”Om fem år kommer det bara pratas om turkiska ligan”

Publicerad 2013-05-21

Svenskarna hyllar Süper lig: Bättre än franska

ISTANBUL/ESKISEHIR. Landet är mitt i en ekonomisk boom, tv pumpar in pengar, nya arenor byggs, netto­lönerna skjuter i höjden, världsstjärnor värvas in, Galatasaray spelade kvartsfinal i Champions League i vår och ­Fenerbahçe semifinal i Europa League.

Turkiet är på väg att utmana de fem stora ligorna.

– Inom fem år kommer det ­bara att pratas om den turkiska ligan, säger Erkan Zengin.

Erkan Zengin.

Visselorkanen är öronbedöv­ande när domartrion kliver in för att inspektera planen.

Det återstår en dryg timme till avspark men redan är de båda kortsidorna på Sükrü Saracoglu fyllda.

En halvtimme senare, under uppvärmningen, smäller en banger­ av någon meter från Didier Drogba, som skrämd hoppar ­undan. Fenerbahçe-publiken ­jublar. ”Välkomnandet” av värsta rivalens senaste superstjärna till hans första Kitalar Arasi Derbi verkar ha haft avsedd effekt.

Hatiska derbyn

Fenerbahçe-Galatasaray brukar rankas som världens hetaste och galnaste, för att inte säga mest ­hatiska, derby i konkurrens med Boca Juniors-River Plate i Buenos Aires.

Rivaliteten mellan Fenerbahçe från den asiatiska delen av Istanbul­ och Galatasaray från den europeiska har inget politiskt ­eller religiöst sprängstoff i bakgrunden utan har byggts upp ­under ett drygt sekel mellan två klubbar som i princip dominerat den nationella proffsligan sedan den startade 1959 och som också konkurrerar i toppen i flera andra sporter.

Det är ett derby som får hela det fotbollsgalna Turkiet att stanna upp. I den senaste mätningen hos landets fotbollssupportrar höll 42 procent på Galatasaray, 36 procent på Fenerbahçe, 16 procent på Besiktas och fyra procent på Trabzonspor medan ingen av landets övriga klubbar kom upp i över en procent.

– Det är utan tvekan det största derbyt jag har spelat. Det var så ­otroligt mycket känslor, säger Kennet Andersson, som spelade i Fenerbahçe 2000-02.

Han är en av blott tre svenskar som spelat Interkontinental­derbyt. Roger Ljung och Johan ­Elmander är de två andra. Tobias Linderoth missade samtliga ­derby mot Fenerbahçe under sina 2,5 år i Galatasaray.

– I bortaderbyna förbjöd de mig till och med att komma till ­matchen och sitta på läktaren. De kunde inte garantera min säkerhet, berättar Linderoth.

Slog världsrekord

I mars 2011, i det första derbyt på Galatasarays nya Türk Telekom Arena, slog hemmasupportrarna världsrekord i publikvrål: 131 decibel.

Helgen före vårens derby har Galatasaray säkrat sin andra raka ligatitel och sin 19:e totalt. Man gick därmed om Fenerbahçes 18 ligaguld.

25 minuter in i matchen skjuter skyttekungen Burak Yilmaz 1–0 på straff till sitt Galatasaray, som ­inte vunnit på Sükrü Saracoglu sedan 1999.

Det blir helt tyst på arenan. Det finns nämligen inga Galata­sarayfans på plats. Huliganismen har gått så långt att förbundet ­numera förbjudit bortasupportrar på derbyna mellan de tre stor­klubbarna.

En man mördad

När vi vaknar nästa morgon får vi ännu ett bevis för det kloka i ­beslutet. På natten har nämligen en Fenerbahçesupporter knivmördats på väg hem från derbyt av två män i Galatasarayfärger.

Fenerbahçe vänder derbyt före paus, vinner med 2–1, undviker därmed total förödmjukelse och kopplar greppet om andraplatsen inför helgens sista omgång.

