Gabriel Somi om att lämna ÖFK: ”Kunde inte tacka nej”

Publicerad 2018-02-05

BRADENTON/FLORIDA. Trots intresse från svenska storklubbar valde Gabriel Somi att ta klivet till MLS.

För Sportbladet berättar 26-åringen om livet i USA, Östersunds chanser mot Arsenal och hur länge han tror Graham Potter stannar.

– Får han ett bra erbjudande så tror jag att han rör på sig, säger Somi.

– De har stenkoll, säger Gabriel Somi.

Han syftar på sin nya klubb, New England Revolution. Vi sitter i ett litet rum uppe på IMG Academys fotbollsarena i Florida. Utanför glasdörren vajar palmerna i den ljumna vinden som mäter härliga 25 grader. Dessutom skymtas ständigt klubbens medieansvarige som tålmodigt står och väntar.

Östersund, där temperaturen siffermässigt nästan är den samma men med ett minustecken som skillnad, har aldrig känts så långt borta.

Kändes som att ni spelare gled runt mer i ÖFK?

– Ja, där var det mer chill. Här har de hela tiden koll, inga intervjuer får dra över tiden eller så.

Tufft att få visum

Det har gått en vecka sedan 26-åringen anlände till USA. Övergången deklarerades redan innan jul, men hans syriska medborgarskap har fördröjt inresan.

– Det tog nästan 1,5 månad innan jag fick mitt visum, förklarar Gabriel Somi.

– Jag fick svara på en jäkla massa frågor på ambassaden. Typ, ”vad pluggade du i gymnasiet”, ”vad hette din gymnasielärare”... De är extra noga med folk från arabländerna.

Väl framme i Bradenton, där MLS-klubben är på försäsongsläger, har inkilningen gått smidigt.

– De har välkomnat mig på ett strålande vis och det är fantastiskt kul att vara här, bra väder inte minst. Jag ska inte klaga, säger Somi.

Skönt att slippa snön?

– Ja, faktiskt. Man var deprimerad periodvis när det var så sjukt kallt och snö. Det är skönt att komma bort från det.

”Nära att det blev Hearts”

Gabriel Somi var en av de som bestämde sig för att lämna Östersund efter succéåret 2017.

– Jag kände att vår resa var fantastisk och att jag hade en väldigt bra tid i klubben, säger Somi.

– Men när jag fick det här erbjudandet var det svårt att tacka nej. Det lät som ett äventyr och det är alltid kul att testa på något nytt. Sedan ska jag inte ljuga, rent ekonomiskt var det riktigt bra.

Hade du många erbjudanden?

– Ja, ett par klubbar i Sverige, en del i Danmark och Skottland.

Många svenska storklubbar?

– Djurgården och IFK Göteborg bland annat.

Men det lockade inte?

– Nej, jag kände att jag ville bort från Sverige framför allt. Det var väldigt nära med Hearts men sedan kom det här från ingenstans och då gick det väldigt snabbt.

Erbjöds tvåårigt kontrakt av ÖFK

En stor del av ÖFK-truppen, kanske främst Saman Ghoddos, Ken Sema och Sotirios Papagiannopoulos, har omgärdats av flyttrykten.

De kommande Europa League-mötena med Arsenal har fått många att stanna kvar, åtminstone fram till sommaren. I slutändan var det dock inte svårt för Somi att offra matcherna mot den engelska storklubben.

– Östersund erbjöd mig ett tvåårskontrakt men jag kände att för just två matcher... Jag kunde inte tacka nej till det här erbjudandet bara för två matcher, säger Gabriel Somi.

– Sedan hoppas jag verkligen att de går vidare och slår Arsenal och går hela vägen. Men som sagt, jag ville ut.

”Kindberg är lite galen”

Att ÖFK är underdog i mötena är ingen hemlighet. En del tror om möjligen att det jämtländska laget kan överraska hemma på Jämtkraft Arena.

Ordföranden Daniel Kindberg har inte hymlat med att han tror på seger.

– Kindberg är speciell, säger Gabriel Somi och skrattar.

– Han är lite galen, det är han, men på ett positivt sätt. Han har haft sina ambitioner och har alltid trott på det. För fem-sex år sen sa han att Östersund skulle ut i Europa och när vi väl kom ut var det knappt att vi trodde på det själva. Men han har varit glasklar ända från början. De satsar stenhårt, allt runtomkring är väldigt professionellt.

Hur stora chanser tror du att de har egentligen?

– Det är svårt att säga, men det fanns tvivlare redan vid mötet med Galatasaray. Vissa tänkte kanske att det var en engångsföreteelse, men sen har det ju bara rullat på. Jag vet hur svårt det är att möta Östersund uppe i Jämtland. Så en chans har dem, absolut.

Gabriel Somi.

”När Graham drar – då ska folk vara oroliga”

Östersund har lyckats behålla många av sina spelare, med undantag för Somi och Fouad Bachirou.

Frågan många ställer sig är hur länge de övriga kommer stanna, samt vad som händer med ÖFK den dagen de bestämmer sig för att dra.

– Samtidigt är det väl så det alltid har varit så, att deras bästa spelare flyttar på sig. De hade Modou Barrow innan jag och Saman kom dit och David Accam innan dess, säger Gabriel Somi.

– På något sätt lyckas de alltid ersätta alla.

Förutom ordföranden Kindberg så har tränaren Graham Potter hyllats stort för sitt arbete i klubben, inte minst i hemlandet England.

