Emil Forsberg: ”Där är jag som bäst”

avSimon Bank

Publicerad:

Emil Forsberg spelar fotboll i landslaget igen – mot Malta fick han spela sin fotboll i landslaget igen.

Nyckelord: Impuls.

– Det händer någonting, från ingenting ibland. Det är det man vill ha, säger han.

Dribblingsräder, klacksparkar, överhoppningar, väggspel… när Sverige var som bäst mot Malta var det inte bara bra fotboll. Det var en annan sorts fotboll, och det var en fotboll som Emil Forsberg tycker väldigt mycket om.

När RB Leipzig-stjärnan mötte pressen efteråt hymlade han inte med det.

– Vi gör mål på olika sätt, det är det viktigaste tycker jag. När vi spelar sådan här fotboll passar det mig bra, jag kan röra mig fritt och kan hitta in, försöka ha lite roligt med bollen och sätta lagkamrater i bra lägen. Det är där jag är som bäst.

Det var lite futsal stundtals?

– Det är viktigt att vi hittar lösningar, att vi hittar kombinationer, och det är något vi utvecklat. Jag tycker att det syns, det är fler spelare som har större bröst, som tar fram bollen.

Att minilandet Malta stod för motståndet när Sverige lekte sig fram till 3–0 är förstås en del av förklaringen bakom att det såg ut som det gjorde. Men lika mycket handlar det förstås om att det här är ett landslag med helt andra spelartyper än vi normalt ser i ett svenskt landslag.

Det har sina brister, men Emil Forsbergs fotbollssyn rimmar bra med hur landslaget spelar nu.

– Jag tycker att man ser just det, variationen vi har i anfallsspelet, vi har spelare med samma tänk om hur vi vill spela fotboll. Det ser ljust ut, det är roligt för alla, man involveras på alla möjliga sätt. Kolla på 2–0-målet, det kommer inte från ingenstans, det kommer från löpningar, det sker inte bara sådär.

Du hade flera instick till Alexander Isak.

– Jag har ju en kompis i Tyskland, Timo (Werner), som också gillar de där insticken som Alex gillar. Det är bara att försöka hitta in på honom där så får han sätta dit den.

Påminner de om varandra?

– Ja, i sättet de vill ha boll, sättet de rör på sig. Absolut. Isak är lite större, Timo är mer en djupledsspelare, men sättet de tänker på är samma. Det gör det enkelt för mig. Det är roligt. Han är en ung, klok man som vet hur man ska spela fotboll.

Om Timo Werner och Alexander Isak påminner om varandra så borde det båda gott för Isak. Du hade ju ganska många assists till Timo (Forsberg spelade fram till nio Werner-mål på ett par säsonger i Bundesliga)?

”Lever på impulsen”

– Precis… det låter mycket bra för Isak. Men både han och Robin (Quaison) och Mackan (Berg) är smarta spelare, det gör det lätt. Jag är en spelare som lever lite på impulsen, att se något och låta det hända, och det tycker jag jag ser i Isak också, i sättet han rör på sig.

Du pratar om ”impuls”. Det är ett bra nyckelord, för landslagets spel har traditionellt sett inte handlat så mycket om impulser.

– Nej, men som jag sa: Jag tycker att man ser det idag. Det händer någonting, från ingenting ibland. Det är det man vill ha. Man vill inte alltid ha ett traditionellt 4-4-2 och så bollen ner på kortsidan och så inlägg. Jag tycker det finns mönster i det vi gör nu.

Emil Forsberg gick mållös från 3–0-matchen mot Malta, men hade ett par fina frisparkar från 25-30 meter som kunde resulterat.

Frisparkarna satt inte, men de satt. Vad betyder det för dig?

– Det är viktigt att man känner det, att träffen är där. Förhoppningsvis blir det en Frankrike borta mot Spanien igen. Det är skönt att det sitter, nu ska bara bollen in också.

– Så länge vi vinner så oroar jag mig inte, jag borde gjort ett mål idag, absolut, men så länge som vi vinner spelar det ingen roll. Jag hade roligt idag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM