Fifa-bossens brev till Iran: ”Låt kvinnor se fotboll”

avEmil Eiman-Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

För två veckor sedan nekades kvinnor inträde till Irans träningslandskamp mot Syrien.

Nu har Fifas ordförande skickat en skriftlig önskan till Irans fotbollförbund.

”Det här är inte vad vi kom överens om”, skriver Gianni Infantino i brevet.

Den sjätte juni segrade Iran med 5–0 i en träningslandskamp mot Syrien på Azadistadion i Teheran. Men kvinnor fick inte se matchen på plats då de var tvungna att vända vid ingångarna.

”Stämmer inte överens”

Detta har fått Gianni Infantino, Fifas ordförande, att bli upprörd.

”Det här stämmer inte överens med de åtaganden som president Hassan Rouhani gav till oss i mars 2018. Då förvissades vi om att det skulle ske stora framsteg i frågan om att kvinnor får se på fotboll”, skriver Infantino enligt BBC i ett brev till Iranska fotbollförbundets ordförande Medhi Taj.

”Skyldiga världens kvinnor det”

”Fifa är medvetet om kulturella känsligheter, men utveckling måste ske för att det är vi skyldiga kvinnorna i hela världen”, skriver Infantino. Som vill ha ett svar senast 15 juli på vad som kommer åtgärdas för att försäkra att kvinnor från Iran och andra länder får köpa biljetter och titta på Irans kvalmatcher till VM 2022 i Qatar, VM-kvalet inleds i höst.

Förbjudet i 40 år

I oktober 2018 fick kvinnor gå på en fotbollsmatch i Teheran för första gången efter ett 40 år långt förbud. Och månaden efter fick hundratals kvinnor se den asiatiska Champions League-finalen mellan iranska Persepolis och japanska Kashima Antlers.

Sveriges matcher i fotbolls-VM 00:24
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa

Iran