Hur mycket beror på Kindberg och hur mycket beror på Potter?

– Det är väl bägge två, de jobbar tillsammans på ett fantastiskt vis.

– Jag läste någonstans att ”Sotte” sa att den dagen Graham drar, det är kanske då folk ska vara oroliga. Jag har samma känsla faktiskt, det är nog han som ligger bakom det mesta.

”Potter är ett geni”

Så sent som för någon månad sedan sparkade Premier League-klubben Stoke tränaren Mark Hughes. I brittisk media nämndes Potter som en potentiell ersättare.

Hur länge tror du att Potter stannar?

– Kindberg sa något om att hans son skulle ta studenten först. Men jag har svårt att se det faktiskt. Får han ett bra erbjudande så tror jag att han rör på sig förr eller senare.

Hur är han som tränare?

– Jag har inget ont att säga om honom, han är den bästa tränaren jag har jobbat med. Ett geni faktiskt.

På vilket sätt är han ett geni?

– Sättet han jobbade med oss, det var annorlunda jämfört med vad jag hade haft innan. Han läser av motståndare, byter taktik... Vi var alltid så väl förbereda vilket gjorde Östersund svårtlästa. Alla visste exakt vad vi skulle göra, det blev så enkelt att spela.

Att Graham Potter har vaggat in truppen i en tydlig spelidé har väckt vissa tvivel huruvida ÖFK-spelarna klarar av att prestera på samma nivå i andra klubbar.

– Det är klart att vi har anpassat oss efter hans spelsystem, men samtidigt så är det vi spelare därute som presterar. För mig är till exempel Bachirou en klasspelare var han än är, säger Gabriel Somi.

– Sedan är klart att spelsystemet däruppe framförallt gynnar spelare som vill spela. Självklart syns man då.

Missat VM-slutspel

Det var nära att sommaren kröntes med ett VM-slutspel. Somi fanns med i Syriens trupp till playoff-mötena med Australien, en dust man till slut förlorade efter totalt 2–3.

– Det var jäkligt jobbigt faktiskt, en stolpträff ifrån liksom, säger Gabriel Somi.

– Jag vet hur mycket det betyder för folket därnere, det har ju varit krig nu i sju-åtta år. Hela landet slöt sig samman. Tyvärr så räckte det inte hela vägen, men jag vet att de är stolta ändå.

Var det ett enkelt val för dig att välja Syrien?

– Det var inte så att jag hade något annat att välja på, Sverige var inte aktuellt. När Syrien hörde av sig fanns det inget att tveka över, jag är stolt syrian från Syrien. Jag pratade med mina föräldrar som blev oerhört glada och stolta över mig. Så det var bara att tacka ja.

I stället får Syrien sikta in sig på asiatiska mästerskapen.

– Då hoppas jag givetvis att jag får vara med, säger Somi.

”MLS liknande allsvenskan”

Major League Soccer är kanske inte den hetaste idrottsligan i USA, men fotbollen är på frammarsch. Det har Somi hunnit känna av redan nu.

– När man pratar med grabbarna här i laget så säger de att det inte alls var så här för bara fem år sedan. Särskilt publikmässigt har sporten växt enormt, säger Gabriel Somi.

Hur är nivån jämfört med allsvenskan?

– Kvalitetsmässigt så är det liknande. Vi mötte ju Malmö och torskade med 1–0, även om det var en jämn match.

Under mötet med den regerande svenska mästaren testade New England en rad olika spelare, där många i slutändan hoppas på att bli ”draftade”.

– Jag har faktiskt inte förstått hur det där fungerar riktigt, men de har spelarna några veckor och sedan sajnas några som de är nöjda med, säger Somi.

I mötet med Malmö visade New England-spelarna prov på hyfsat tufft spel. Markus Rosenberg uttryckte efteråt att han ”var glad att alla överlevde”.

– Det är jäkligt fysiskt här, det är nog den största skillnaden. Det är inget skönlir direkt på så sätt, jag har märkt att det är en fysisk liga, väldigt intensiv, säger Gabriel Somi.

– Träningarna är stenhårda och försäsongen här jämfört med Sverige är väldigt kort, det är bara sex veckor till seriestart.

Förre Spurs-målvakten som tränare

Tränare för New England sedan november månad är förre Liverpool- och Tottenham-målvakten Brad Friedel.

Somi har goda förhoppningar om att det kommer bli mycket spel för honom under säsongens gång.

– De intentioner som jag har fått från Brad är att jag är värvad för att spela, säger Gabriel Somi.

– Han är superprofessionell och har bra med erfarenhet. Av det lilla jag har hunnit se så är han en väldigt duktig coach, men det är så klart för tidigt att bedöma nu.

En målvaktstränare från Atletico Madrid och en fystränare från Tottenham har plockats in för att höja klubbens chanser.

– Så allt är väldigt professionellt på så sätt, säger Somi.

”Allt är möjligt”

När Gabriel Somi var yngre var drömmen att få spela i en storklubb som Manchester United. Något han givetvis inte hade tackat nej till om möjligheten hade dykt upp.

– Samtidigt måste man vara realistisk, jag är 26 år och ska fylla 27. Nu är jag i USA och har trivts väldigt bra under den korta tid som jag har varit här, säger Somi.

– Jag insåg kanske för två–tre år sedan att det är lång väg till Premier League. Men det är klart, allting är ju möjligt. Mycket kan hända.