Huliganismen ska förstås inte förringas men samtidigt är det nästan det enda riktiga oros­molnet på Süper Ligs himmel.

– Fotbollsmässigt har det varit den kanske bästa säsongen i ­ligans historia, säger fotbollsjournali­sten Cetin Cin Yilmaz på tidningen­ Hürriyet.

Alla Sportbladet träffar och ­pratar med under dagarna i Istanbul­ och Eskisehir säger samma­ sak:

– Kvaliteten på ligan och fotbollen blir bara bättre och bättre, ­säger Erkan Zengin, den svensk som varit proffs lämgst i turkiska ligan med fem år i Besiktas och ­Eskisehirspor.

– Det är en tuff och hård liga, ­säger Andreas Isaksson, som ­varit proffs i fem olika länder tidigare.

Isaksson spelar i Istanbul- klubben Kasimpasa, nykomlingen som satsar stort och slutade sexa.

– Vi har spelat jämnt i alla våra matcher mot de stora lagen och vunnit tre av dem.

Stark ekonomi

Var kommer då pengarna från?

Till att börja med blomstrar ­hela landets ekonomi. Medan det är djup kris i många av de andra länderna runt Medelhavet har Turkiets ekonomi vuxit med 6–8 procent nästan varje år under 2000-talet. 2010 och 2011 växte den nästan lika snabbt som Kinas och Indiens. Turkiet är i dag världens 17:e största ekonomi.

Sedan pumpar tv in enorma pengar i ligan. Tv-avtalet är det sjätte största i fotbolls-Europa, ­bara slagit av ”de fem stora”: ­England, Spanien, Tyskland, ­Italien och Frankrike. Det är värt 2,2 miljarder om året och ska ­omförhandlas nästa sommar.

Sponsoravtalen blir bara större och rika affärsmän står bakom klubbarna.

– Men de pumpar inte in pengar­ som Roman Abramovitj eller en del araber gör i andra topp­klubbar och det är fortfarande medlemmarna som röstar fram presidenten, säger Yilmaz.

Ligan upplever också en arenaboom.

Fenerbahçes Sükrü Saracoglu fick ett stort lyft 2006, Türk Telekom Arena stod klar 2011, ­Besiktas

nya stadion ska stå ­redo hösten 2014, Eskisehirspors nya arena ­invigs under U20-VM i sommar och Bursaspors nya Timsah Arena­ tas snart i bruk.

Ansedda World Soccer hade ­nyligen en genomgång över vilka ligor som har störst intäkter, räknat­ på säsongen 2011-12. Süper Lig placerades då nia – bakom de fem stora och tätt efter Brasilien, Ryssland och Mexiko – med 4,4 miljarder kronor per år.

De turkiska storklubbarna har under många år blivit kända för att värva äldre, välavlönade storstjärnor som redan haft sin peak i karriären, som Roberto Carlos, Rigobert­ Song och Guti. Ja, även Tobias Linderoth och Kennet ­Andersson kan nog räknas dit.

Galatasarays värvningar i januari av Didier Drogba och Wesley Sneijder tillhör väl också kategorin­ även om Drogba ­avgjorde Champions League-finalen­ för mindre än ett år sedan och Sneijder bara är 28 år.

Och den senaste veckan har det spekulerats i att John Terry ska lockas över från Chelsea.

Pressen på klubbledningar och tränare är enorm i storklubbarna och en lockande väg att tillfredsställa fansen på kort sikt har varit att plocka in ett stort namn.

– Det finns skuggstyrelser som bara väntar på att ta över och lugga­ den sittande styrelsen, ­säger ­Cetinkaya.

Pengar lockar

Lönerna är höga och alltid netto.­

I Zengins Eskisehirspor, en mitten­klubb, har till exempel ­ingen spelare i truppen under fem miljoner kronor om året, netto alltså, får vi veta vid vårt besök i stan.

Sneijder och Drogba lyfter ­löner på cirka 40 miljoner kronor om året.

