Mejla

Simon Bank

Bank: Ett mardrömsresultat för Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

NIZJNIJ NOVGOROD. Under två år med Janne Andersson har landslaget byggt ett riktigt tryggt och bra försvarsspel.

Hur tryggt? Hur bra?

En grön tyfon och ett sårat världsmästarlag väntar på att avslöja det för oss.

Står Moskva fortfarande kvar? Är vi säkra på att betongen under Luzjniki-stadion alltjämt håller?

Det spelade ingen roll att Mexiko kom till VM som ett till stora delar utskällt lag, med en till alla delar utskälld förbundskapten. Det spelade ingen roll att kommentatorerna döpte om huvudtränaren Juan Carlos Osorio till Juan Cambios (”Byten”) Osorio under genrepet mot Danmark, att de dömte ut honom för att han aldrig tycks hitta en startelva att lita på eller ett spel att vila i.

För här var de, och om Janne Andersson och Peter Wettergren kastade en blick eller två mot tv-apparaten på hotellet i Nizjnij Novgorod så är jag säker på att de kröp ihop och skakade.

Tiotusentals galna, röjande mexikaner på läktarna.

Tiotusentals – väl? – galna, röjande mexikaner på planen.

Världsmästarna på andra sidan? De kunde inte bry sig mindre.

Vad gjorde Mexiko, egentligen?

Första halvlek var en formidabel krock mellan temperament, mellan ett modernt europeiskt fotbollstänkande och en latinamerikansk totalfotboll som ställer krav på en helt annan sorts analys.

Vad gjorde Mexiko, egentligen? Det raka svaret är att de kastade sig över Tyskland och uppfann luckor som vi nästan aldrig sett där i modern tid. Det mer komplicerade svaret är att de öppnade den här matchen med sylvassa taktiska drag som… ja, som faktiskt chockade världsmästarna.

De styrde bort allt spel från Toni Kroos, de låste allt tyskt spel till högerkanten, de satte in sina extrema fartvapen (underbare PSV-Hirving Lozano framför allt) på samma kant, och de lade försvarslinjen högt.

Tyskland har brister, det är inte det. Men när såg vi alla de där svagheterna så här extremt avslöjade?

Mats Hummels såg ut som om han glömt bort att han omskolats till mittback, och stötte okontrollerat fram i planen. Sami Khedira såg pensionerat klumpig ut när han tvingades starta spel. Joshua Kimmich saknades mer som försvarare än vad han tillförde som högerytter.

Det här var inte ett tyskt lag, det var två eller tre – och de hängde inte ihop.

Och det var, för all del, en sagolikt, sanslöst underhållande fotbollsmatch.

Mexiko Speedy Gonzlez-sprang sönder första halvlek. Carlos Vela mötte och satte stickpassningar, Chicharito och Hirving Lozano sprang på allt, Miguel Layún (han spelar alltså högerback i Sevilla) vräkte fram i djupledslöpningar som gav målchanser i vart och vartannat anfall.

När målet kom till slut, efter 35 minuter, var det signifikativt för båda lagen: Khediras bolltapp, Hummels lokalsinnesslöa försvarsspel, Jérôme Boatengs totala ensamhet (Mesut Özil var den ende som försökte hjälpa honom) och Lozanos iskalla avslut.

Drömfotboll. Mardrömsresultat

En match för alla att älska. Eller, i alla fall alla som inte behöver bekymra sig för att möta just de här två lagen i ett gruppspel.

Jogi Löw är inte van vid att coacha i den här sortens underlägen, och när han skulle förändra matchbilden så gjorde han det genom att öka insatsen. In med Marco Reus, ut med Khedira. Mer bensin på elden. Tyskland fick, förstås, grepp om andra halvlek, de belägrade Mexikos straffområde och visade – trots allt – vilket ruskigt bra fotbollslag de är. De tog ut högerbacken Marvin Plattenhardt och skickade in centertanken Mario Gomez som murbräcka.

Toni Kroos fick sitt utrymme, Tyskland fick sitt totaltryck – och Mexiko fick ett par helt öppna kontringslägen de väl borde stängt matchen med. Men det räckte: Mexiko slog Tyskland med 1–0.

Drömfotboll. Mardrömsresultat.

Sverige fick en uppdragsbeskrivning för sitt första VM-gruppspel på tolv år.

Först ska de möta ett tveksamt Sydkorea, en match som mer än någonsin framstår som ett absolut måste. Sedan ska de möta ett sårat, retat världsmästarlag. Och sedan ska de möta en grön tyfon som fått marken att gunga härifrån till Guadalajara.

Nu är nu och sen är sen, och jag är fullkomligt övertygad om att Sverige–Mexiko kommer att bjuda på en helt annan matchbild än den här, som ställer helt andra krav på Mexikos anfallsspel. Mer kontrollerad, mer samlad.

Men grupp F har precis börjat, och den började med en explosion som skakar om hela den här turneringen.

Om Sverige har ett bra försvar? Vi kommer att få veta det snart. 

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

avSimon Bank

Publicerad: