Fotbollsprofilen: ”Det skulle gå illa för min familj om jag anmälde”

avRobert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖREBRO/ESKILSTUNA. Rättegången mot Tinderligan hålls inför stängda dörrar.

Sportbladet kan nu berätta hur det ska ha gått till när en känd fotbollsprofil överfölls, fördes bort, hotades och rånades.

– De satte knivbladet under vänster öga och tryckte bladet mot okbenet, säger han.

Eskilstuna tingsrätt har hittills inte velat offentliggöra förundersökningsprotokollet som rör den så kallade Tinderligan, men Sportbladet har i stället begärt ut den från polisregion öst.

I förundersökningen beskrivs hur den kände fotbollsprofilen får kontakt med en kvinna via en profil på dejtingappen Tinder.

Ett par dagar senare, en fredagskväll i slutet av april 2019, kontaktas han via SMS:

”Hej det är jag”, skriver den då 20-åriga kvinnan.

”När vill du att jag kommer?”, undrar fotbollsprofilen i ett senare SMS.

”Nu om du kan”, svarar kvinnan.

De utväxlar foton och fotbollsprofilen åker mot Strängnäs samtidigt som de fortsätter att texta till varandra.

Pressades att skriva

Den idag 21-åriga kvinnan säger i förhör att en medåtalad 19-årig man pressade henne att skriva till fotbollsprofilen:

”De ville att han ska komma till Strängnäs så att de kunde råna honom”, säger hon enligt förundersökningen.

När fotbollsprofilen står utanför porten till adressen kvinnan har uppgett ser han ett antal personer komma emot honom, men tänker inte mer på det.

Helt plötsligt tar två killar tag i honom och trycker hans huvud framåt:

– En av personerna har en kniv och en har en hylsnyckel i handen. Någon av personerna säger typ skrik inte, häng med här, berättar han i förhören.

Sparkar och slag

Fotbollsprofilen berättar att han förs ett par hundra meter upp i en skog där han utsätts för sparkar, slag och hot från fyra personer. Han tvingas lämna ifrån sig plånbok, telefon, nycklar och jacka.

– De satte knivbladet under vänster öga och tryckte bladet mot okbenet, säger han i polisförhör.

Fotbollsprofilen tvingas också avslöja koden till sitt mobila bank-ID vilket gör att Tinderligan kan ta ut 109 000 kronor från hans konto. Fotbollsprofilen tvingas slutligen säga för honom förnedrande saker som filmas med mobilkamera.

Innan fotbollsprofilen släpps efter två timmar varnas han för att gå till polisen.

”När allt var över så sa de att de visste var han bodde, vi ska döda dig, att de skulle gå illa för hans familj om han anmälde detta”, står att läsa i ett polisförhör.

Anmäler samma kväll

Redan samma natt anmäler fotbollsprofilen händelsen till polisen. I ett senare förhör berättar att han känt ”vanmakt” och haft ”olustkänslor” dagarna efter, men mått bättre efter att ha fått samtala om händelsen.

Brottsrubriceringarna gäller människorov, rån och penningtvättbrott. Två av de åtalade, däribland den 21-åriga kvinnan, har erkänt delar av brotten i förhör, tre förnekar brott medan två andra medger de faktiska omständigheterna, men förnekar brott.

Totalt står tio personer – åtta män och två kvinnor i åldrarna 18–21 år – åtalade för människorov, misshandel och rån mot sammanlagt fem män födda från tidigt −50-tal in på −90-talet, däribland fotbollsprofilen.

”Skydda målsägandes integritet”

Rättegången, som inleddes i går, pågår till 23 mars via 19 rättegångsdagar i tre olika städer: Eskilstuna, Örebro och Västerås.

Förhandlingarna hålls inför lyckta dörrar vilket rättens ordförande, rådman Hans Öjemark, motiverar så här:

– Det finns regler för att skydda de inblandades integritet. I det här fallet har vi bedömt att människorovet är av sådan natur att det förekommer förnedrande inslag för målsägande. De riskerar att råka ut för långvarig förnedring på grund brotten.

Hittills gäller sekretessen fyra av de målsägandes namn, men rådman Öjemark ska även sekretesspröva den förnedrande behandlingen mer konkret, det vill säga själva händelsebeskrivningarna:

– De sker på ett sätt som senare kan vändas emot de målsägande, säger Hans Öjemark.

På frågan varför Eskilstuna tingsrätt inte lämnar ut förundersökningen säger rådman Öjemark att maskningsarbetet pågår men är besvärligt.

– Det är omfattande kontroller som måste ske för att säkerställa att vi inte röjer några namn, säger Hans Öjemark.

Sportbladet har varit i kontakt med fotbollsprofilen som säger att det handlade om en ”vanlig Tinderdejt” från början, men i övrigt vill han inte kommentera något.

Fotbollsprofilen kommer att höras i Eskilstuna tingsrätt 6, 9 och 12 mars.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll