Uppdaterad 2018-07-10 | Publicerad 2018-07-06

VM 2018 skulle bli Brasiliens stora revansch efter debaclet på hemmaplan 2014.

Men efter att ha förlorat kvällens kvartsfinal mot Belgien är laget utslaget.

– Vi lämnar VM med sorg, säger mittbacken Miranda.

Brasilien började matchen bäst och låg på för ett ledningsmål mot ett stundtals virrigt belgiskt försvar. Men sedan ställde Belgien om – bokstavligt talat. Brasilien hängde inte med i lagets snabba kontringar.

En av dem slutade med att laget fick en hörna som slogs av Nacer Chadli och som Fernandinho stötte in i eget mål med armen. 1–0 till Belgien i den 13:e minuten.

Belgien kom till spel med en ny uppställning där succéinhopparna från Japan-matchen, Fellaini och Chadli, kom in på Mertens och Carrascos bekostnad och där De Bruyne tog ett kliv upp till offensivt mittfält – ett positionsbyte han tycktes trivas med. Tillsammans med Lukaku låg den spelskicklige Manchester City-stjärnan bakom det mesta i anfallsväg.

I den 30:e minuten drev Lukaku upp ett anfall, passade fint till De Bruyne som avslutade med en stenhård projektil från straffområdesgränsen – otagbart för Alisson och 2–0 till Belgien.

”Antar att VAR-rummet har full koll”

Knappt tio minuter in i andra halvlek försökte Neymar filma sig till en straff. Storstjärnan drev bollen i Belgiens straffområde när han attackerad av Marouane Fellaini gick omkull. Reprisbilderna visade dock att Fellaini aldrig var på Neymar och den serbiske domaren Mazic vinkade avvärjande.

Men bara ett par minuter senare fick Brasilien sin straff – trodde alla. Gabriel Jesus tunnlade Vertonghen och gick sedan omkull i närkamp Kompany. Mazic såg först ut att peka på straffpunkten – men efter ett mindre tumult blev det till slut bara inspark.

– Jag tycker att de skulle ha haft straff, säger expertkommentatorn Anders Andersson i TV4:s sändning.

Den svenske domaren Stefan Johannesson, som var med på länk i TV4:s sändning, var inne på att bollen kan ha varit över kortlinjen när Kompany satte in sin tackling.

– Jag antar att VAR-rummet har full koll på att bollen är ute eftersom de inte går på straff. Annars förstår jag inte alls beslutet.

Jätteräddning av Courtois

Till slut fick Brasilien in et reduceringsmål. Coutinho slog ett inlägg till den nyss inbytte Renato Augusto som nickade in bollen i mål bakom Courtois.

Fem minuter senare fick samme Augusto en jättechans att även sätta kvitteringen, men i helt fritt läge sköt han utanför.

Brasilien fortsatte att ligga på för en kvittering och i den 84:e minuten frispelades Coutinho av Neymar. Men Barcelona-stjärnans avslut blev helt misslyckat och bollen gick långt utanför.

I den 94:e minuten stod sedan Belgiens målvakt Thibaut Courtois för en jätteräddning på Neymars skott. Men farligare än så blev det inte – Brasilien förlorade och Belgien är vidare till semifinal mot Frankrike.

– Det är något alldeles speciellt. De här killarna förtjänar att hyllas och hedras i Belgien. Jag hoppas att alla i Belgien är stolta, säger förbundskaptenen Robert Martinez.

Årets VM skulle bli Brasiliens revansch efter den traumatiska 1–7-förlusten mot Tyskland i semifinalen av hemma-VM 2014. Men precis som 2006 och 2010 åker laget ut i kvartsfinal.

– Vi lämnar VM med sorg. Vi kämpade in i det sista. Vi mötte ett starkt lag och kan bara gratulera Belgien som lyckades utnyttja två chanser att göra mål. Jag tycker att det som kännetecknar vårt lag är att det finns många duktiga unga spelare som har möjlighet att komma igen i andra VM, säger mittbacken Miranda.

Efter Brasiliens uttåg ur VM återstår bara europeiska lag i turneringen.

VM-semifinalen Frankrike–Belgien spelas tisdag den 10 juli klockan 20.00 i S:t Petersburg.