Jumbon pressad – spelare får 500 kr i månaden

Publicerad 2019-07-19

Spelarlöner på 500 kronor i månaden, en elitlicens i fara och risk för spelarflykt.

Inför lördagens omstart av damallsvenskan är situationen hos nykomlingen och jumbon Kungsbacka hårt pressad.

– Det suger väldigt mycket, men så är läget, säger mittbacken Emilia Hjertberg till TT.

Kungsbacka DFF dominerade elitettan förra året, förlorade bara en av 26 matcher och blev klart för damallsvenskan för första gången i fotbollsklubbens historia.

Men bakom framgången fanns stora skulder och tvister som byggts upp sedan 2012 då den unga föreningen bildades. I april i år tillträdde Johan Johqvist som ny ordförande och Kungsbacka genomgår sedan dess ett ekonomiskt stålbad.

– Det är klart det har varit lite turbulent. Sedan dess försöker vi hitta pengar och fler intäkter. Vi har brutalskurit i våra kostnader sedan vi i den nya styrelsen tillträdde. Men det hjälper inte när vi inte har intäkter till motsvarande del som vi har kostnader. Vi har en tung situation, säger Johqvist till TT.

För att rädda klubbens ekonomi – och elitlicensen för nästa år – har KDFF bland annat tvingats se över spelarnas löner.

Har kunnat välja

– Man kan inte bara skära en anställningskostnad. Man måste i sådana fall sätta sig ned och förhandla och resonera med varje person enskilt, och det har vi gjort, säger Johan Johqvist.

Mittbacken Emilia Hjertberg jobbar heltid på ett lager i Kungsbacka i kombination med elitfotbollen. 23-åringen har sedan i juni accepterat att gå ned i ersättning från klubben under resten av säsongen.

– Det är lite olika summor tydligen. Det som jag och de flesta har hört, nästan alla i laget, är 500 kronor i månaden. Sedan förstår jag självklart klubben. Vi ligger väldigt dåligt till. Detta är en drastisk åtgärd som man är tvungen att ta till, säger hon och fortsätter:

– Vi har haft ett val. Det är inte så att de (klubben) gått in till oss och sagt att "nu ska ni få det här i månaden" utan man har fått välja. "Kan du eller vill du gå ner till den här summan i månaden för att hjälpa klubben?". En del tjejer klarar inte att gå ner till den summan, då får man tyvärr säga nej. Men jag och flera andra som jobbar eller bor hemma klarar faktiskt att gå ner i månaden, då gör man ju självklart det för att hjälpa klubben.

Stjärnan sponsrad

Nigerianskan Josephine Chukwunonye, uttagen i den afrikanska stornationens bruttotrupp till VM i Frankrike, är garanterad en månadslön på 14 300 kronor då en spelare från ett land utanför EU inte får tjäna mindre enligt svensk lag. Högerbackens lön räddas nu av en extern sponsor.

– Hon är den enda spelaren som de inte kan skära ner lönen på. Alla andra har fått frågan om man nu kan gå ner till den summan som de nu begär, säger Emilia Hjertberg.

Redan när hon skrev på för Kungsbacka i december, efter att ha spelat för Växjö DFF i fjol, visste hon om att det inte skulle vara några stora pengar i Halland.

– Jag förväntade mig inte någon monsterlön. Det tror jag att alla visste, för det gjorde klubben rätt så klart när man skrev kontrakt och pratade med dem. Tidigare år hade en del spelare lovats guld och gröna skogar, men sedan hade man inte levt upp till det. Nu ville de sätta en lite mindre lön för att kunna leva upp till det, men nu gick det ändå inte.

"Klarar ett nollresultat"

På lördag startar damallsvenskan igen efter ett två månader långt VM-uppehåll. Jumbon Kungsbacka möter sjuan Kristianstad hemma på Påskbergsvallen i Varberg. Inför nypremiären är KDFF det enda laget som ännu inte vunnit en match i år. I tabellen är det fyra poäng upp till tian Växjö på säker mark ovanför nedflyttningsstrecket.

Om Kungsbacka skulle hänga kvar så kan klubben ändå hotas av degradering då elitlicensen kräver en stabil ekonomi. Enligt Göteborgs-Posten måste runt en miljon kronor in.

– Driftsmässigt i år tror jag att vi klarar ett nollresultat. Men vi har en skuld som tynger oss ganska rejält, säger Kungsbackas ordförande Johan Johqvist.

Han kan inte lova någonting inför nästa år.

– Jag har ingen aning om den situationen skulle uppstå.

Positiv och osäker

Trots den ansträngda ekonomin ser Emilia Hjertberg positivt på årets 15 återstående seriematcher. Tränarbytet i juni, då Henrik Korhonen ersattes av Stefan Olofsson och Martin Blixt, har betytt mycket.

– Det tror jag var väldigt nödvändigt, det blev en helt annan jargong i laget och det känns som folk verkligen har snäppat upp ett steg nu. Vi har haft så mycket som gått emot oss och har kommit ihop som grupp väldigt bra. Det är det vi får använda oss av nu under höstsäsongen, säger Hjertberg.

TT: Kommer du söka dig någon annanstans efter i år?

– Det är svårt att säga, för jag vet inte hur den ekonomiska biten kommer se ut i slutet av året. Men ifall den är densamma och de i så fall erbjuder 500 i månaden kommer man ju säkert kolla runt lite på andra alternativ. Men förhoppningsvis så har vi till nästa år kommit lite underfund med ekonomin. Om klubben gör det så stannar jag väldigt gärna, jag tycker verkligen om att vara här. Jag tycker om laget, staden och det är nära till Göteborg. Man vill verkligen att det ska fixa sig, för man vill inte flytta. Men man kan ju bli tvungen till det, tyvärr.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln