”Nu är det vi som drar in resurser – känns väldigt bra”

Marika Domanski-Lyfors känner stolthet

Uppdaterad 2023-08-15 | Publicerad 2023-08-13

AUCKLAND. Ett fotbolls-VM på damsidan har aldrig varit mer ekonomiskt fördelaktigt.

Både för spelarna och Svenska fotbollförbundet.

– Någonstans har det väl ändå känts att vi har tärt på resurserna och nu är det vi som drar in resurser och det känns väldigt bra, säger landslagschefen Marika Domanski-Lyfors.

Sverige-Spanien i fotbolls-VM: Häng med i semifinalen här


2–1-segern mot Japan i VM-kvartsfinalen innebar inte bara en sportslig framgång. Det gav också en markant ökning i prispengar.

Fifa höjde prispengarna rejält jämfört med VM för fyra år sedan och SvFF kan tillgodoräkna sig 26 miljoner kronor vid en fjärdeplats. En summa som ökar till 46 miljoner kronor vid guld.

Oavsett om Sverige slutar fyra, trea, tvåa eller etta så kommer förbundet att få ett ekonomiskt överskott. Så har inte alltid varit fallet.

Marika Domanski-Lyfors berättar att man gick ”lite plus” i samband med att laget tog sig till semifinal i VM 2019. Men att gå plus på ett mästerskap hör annars inte till vanligheterna.


Sverige-Spanien spelas tisdag 10.00 – läs allt om matchen här

Marika Domanski-Lyfors.

– Det har varit en målsättning i sig att kunna spela in mer resurser så att vi kan investera i svensk fotboll. Det vet jag att tjejerna också tycker känns väldigt bra. Att vi nu gör det känns helt fantastiskt, säger Marika Domanski-Lyfors.

”Tärt på resurserna”

Att det ofta har varit underskott tidigare – har det varit en tråkig känsla eller hur har det varit?

– Svenska fotbollförbundet har väl aldrig känt så. Vi har ju liksom levt med den här utvecklingen och försökt att påverka den i så bra riktning som möjligt och vi har alltid fått de resurser vi behöver, säger Domanski-Lyfors.

Hon fortsätter:

– Men någonstans innerst inne så tror jag att hos spelare och även hos ledare känns det väldigt bra att vi nu kan få spela in pengar som gör att vi kan investera i svensk fotboll, för vi vet att det är otroligt viktigt. Någonstans har det väl ändå känts att vi har tärt på resurserna och nu är det vi som ändå drar in resurser och det känns väldigt bra.

Hur vill du se att överskottet ska investeras?

– Det sköter svensk fotboll alldeles ypperligt. Man lägger det i ändamålsbestämda medel som man använder till väldigt bra saker inom svensk fotboll och det handlar ju om allt ifrån breddfotboll till elitfotboll.

Hur mycket överskott det blir återstår att se. Givetvis påverkas det av landslagets slutplacering men det är också andra faktorer som en dyrare resa än vanligt på grund av avståndet till Nya Zeeland och Australien.

– Man vågar inte stå och säga här mycket det blir utan vi kommer att summera det när vi är klara. Men jag ser att det blir en del överskott, absolut, säger Domanski-Lyfors.

Delaktig i 32 år

Marika Domanski-Lyfors har själv blivit mer eller mindre en institution i svensk damfotboll. Hon har bortsett från en kort sejour som förbundskapten för Kina 2007 varit landslaget trogen. 1991, på det första världsmästerskapet för damer, var hon bevakare åt förbundskapten Gunilla Pajkull.

Nathalie Björn, Stina Blackstenius, Filippa Angeldahl och Johanna Rytting Kaneryd.

Du som har varit med så länge – hur upplever du det här?

– För mig känns det helt fantastiskt, det måste jag säga. Att ha fått gå från VM-slutspelet 1991 i Kina som var väldigt stort det, inte minst publikmässigt och att det var första VM-slutspelet. Vi tog medalj, vi har tagit medalj i fyra mästerskap utav åtta och nu är vi på väg att ta medalj i det nionde mästerskapet också, säger hon.

”Blir varm i hjärtat”

Det svenska landslaget i all ära. Något som också får landslagschefen att känna stolthet är den globala utvecklingen.

– I det här slutspelet har vi fått ett kvitto på att det är väldigt många länder i världen nu som är väldigt bra, och att se den utvecklingen gör mig så varm i hjärtat. Att det sen också genererar resurser till förbunden tror jag är otroligt viktigt för utvecklingen.