Malmö ute ur CL-kvalet efter mållöst bortamöte

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2018-08-14

FELCSUT/STOCKHOLM. Malmös dröm om Champions League är över.

Efter 0–0 borta mot Vidi måste man nu besegra Midtjylland i ett dubbelmöte för att ha chans på Europa League.

– Det finns inga ursäkter, säger Oscar Lewicki.

Malmö FF

Försvarsmissen på hemmaplan som gav Vidi 1–1 i Malmö blev kostsamt.

För nere i Felscut i Ungern hade Malmö hopplöst svårt att skapa farligheter på den usla gräsmattan.

I första halvlek hade man inte ett enda avslut på mål och förutom en bra period i början av andra halvlek med ett par lägen för Anders Christiansen och Eric Larsson så stångades man utan framgång mot Vidis försvarslinje.

”Väntade mig mycket mer”

Inte ens en missad straff från hemmalagets Danko Lazovic i den 67.e minuten lyckades väcka de ljusblå som hade förtvivlat svårt att skapa en forcering. Den enda heta chansen fick Markus Rosenberg i tredje övertidsminuten. Men nicken från nära håll var aldrig riktigt nära att överlista Adam Kovacsik utan matchen slutade 0–0.

– Jag väntade mig mycket, mycket mer av Malmö, säger Anders Svensson i Eurosport.

Oscar Lewicki var besviken:

– Vi försöker och jobbar på men vi får inte hål på dem, det är tråkigt, säger han.

MFF-spelaren ville inte skylla på de många ändringarna i startelvan.

– Det är klart det påverkar men de som kommer inte gör det bra. Det finns inga ursäkter. Det är jävla surt, säger han.

Kan gå miste om knappt 100 miljoner

0–0 betyder att drömmen om Champions League och de riktigt stora pengarna är borta samt att Europa League-garantin inte längre finns. Bara en plats i CL-playoff hade varit värd 52 miljoner kronor, dessutom var man då vid förlust garanterade Europa League-spel som totalt med pengar för platsen i gruppspel (30 miljoner) och marknadspott (5–8 miljoner) och rankningspengar (7,5 miljoner) hade kunnat ge ytterligare cirka 45 miljoner, enligt Uefaranken.

Nu får MFF försöka ta sig bakvägen till Europa League genom ett dubbelmöte mot – med största sannolikhet – danska Midtjylland (slog The New Saints borta med 2–0 i första mötet) den 23 respektive 30 augusti.

– Det är klart vi måste ladda om batterierna till, det är en jättemöjlighet. Men just nu är det bara sorg, säger Oscar Lewicki.

För Vidi väntar AEK Aten i Champions League-playoff.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.