Domaren efter Blåvitts vändning: Ett misstag av mig

Uppdaterad 2018-09-17 | Publicerad 2018-09-16

IFK Göteborg kvitterade mot Elfsborg på en feldömd straff.

Efteråt sökte domaren Mohammed Al-Hakim upp Elfsborg för att beklaga sitt misstag.

– Jag har pratat med sportchefen (Stefan Andreasson) och bett honom framföra en ursäkt till hela laget från mig, säger domaren Mohammed Al-Hakim.

IFK Göteborg

I 70 minuter var IFK Göteborg–Elfsborg en alldaglig historia. På en regntung matta slarvade hemmalaget i uppspelet två gånger i första halvlek.

Fredrik Oldrup Jensens missade passning ledde till Chinedu Obasis 0–1. André Calisirs lika misslyckade lyftning framåt hamnade via Obasi hos Per Frick som dribblade in 0–2.

Söder gjorde sitt första mål

När den rutinerade mittfältaren Stefan Ishizaki byttes ut med 20 minuter kvar verkade Elfsborgs seger given. Men då tappade gästerna koncentrationen.

IFK-mittbacken Carl Starfelt nådde först på en frispark och stötte bollen mot mål. Robin Söder kanske hade troligen kunnat låta den studsa in, men tog det säkra före det osäkra och stötte in sitt första mål sedan återkomsten i Blåvitt.

Efter reduceringen höjdes intensiteten och irritationen. Inte minst efter att Elfsborgs mittback Jon Jönsson gjorde en slags huvudrörelse mot Robin Söder – och klarade sig med gult kort. I samma veva visades en ledare i Elfsborg bort från bänken, upp på läktaren.

”Jag förstår inte. Varför?”

Med fem minuter kvar av ordinarie tid lyfte IFK Göteborgs Amin Affane bollen över Samuel Holmén och revs ner. Frisparken var given. Men domare Mohammed Al-Hakim bedömde att felet begåtts inne i de gulkläddas straffområde och pekade på punkten.

Från elva meter placerade Giorgi Kharaishvili in 2–2-bollen, vilket blev matchens sista mål.

IFK Göteborg ligger kvar på plats 11 och Elfsborg återfinns på plats 12. Tränaren Jimmy Thelin ställer sig frågande till straffen som grusade den här trepoängaren.

– Jag förstår inte. Varför? säger han till C More.

Domaren Mohammed Al-Hakim gömde sig inte efteråt. Han synade båda de kontroversiella situationerna och kom fram till att det gula kortet till Jönsson troligen var korrekt. Straffen är däremot bara att beklaga.

– Det är utanför. Det är ett misstag av mig. Det finns inte så mycket att säga. Det är helt mitt eget beslut, min assisterande har offsidelinjen så han ser inte, säger Al-Hakim.

Hur känner du nu när du sett tv-repriserna?

– Det känns för jävligt. Det är tråkigt när matcher avgörs på det sättet, men jag måste fatta ett beslut där och då. Tyvärr blev det fel.

– Jag har full förståelse för Elfsborg och deras reaktioner. Jag är inte mer än människa.

Vad gör du efter ett sådant här misstag? Pratar du med Elfsborg?

– Ja, jag försökte prata med några spelare men de var för upprörda. Jag har pratat med sportchefen (Stefan Andreasson) och bett honom framföra en ursäkt till hela laget från mig.