Gav dem miljoner – men själv utblottad

Uppdaterad 2015-12-16 | Publicerad 2015-05-12

Den moderna fotbollens skapare är alkoholist och kämpar för vårdnad av barnen

I december 1995 blev Jean-Marc Bosman fotbollshistoriens kanske mest avgörande person.

20 år senare kämpar den i dag utblottade 50-åringen återigen i domstol – för att få träffa sina söner.

– Men faktum kvarstår: Real Madrid skulle inte vara den klubb den är i dag utan mig. Inte Chelsea heller för den delen.

Följ Sportbladet Plus på Facebook

Pelé, Diego Maradona, Zinedine Zidane, Leo Messi och Cristiano Ronaldo är namn som för alltid kommer ha en plats i fotbollshistorien. Men när det kommer till betydelse för själva sportens utveckling är de lika obetydliga som en division 4-spelare jämfört med Jean-Marc Bosman. Han är mannen som på allvar förändrat fotbollen.

Alla dagens fotbollsstjärnor kan hans namn. En stor del av dem har använt hans namn. Många av dem har tjänat miljoner eller till och med miljarder på hans namn.

Förändrade fotbollen i grunden

I maj 1991 vann Bosman efter ett års kamp den första juridiska kampen mot sin klubb FC Liege. Belgaren hade krävt att få lämna för spel i franska Dunkirk, sedan hans kontrakt med Liege löpt ut, men den belgiska klubben krävde en stor transfersumma för att gå med på flytten. Istället skickade de ner mittfältaren i reservlaget och sänkte hans lön med 60 procent. Men det var bara början.

Klubben fortsatte att överklaga och i väntan på den slutgiltiga domen stängdes mittfältaren av från alla professionell fotboll. Först efter fem års kamp avgjordes hans öde när Europadomstolen, högsta möjliga instans i frågan, den 15 december 1995 gav Jean-Marc Bosman rätt. Ett beslut som i ordets rätta bemärkelse förändrade fotbollen i grunden.

Innan domen 1995 fick ingen spelare lämna sin klubb, oavsett om de stod under kontrakt eller inte, så länge klubben fortsatte att betala deras lön. Det innebar inte bara att det var mer eller mindre omöjligt att köpa en riktigt bra spelare – det var dessutom lika omöjligt för spelarna att förhandla upp sina löner. Varför skulle en klubb höja lönen för en spelare om han ändå inte fick byta klubb i det fall han vägrade acceptera kontraktsförslaget?

Lönerna steg med 1500 procent

I domen slog Europadomstolen fast att spelare enligt EU:s lagar ska ha samma rörlighet som vilken arbetare som helst. Det innebär att de själva är fria att välja klubb om de inte står under kontrakt. Uefas regler med max tre utländska spelare i varje lag ansågs också strida mot lagarna och varje klubb är nu fri att ha hur många spelare de vill från andra EU-länder.

Domen fick dramatiska konsekvenser då makten inom fotbollen över en natt förflyttades från klubbarna till spelarna. Spelarna fick numera flytta helt gratis när deras kontrakt löpte ut och kunde därigenom kräva långt högre löner för att förlänga avtalen med sina klubbar.

När The Guardian 2012 studerade löneutvecklingen inom den engelska fotbollen hade arvodena höjts med 1500 procent på 20 år. Men det var inte bara de aktiva som tjänade på domen.

I och med den fria rörligheten kunde nu de riktigt stora klubbarna samla alla stjärnorna i sina lag. Det gjorde de största ligorna mer attraktiva och värdet på till exempel engelska Premier Leagues tv-avtal höjdes från 8,5 miljarder 1997/98 till 12,7 miljarder 2001. Nästa säsong är de värda 60 miljarder.

Spelare som Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo och Leo Messi har Jean-Marc Bosman att tacka för att de numera tjänar över 100 miljoner kronor varje år på att spela fotboll. Klubbar som Chelsea, Manchester City, Arsenal, Manchester United men också Paris Saint-Germain, Real Madrid, Barcelona och Bayern München har Jean-Marc Bosman att tacka för att de kan locka världens bästa spelare och dominerar den europeiska scenen.

Så hur har de då tackat sin hjälte?

