Bank: 17-åriga Claressa Shields från våldets Flint boxas – för att överleva

UNG TALANG Claressa Shields får in ett slag mot Anna Laurell i gårdagens kvartsfinal. Den 17-åriga amerikanskan, från det våldshärjade Flint i USA, vann och har säkrat en OS-medalj.

LONDON. En 32-årig akademiker från Lund får stryk av ett sjuttonårigt maskrosbarn från Michigan.

Olika vägar, och samma:

Män som boxas har ofta besegrat livet självt.

Kvinnor som boxas har ofta besegrat allt det – och en sak till.

Anthony Ivy blev bara arton.

De hittade hans kropp på en öde parkering utanför ett café i Flint, Michigan, en tidig söndagsmorgon för två veckor sedan.

Han hade skjutits till döds, det var den sjunde skjutningen på en vecka, men för Claressa Shields stack den ut. Den här gången kände hon offret. De levde i samma område, hade gått på samma skola.

”RIP to my home boi” skrev hon på twitter. ”Det är galet. Jag hoppas att det jag ska göra kan stoppa allt det här”.

Sen åkte hon till London för att boxas.

Anna Laurell förlorade matchen i samma stund som hon slutade röra sig. I två ronder hade hon använt sina starka sidor – räckvidden, tekniken, rutinen – genom att hålla avståndet.

När fotarbetet blev sämre hittade Claressa Shields in med sina våldsamma, explosiva svingar. I tredje ronden var domarna hårda mot Laurell, i den fjärde fick hon ta stående räkning och förlorade klart.

– Jag är helt tom inombords; ledsen, besviken, förklarade hon.

”Jag ska ta min guldmedalj”

Vi stod bakom en läktare i boxningshallen där ute i östra London, och Anna hade precis blivit av med en dröm.

Hon är 32 år, doktorand i organisk kemi på KTH. Hon har ett ärr på halsen efter att ha opererat bort sköldkörteln, hon har kommit tillbaka efter en knäoperation, och hon har kombinerat en akademisk karriär med att bli världsmästare två gånger och slåss för att få in kvinnors boxning i OS.

Anna Laurell är en unik idrottare. Hon borde få medalj men hon kommer aldrig att få den i OS.

Om en månad är hon tillbaka i labbet på KTH. Jag frågade hur det blir med boxningen.

– Jag kommer säkert inta en tränarroll, sa hon. Boxningen har varit mitt liv i femton år, det är inget man klipper bort.

När Anna Laurell försvinner bort mot omklädningsrummen står Claressa Shields fortfarande kvar ett par meter därifrån. Ett tiotal journalister trängs runt henne, hon pratar som hon slåss: oskolat men explosivt och snabbt. Händerna dansar, hon visar hur hon slår och berättar vad hennes tränare sagt åt henne.

– Jag skulle ut och ha kul, vi har gjort det hårda jobbet i gymmet, nu ska jag bara ut och visa vad jag kan, ta min guldmedalj.

Hon säger så. ”Min guldmedalj”.

Dokumentärfilmaren Michael Moore kommer från Flint. Har ni sett hans film Roger och jag så har ni också sett var Claressa Shields kommer ifrån.

Staden byggdes på General Motors, och den rasade när GM skar ner och sparkade. I dag är den lika känd för arbetslöshet, förfall, kriminalitet och mordstatistik som för bilar.

Lika många mord som i Sverige

Bara i år har 42 människor skjutits till döds. Det är ungefär lika många mord som i hela Sverige under motsvarande tid.

I Flint bor lite drygt 100 000 människor. En av dem tänker bli världens första kvinnliga OS-mästare i mellanvikt.

Anna Laurell växte upp i en akademikerfamilj i Lund. Claressa Shields växte upp med en pappa som avtjänade ett sjuårigt fängelsestraff för inbrott.

När han kom ut tog han med henne till gymmet. Han skulle träna boxning, hon skulle titta på. Claressa var elva år, och när hon ville göra mer än att titta på sa hennes pappa nej.

– I helvete heller. Boxning är en sport för män.

Hon hörde, men hon lyssnade inte. Hon började boxas, hon märkte att hon var bra på det.

Boxningen tog henne från ett litet gym i Flint till den stora världen, det senaste halvåret har ett filmteam följt hennes resa för att göra en dokumentär om hennes liv.

– Jag boxas för att jag känner att det är det jag är bäst på, för att jag kan vinna. Jag vill vinna, jag vill bli framgångsrik, säger hon.

Hoppas stoppa galenskapen

Claressa Shields historia är lika unik som hundra anda inom den här sporten, men hon är den första kvinna från Flint som någonsin fått chansen att boxas i ett OS.

I går visade hon vad hon kan, hennes aggressiva och direkt stil räckte för att slå ut en dubbel världsmästare med dubbelt så mycket erfarenhet.

Claressa har aldrig varit i Europa förut, för ett år sedan hade hon aldrig ens suttit i ett flygplan. Hon säger att gud har en plan för henne, hon säger att hon är här för att vinna ”sin guldmedalj” och hon skriver att hon hoppas att det hon gör kan stoppa galenskapen hemma på hennes gator.

I går vann hon sitt livs största seger. I förrgår sköts två män till döds på West Dayton Street i Flint. Enligt polisen var det sommarens fjärde dubbelmord.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.