Chockförlust mot Ukraina – VM i fara

avFrida Fagerlund, Pelle Strandman

Foto: TT

LVIV/STOCKHOLM. Chockförlust borta mot Ukraina.

Nu kan det bli tufft för Sverige att ta en direktplats till VM nästa år.

– Nu får vi fan göra jobbet, och det tror jag vi kan, säger Hedvig Lindahl.

Inför kvällens uppskjutna VM-kvalmöte med Ukraina såg det lovande ut för svensk del.

Tre poäng till godo till tvåan Danmark och dessutom klar fördel gällande målskillnad – men nu är läget helt annorlunda.

Borta på Arena Lviv förlorade Sverige överraskande med 0–1.

– Klart att vi är besvikna, som alltid är det mycket känslor när man precis har spelat match, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Vi måste göra en ordentlig analys men vi saknade kvalité framför allt den sista tredjedelen. Kvalitén fanns inte där alls, tempot var lågt och våra fasta var inte heller bra.

Det svenska landslaget hade det jobbigt i den första halvleken och straffades för sitt passiva försvarsspel strax innan halvtid.

Detta när den ukrainska kaptenen Daryna Apanaschenko stod för en fin soloprestation. Först skottfintade hon bort Magdalena Eriksson ordentligt innan hon fick i väg ett avslut som passerade både täckande Linda Sembrant och målvakten Hedvig Lindahl innan bollen rullade i nät.

Bortaseger kan krävas mot Danmark

Sverige vaskade inte fram många kvitteringschanser i den andra halvleken och kom inte närmare än ett fritt skottläge från Kosovare Asllani i matchens slutskede.

Efter fem raka segrar har nu Sverige inkasserat sin första förlust i kvalet och är nu på samma poäng som Danmark – som å sin sida vann med hela 5–1 hemma mot Ungern och därmed bara har ett mål sämre i målskillnad.

– Jag är inte orolig, jag ser det som en sämre dag på jobbet. Vi var inte totalt kassa men vi var inte så bra som krävdes, säger Hedvig Lindahl.

I nästa kvalomgång, den 30 augusti, väntar ett nytt möte med Ukraina för Sverige på hemmaplan. Samtidigt tar sig Danmark an tabelljumbon Kroatien hemma där man väntas vinna enkelt.

”Inte vana vid det här”

Efter det återstår endast en omgång där Sverige gästar Danmark den 4 september – en match där det sannolikt kommer krävas seger för att Sverige ska ta en direktplats till VM i Frankrike nästa år.

– Vi är inte riktigt vana vid att befinna oss i den här positionen men det är ju ett bevis på att det blir tuffare och tuffare att ta sig till de här mästerskapen, säger Hedvig Lindahl.

– Klart att det blir känsligt om det skulle vara så att vi ligger under med 0–1 hemma mot Ukraina helt plötsligt. Men nu får vi fan göra jobbet, och det tror jag vi kan. Sätter vi upp tempot på en arena där det väsnas, ser till att göra det här bra så tror jag att vi har alla möjligheter att vinna.

Ettan i gruppen tar en direktplats i VM. En andraplats kommer räcka till playoff-spel med en mästerskapsplats i potten.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.