Drömvolley frälste Belgien i premiären

Storstjärnorna bakom segern i öppningsmatchen

Publicerad 2018-06-18

En halvlek och två minuter till.

Så länge lyckades VM-debutanten Panama stå emot ett stjärnspäckat Belgien – sedan slog Dries Mertens till med ett drömmål på volley. Matchen slutade 3–0 efter två mål av Romelu Lukaku.

– Den där lilla extra kvalitén från Mertens, Lukaku, Hazard och de Bruyne är det som behövs för att vinna, sa förbundskaptenen Roberto Mártinez efter matchen.

Snacket på förhand handlade om hur många mål Belgien skulle göra mot Panama snarare än om de skulle göra några alls.

Men centralamerikanerna stod upp bra mot Belgiens stjärnspäckade lag och lyckades gå in i halvtidsvilan med ett 0–0-resultat.

Närmast att spräcka målnollan var Eden Hazard, men Panamas karismatiske mittback och lagkapten Roman Torres fick en fot Kevin de Bruynes inspel och styrde bollen till hörna med minsta möjliga marginal.

– Jag är lite besviken på Belgien. De ska kunna luckra upp Panama på ett bättre sätt, sa Daniel Nannskog i SVT i halvtidspausen.

Slut på det roliga

Lite nätt två minuter in i andra halvlek var det dock slut på det roliga för VM-debutanterna. Då fick Dries Mertens på en prakkträff på volley som letade sig in maskorna bakom Jamie Penedo i Panamas mål.

Strax efter ledningsmålet fick Murillo fick ett drömläge att utjämna, men Thibaut Courtois, till vardags i Chelsea, lyckades dock parera från nära håll.

Efter superchansen släppte det dock för belgarna – i den 69:e minuten slog de Bruyne ett utmärkt inlägg med yttersidan som Romelu Lukaku knoppade in och fem minuter senare var det dags igen.

Läcker chipp fastställde slutresultatet

Hazard drev igenom Panamas mittfält och släppte bollen vackert till samme Lukaku som avslutade med en läcker chipp över Penedo.

– Att vinna den första matchen är alltid speciellt. Vi visste att Panama skulle vara välorganiserade och försvara sig bra, sa Belgiens förbundskapten Roberto Mártinez efter segern och berömde sitt lag:

– Grabbarna visade upp en fantastisk lagkänsla i andra halvlek mot ett svårt motstånd.

”Kan gå ifrån matchen med högt huvud”

Även i SVT:s studio var man inne på samma spår efter matchen.

Det räcker med några framspelningar av klass så smäller det för Lukaku. Allt som behövdes var lite kvalité och till slut kom det, säger Daniel Nannskog efter matchen och berömmer VM-debutanterna Panama:

– De kan gå ifrån den här matchen med huvudet högt även om det finns saker att slipa på.

Målet betydde 3–0 och det resultatet stod sig matchen ut. Panama får därmed vänta ytterligare på sitt första VM-mål.

Senare i kväll möts Tunisien och England i samma grupp.