Sverige klart för fotbolls-EM 2020

Janne Andersson i tårar efter succén

avAndreas Käck, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

STOCKHOLM/BUKAREST. Sverige är klart för fotbolls-EM 2020.

Efter 2–0-segern mot Rumänien var förbundskapten Janne Andersson rörd till tårar.

– Nu ska vi fira, säger Emil Forsberg.

Janne Anderssons ”nya”, föryngrade landslag hade imponerat rakt igenom gruppspelet, bara förlorat en enda match (mot Spanien borta) och därmed gett sig självt ”matchboll” mot Rumänien.

Om de tog den?

Som de tog den!

Drömhalvlek

Blågult gick ut på nationalarenan i Bukarest och gjorde nästintill felfri första halvlek. Marcus Berg nickade in 1-0 efter strålande förarbete av Emil Forsberg, och Robin Quaison ökade på till 2-0 efter nytt mönsteranfall där Berg den gången agerade framspelare.

– En magnifik första halvlek. Vi gör precis det vi pratat om; går ut och tar tag i matchen och egentligen dödar den i första halvlek, säger Sebastian Larsson.

Klart för EM-spel

Matchen slutade 2–0 till Sverige, som därmed säkrar en plats i EM 2020. Efter slutsignalen var förbundskapten Janne Andersson rörd till tårar.

– Det här är så jäkla bra så det är inte sant! Vilka jäkla spelare vi har! Jag är oerhört glad och stolt, säger han i TV4.

En (betydelselös) gruppspelsmatch återstår, den mot Färöarna hemma på Friends arena på måndag kväll.

– Just nu vill jag bara fira. Först blir det en väldigt god middag och något väldigt gott att dricka. Vi är värda det efter den här insatsen, vi har slitit genom hela kvalet och gjort det här tillsammans, säger Emil Forsberg.

Hur mycket fest kan ni ha?

– Klart vi vill fira, vi har tagit oss till EM igen. Det är viktigt att få njuta, samtidigt har vi match igen på måndag…

EM spelas mellan 12 juni och 12 juli nästa år.

Grupperna lottas den 30 november, alltså om två veckor.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM