ut som rörelsens fysiska samlingshubbar och inne på arenan väntas politiska protester. Rörelsen, som präglas av civil olydnad och icke-våld men också innehåller mer militanta element, vill att företrädare för Spaniens regering och Kataloniens separatister samtalar med varandra. Målet är att väcka opinion för en ny, nationellt godkänd folkomröstning om katalansk självständighet.
Den senaste tiden har företrädare för FC Barcelona och Tsunami Democràtic bedrivit inofficiella förhandlingar via en medlare för att försöka genomföra matchen på premisser som gör båda parter nöjda. Klubben har sagt nej till en gigantisk banderoll som skulle täcka stora delar av ena läktaren under matchen och istället kommit med ett motbud av okänd karaktär som rörelsens anonyma företrädare inte velat acceptera. Sedan dess ska parterna stå i någon form av kontakt, men hur mycket FC Barcelona känner till om kvällens planerade aktioner är oklart. Frågan är hur mycket man i själva verket vill veta och hur stor viljan från klubben i så fall är att stoppa dem.

FC Barcelona kan lätt framstå som någon form av oskyldig gisslan i det drama som som förväntas utspela sig på och omkring Camp Nou timmarna före avspark. Men klubben är känslomässigt delad i frågan. Katalanismen och självständighetsdrömmen är en bärande del av 2000-talets mest framgångsrika fotbollsinstitution. I Barças ledning finns delegater som sympatiserar med Tsunami Democràtic.

”Ett rum för yttrandefrihet”

– Camp Nou har alltid varit ett rum för yttrandefrihet. Vi hoppas att El Clásico spelas och att fotbollen vinner. Vi hoppas, som vi alltid gjort, att alla får chans att uttrycka sina åsikter fritt under matchen mot Real Madrid, sa Barcelonas vicepresident Jordi Cardoner nyligen.

Banderoller med budskap som riktar sig mot den spanska centralmakten är vardagsmat på Camp Nou inför avspark, men blir de politiska manifestationerna massiva eller särskilt aggressiva kan domaren Alejandro Hernández Hernández blåsa av kvällens Clásico innan nittio minuter gått.

Säkerhetsåtgärderna kring och på Camp Nou kommer att vara exceptionella i kväll. För att undvika attacker mot Real Madrids uppladdning har båda lagen för första gången någonsin inhysts på samma hotell. Båda trupperna kommer också att lämna hotell Princesa Sofía samtidigt i varsin buss och är anmodade att vara på arenan minst två timmar före avspark.

– Jag är inte orolig för vår säkerhet. Det är mycket prat inför det här mötet, men i slutändan vill publiken se fotboll, inget annat, säger Zinedine Zidane på tisdagens presskonferens.

Inte sedan säsongen 2009/10 har La Ligas giganter kommit till avspark i El Clásico med lika många poäng. Efter att de båda spelade oavgjort i helgens genrep mot Real Sociedad respektive Valencia skiljer bara två plusmål lagen åt i tabellen till Barcelonas fördel.

Mitt i det politiska korsdraget ska det ju spelas fotboll i kväll också, den på förhand mest oförutsägbara matchen mellan Spaniens två giganter på många år.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.