Köpte inte ens en t-shirt som tack

Efter att ha vunnit den fem år låga rättsliga processen hade Bosman själv tröttnat på fotbollen. Han gav upp kontraktet han kämpat för i fem år och lämnade sporten med de 8,3 miljoner kronor han av domstolen tilldömts i skadestånd för juridiska utgifter samt utebliven lön.

Men pengarna slukades snabbt när belgaren föll in i ondsint spiral av alkohol och depressioner. 2010 var han helt utblottad och tvingades ansöka om bidrag från den belgiska staten. Han levde då på 5000 kronor i månaden.

– Det finns spelare som tjänar 300 000 euro i månaden (2,7 miljoner kronor). Jag har aldrig haft det. Om jag tjänat det under ett år skulle jag kunna leva bekvämt resten av mitt liv. Jag är stolt över att ha skapat miljoner jobb men jag är besviken över att jag aldrig fick ta del av det, säger Bosman.

Mitt i en ekonomiska krisen fick belgaren ändå en idé kring hur han skulle kunna rädda upp sin ekonomi med hjälp av alla de tusentals spelare som han själv indirekt hjälpt genom åren. Förhoppningen var att de som i dag tjänar miljoner på den juridiska kamp som kostade honom hans egen karriär skulle visa sitt stöd och köpa en specialdesignad t-shirt var. Jean-Marc Bosman sålde en enda tröja. Till sin advokats son. För att betala för den misslyckade satsningen tvingades han sedan sälja både sin bil och sitt hus.

2011 spårade allting till sist ur fullständigt när Bosman misshandlade sin dåvarande flickvän och hennes 15-åriga dotter. Enligt domen ska Bosman ha tappat fattningen när 15-åringen vägrade att hälla upp en ny drink åt honom.

Belgaren riskerade ett års fängelse men dömdes i april 2013 till sist till samhällstjänst och arbetade 40 timmar på en brandstation.

Jobbar i en sportaffär

Inför fotbolls-VM 2014 träffade Wall Street Journal Jean-Marc Bosman i hemmet i Liege. Då hade 49-åringen precis börjat jobba i en lokal sportaffär och till sist hade också fotbollsmiljonärerna öppnat sin dörr för honom.

Den internationella spelarorganisationens (Fifpro) generalsekreterare Theo Van Seggelen gjorde ett undantag och bestämde att centralorganisationen skulle betala ut ett solidaritetsbidrag till belgaren. Det är normalt de nationella förbunden som har den uppgiften men Fifpro valde att göra ett undantag efter allt Bosman gjort för dess representanter.

– Han öppnade dörren för många spelare. Det är därför jag känner ett ansvar för hans framtid. Jag hoppas verkligen att han kan leva med det faktum att han är den som stoppade transfer-systemet. Men efter 20 år måste han starta ett nytt liv. Det är väldigt viktigt för honom, hans barn och hans framtid. Du kan inte leva i det förgångna, sa Van Seggelen.

”Jättekontrakt tack vare mig”

När Bosman-domen i december firar 20 år hoppas Jean-Marc Bosman ha startat ett nytt liv. Han kämpar fortsatt mot sin alkoholism och tvingas genomgå regelbundna blodtester för att bevisa att han är nykter.

– Jag ser på alla de här stora stjärnorna som alla kan förhandla sina jättekontrakt tack vare mig. Men personligen funderade jag aldrig på möjligheten att tjäna massa pengar. Jag försökte bara få en lön jag kunde leva på. Men faktum kvarstår: Real Madrid skulle inte vara den klubb den är i dag utan Bosman-domen. Inte Chelsea heller för den delen.

Samtidigt ska 50-åringen återigen upp i domstol. Den här gången är det inget fall som kan förändra fotbollens framtid. Inget fall som kan ge miljoner människor större rörlighet och frihet. Inget fall som innebär att andra de kommande 20 åren kommer kunna förhandla till sig miljontals kronor tack vare hans kamp. Men det är trots det den viktigaste rättegången i Jean-Marc Bosmans liv.

Han stämmer för att vinna rätten att få träffa sina söner. Fem och sex år gamla.

Källor: Wall Street Journal, Focus.be, The Guardian, Uefa.com, BBC, thehardtackle.com

Följ ämnen i artikeln