”Väldigt underligt att vi inte fått siffrorna”

Publicerad 2018-06-19

Två svenska skidåkare, aktiva mellan 2001 och 2010, pekades ut som dopade inför OS i Sotji.

Nu vill Riksidrottsförbundet analysera proverna – men nobbas av svenska skidförbundet.

– Det är väldigt underligt att vi inte fått tillgång till de här siffrorna, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s dopingkommission, till SVT.

I en undersökning av SVT:s ”Uppdrag granskning” inför OS i Sotji pekade internationella experter ut två svenska åkare, aktiva mellan 2001 och 2010, misstänkta för dopning på grund av höga blodvärden.

Granskningen hänvisade till en databas innehållande över 10 000 blodtester från omkring 2 000 längdåkare, där det uppgavs att en tredjedel av medaljörerna från 2001 och framåt har haft misstänkt höga värden.

– Jag blir bara så less på att det är samma visa inför varje mästerskap. Att man tar upp sådana här grejer för att skapa fokus eller klick eller vad det nu är man vill ha, i stället för att fokusera på det sportsliga. Sveriges åkare är rena! Det är jag helt säker på, sa förre landslagsåkaren Anders Södergren då.

”Väldigt underligt”

Och sedan dess har Riksidrottsförbundet (RF) velat analysera proverna.

Men trots flertalet försök att få till ett möte med svenska skidförbundet har RF nobbats. Förbundet har svarat att ”de inte har tid”.

– Från dopingkommissionens sida har vi inte riktigt fått de svar vi vill ha. Det är väldigt underligt att vi har fått i uppgift att sköta antidopingen i Sverige, men inte får tillgång till de här siffrorna som presenterades, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s dopingkommission, till SVT och fortsätter:

– Om siffrorna stämmer tyder det på någon form av dopning, om de däremot är slarvigt tagna är det falska anklagelser. Jag tror att det är väldigt bra om man får det här utrett.

”Den här frågan är borta”

Svenska skidförbundet påstår att de gjort en egen utredning av frågan och att det här är en icke-fråga i deras ögon.

– Det här har vi kollat upp med Fis (Internationella skidförbundet) och den expertis som finns. Vår bedömning är att det inte har funnits någon aktiv svensk elitåkare som varit föremål för dopningsanklagelser, vare sig under den nämnda perioden eller efteråt. Därmed menar vi att den här frågan är borta, säger Mats Årjes, avgående ordförande i svenska skidförbundet.