– Det krävs den dubbla lönen i nästan alla andra länder för att få ut samma pengar, säger Cetinkaya och fortsätter:

– Man behöver inte vara raketforskare för att förstå vad som lockade dem till Galatasaray. Men också klimatet, staden Istanbul, som är en av världens vackraste, den nya arenan och spel i Champions League hjälper till.

Både Galatasaray och Fenerbahçe­ vill bli europeiska stormakter och i våras gick Gala” till kvartsfinal i Champions ­League och ”Fener” till semi i ­Europa League.

Många tror att lönerna och den stigande kvaliteten på ligan och fotbollen kommer att locka också många yngre stjärnor framöver.

Yilmaz på Hürriyet menar att det är nödvändigt för ligans ­utveckling.

– Galatasaray och Fenerbahçe måste göra som till exempel Porto­ och de stora portugisiska klubbarna,­ köpa och sälja spelare, för att få en hållbar situation. ­Spelare som Drogba och Elmander­ kommer man till exempel inte få betalt för.

Kan utmana Frankrike

– De stora namnen ger uppmärksamhet och hjälper till att fylla arenorna. Men jag tror att supportrarna skulle vara glada och nöjda om man satsade på ­yngre supertalanger också.

– Men det kommer framöver att ses som ett bättre karriärsteg att gå till Turkiet än vad det gjorde för ett par år sedan, säger Yilmaz.

Kommer Süper Lig utmana de fem stora ligorna i framtiden?

– Den kan definitivt utmana den franska ligan, säger Linderoth.

Zengin går ett steg längre:

– Det går inte att jämföra turkiska­ ligan med den franska. Den turkiska är mycket bättre. Kolla bara europaspelet i år.

Saknar infrastruktur

Av Frankrikes tre lag i ­Champions League gick bara Paris­ SG vidare från gruppspelet och nådde kvartsfinalen, lika långt som Turkiets enda lag, Galata­saray.

I Europa League tog sig inget franskt lag till kvartsfinal ens medan Fenerbahçe som sagt gick till semi.

Yilmaz är mer skeptisk:

– Ekonomiskt kan Süper Lig ­utmana någon av de fem stora, men inte i andra perspektiv. Man saknar infrastrukturen. Turkisk fotboll producerar inte bra ­spelare på samma sätt och de sämre lagen drar inte alls så mycket­ folk som i England och Tyskland. ­Klubbarna är inte lika välmående som till exempel i Tyskland. ­Besiktas är i ekonomisk knipa och vilken klubb som helst kan hamna­ där också.

Uefa stängde i fjol av Besiktas samt Bursaspor och Gaziantespor från allt europaspel i en säsong på grund av deras finansiella situation.

– Och Fenerbahçes ordförande kan fortfarande hamna i fängelse för skandalen med uppgjorda matcher häromåret, säger Yilmaz.

Men Erkan Zengin är övertygad om att framtiden tillhör Süper Lig:

– Inom fem år kommer det ­bara att pratas om den turkiska ligan.

Så rankas ligorna i Europa

Här är de bästa ligorna i Europa sett till Uefas koefficient för 2012/13. Koefficienten räknas ut som ett totalvärde för de FEM senaste åren. Denna listan är BARA poängen för i år. Placering för ­totallistan (dvs fem senaste åren) inom parantes.

1 (1) Spanien   17.714

2 (3) Tyskland 17.642

3 (2) England   16.428 4 (4) Italien 14.417

5 (5) Portugal   11.750

6 (6) Frankrike 11.750

7 (10) Turkiet     10.200

-------

14 (23) Sverige    5.125

Källa: Uefa.

Ligorna med störst intäkter i världen

i miljarder kronor:

(Räknat på säsongen 2011/12)

1 England 21,5

2 Tyskland 15,0

3 Spanien 14,8

4 Italien 13,2

5 Frankrike 8,9

-------

9 Turkiet 4,4

Källa: World Soccer, maj 2013.

Följ ämnen i artikeln