”Vill gärna att Gothia Cup blir en ännu större förebild”

Publicerad 2017-07-17

GÖTEBORG. Givetvis sätter Gothia Cup rekord igen.

Turneringen som blivit mer än bara en fotbollsturnering. 

Tre nya nationer deltar och totalt 82 länder har lag med i sommar.

– Jag vill gärna att Gothia Cup blir en ännu större förebild för det internationella umgänget, säger generalsekreteraren Dennis Andersson.

Dennis Andersson.

Tack vare deltagande av lag från Kambodja, Nepal och Vietnam läggs tre nya nationer till på den långa listan av länder som varit med i turneringen sedan starten 1975.

Det finns 196 nationer i världen. 146 av dem har haft lag med i Gothia Cup genom åren.

82 nationer, fler än någonsin tidigare, finns på plats bara i sommar.

Vilka länder saknar ni som ni skulle vilja få med?

– Det där är en bra fråga. Man skulle vilja säga Nordkorea – men de har redan varit med. Så det
tråkiga blir nog att det inte går att säga att vi saknar en speciell nation, säger Mr Gothia Cup,
Dennis Andersson, generalsekreterare för turneringen och klubbdirektör i Häcken.

– Det är en del av ö-nationerna från Stilla Havet som inte varit med och några före detta Sovjetrepubliker från längst bort i öst. Men det finns inga stora fotbollsnationer som inte varit med.

”Klart vi jobbar med det”

Andersson gjorde sitt första Gothia Cup-år 1980.

– Då kom det ett lag från Polen. Det var så stort att vi hyrde in en röd matta. När de kom med sin skrangliga buss till Göteborg så vinkade vi in dem på skolgården…

– I dag vet man som deltagare eller ledare i Gothia Cup vad som förväntas av en när man kommer till Sverige. Man har de kunskaperna om världen. Längre tillbaka i tiden fick vi ha en mer förstående attityd kring olika kulturer och värderingar, säger Andersson.

Behöver ni göra något för att inte hamna i en slags festivals-problematik?

– Det är klart att vi jobbar med det, men jag tycker inte man ska generalisera att det är extra stort vid sådana här evenemang. Det är en problematik som finns i vardagen. 

– Jag skulle vilja påstå att det inte är så mycket svårare för oss inom Gothia Cup för att vi har så många nationer och kulturer här. Jag tror inte det hade varit så mycket lättare om vi bara hade haft 1 800 svenska eller skandinaviska lag. I stället handlar det om att det är en ung målgrupp, som kommer hemifrån, som ska klara sig själva. Det har vi lärt oss under många år att jobba med.  

– Det kommer aldrig vara ett Gothia Cup där inget händer, men vi får väldigt mycket lovord av
polisen att det trots allt händer så lite.

– En av drivkrafterna bakom Gothia Cup är att vi kan visa att det fungerar med att låta unga människor från över 80 nationer att leva tillsammans, utvecklas och lära av varandra.

Det var länge sedan turneringen bara var en del av Göteborgs innerstad. Sedan flera år spelas matcher i många stadsdelar av Göteborg och i grannkommunerna Mölndal och Kungsbacka för att få ihop tillräckligt med fotbollsplaner.

Finns numera i Kina

Turneringen har till och med expanderat till Kina där Gothia Cup China spelas i Shenyang med 300 lag.

Hur stort kan Gothia Cup i Göteborg bli?

– Det finns ingen anledning till att bli större. Men vi har väldigt svårt att säga ”nej, ni får inte vara med”. Vasaloppet sätter stopp. Men då är det till vuxna individer. Vi kan inte med att säga nej till unga människor som i flera fall samlat ihop pengar under flera år för att kunna komma hit. Därför växer vi kanske litegrann hela tiden, utan att ha som målsättning att vi ska marknadsföra oss att bli ännu större.

Vilken är din vision om framtidens Gothia Cup?

– Jag vill gärna att Gothia Cup blir en ännu större förebild för det internationella umgänget. En plats där vi tror på en framtida generation tillsammans. Jag tror att de här mötesplatserna som Gothia Cup representerar är viktiga. 

Varför?

– Gothia Cup är en pytteliten företeelse på den globala scenen men hade det funnits 50 likartade turneringar runt om på jorden så tror jag att det hade varit positivt för vårt sätt att se på världen och varandra. 

– Vi har alla fördomar och de kan bara botas med att man får kunskap. Den kunskapen får man inte bäst genom att läsa sig till den utan genom att uppleva och träffas tillsammans, säger Dennis Andersson.

Följ ämnen i artikeln