Trotsade varningen innan Guidettis skada

avJohan Flinck, Malin Wahlberg, Petra Thorén

BÅSTAD. Intensiteten var hög och Janne Andersson varnade spelarna redan före smålagsspelet.

En stund senare skadades John Guidetti.

Då samlade förbundskaptenen spelarna ännu en gång.

– Han frågade oss om vi tyckte att det var lugnt eller lite hetsigt på planen, säger Gustav Svensson. 

Landslaget gjorde sin fjärde träning i Båstad under torsdagen och i slutet av träningen var olyckan framme. Andreas Granqvist gick in hårt och kapade John Guidetti bakifrån. 

Anfallaren blev liggande och skrek ut sin smärta och frustration efter att ha skadat foten. 

– Vad fan, varför ska han tackla där!?, skrek han. 

Intensiteten på träningen hade varit hög redan tidigare och det hettade till efter att Guidetti delade ut en tackling på Jimmy Durmaz. 

– Ska man förbereda sig för matcher måste man upp på den nivån då det blir lite hetsigt. Det är bra att vi är på den här nivån, sen är det klart att vi inte ska gå över den, säger Viktor Claesson.

”Håller det på rätt nivå”

Enligt Claesson sa tränarstaben till spelarna redan före smålagsspelet att ta det lugnt i närkamperna. 

– Tränarna sa till oss även innan den här situationen att vi skulle tänka på att det är spel. De såg nog att det var många som ville vinna och de sa till oss "nu håller vi det på rätt nivå och går inte över", säger mittfältaren. 

Även efter Guidettis skada samlade Janne Andersson laget. 

– Han frågade oss lite om vi tyckte att det var lugnt eller lite hetsigt på planen. Vi sa att det kändes lugnt. Det är en del av sporten och det är sådant som händer på träningen, säger Gustav Svensson.

Spelarna i den mixade zonen efter träningen var dock överens om att det är den här nivån laget måste komma upp i för att förbereda sig för VM. 

– Det var ingen ful tackling. Oturligt nog hamnade benet där under. En sak om man går in för att gå in att skada varandra, men så har vi absolut inte. Vi vill ligga lite på gränsen och då gäller det att vi kommer upp intensitet på träning också, säger Svensson.

”Finns en lojalitet som inte många har”

Albin Ekdal var tidigare i veckan inne på det här lagets förmåga att få alla spelare – även de som inte har lika stor chans på speltid – att komma upp i nivå. 

– I klubblag märker man ganska tydligt att de som inte kommer att spela är lite loja och inte seriösa, men inte i det här laget. Gör någon inte sitt jobb på träning kommer den personen få höra det från många. Det finns en lojalitet i den här gruppen som inte många har, sa han. 

Har lojaliteten blivit större senaste åren? 

– Vi har sett att vi har lyckats med små mirakel och då ser man att det sätter man har jobbat på funkat. Skulle någon inte göra sitt jobb på träning skulle det höras och den personen skulle inte må bra efter kanske. 

Spelschema fotbolls-VM: Grupp F 00:12

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller