16.00: Sista omgången i Premier League LIVE

Följ avgörandet direkt

Publicerad 2019-05-12

38:e och sista omgången är här – nu ska Premier League avgöras!

Ska Manchester City hålla undan eller kan Liverpool stå för nytt mirakel?

Sportbladets Henrik Lundgren direktapporterar från dramatiken.

Följ ämnen

STÄLLNINGEN JUST NU:

Brighton-Man City 1-4

Liverpool-Wolves 2-0

FÖRUTSÄTTNINGAR:

* Om City tar tre poäng mot Brighton kan Liverpool göra hur många mål som helst mot Wolverhampton – det räcker ändå inte. Liverpool behöver vinna och hoppas att City tappar poäng i sista omgången för att knipa guldet.

* I det osannolika fall att Brighton slår City med 4–0 och Liverpool får 4–4 mot Wolves hamnar lagen på samma poäng med samma målskillnad – vilket kräver en avgörande match mellan City och Liverpool på neutral plan.

* Förlorar City med fler än fyra mål samtidigt som Liverpool spelar oavgjort tar Liverpool hem PL.

  • 12 maj 2019

    All cred till Liverpool som bjöd på tuffaste möjliga motstånd i år. Vilken skillnad mot förra året, då city vann med tre hundra miljoner poäng före tvåan.

    Leo

    Henrik Lundgren
  • Henrik Lundgren
    12 maj 2019

    Brighton-Manchester City 1-4, Liverpool-Wolverhampton 2-0

    Jag tror att vi packar ihop för i eftermiddag. Konstaterar att Manchester City är Premier League-mästare, och att vi i alla fall för en stund fick oss ett rejält drama i titelfajten! Hoppet levde i en kvart för Liverpool, men i slutändan var City för starka för både Brighton (i dag) och Liverpool (sett över hela säsongen).

    Tack för i dag, allihop! Ett nöje att få kommentera med er! Inte ens tre månader till säsongspremiären, så bara att bita ihop!

  • 12 maj 2019

    Två finalplatser på rad i CL? Hur kan man vara besviken över det? 🥳

    David

    Ja, det känns som att man kräver ganska mycket om man ändå gnäller. Bara att hålla med dig. 

    Henrik Lundgren
  • 12 maj 2019

    Två finalplatser på rad i CL? Hur kan man vara besviken över det? 🥳

    David

    Ja, det känns som att man kräver ganska mycket om man ändå gnäller. Bara att hålla med dig. 

    Henrik Lundgren
  • 12 maj 2019

    You saw me standing alone, Without a dream in my heart, Without a love of my own. Blue Moon

    Citizen

    Henrik Lundgren

SÅ SPELAS SISTA OMGÅNGEN I PL:

Brighton–Manchester City, Liverpool–Wolverhampton, Burnley–Arsenal, Crystal Palace–Bournemouth, Fulham–Newcastle, Leicester–Chelsea, Manchester United–Cardiff, Southampton–Huddersfield, Tottenham–Everton, Watford–West Ham.

Det är förbluffande sällan det inträffar att ligapokalen inte har en given rutt när det kommer till prisutdelningen i den 38:e och sista omgången.

Bara sju gånger tidigare har fajten om Premier League-titeln gått hela vägen in i kaklet. Men där är vi nu.

City, den regerande mästarklubben, befinner sig i Brighton på sydkusten och gör Pep Guardiolas mannar sitt jobb, vilket betyder tre tagna poäng, kan Liverpool göra hur många mål som helst mot Wolverhampton.

En poängs försprång

Det räcker ändå inte. Citys försprång in i den sista omgången är en poäng, 95 mot Liverpools 94. Aldrig tidigare har två klubbar i kamp om ligasegern tagit lika många poäng.

– Båda klubbarna är värda titeln, sade City-tränaren Guardiola nyligen,.

– Men vi ska vinna, kontrade kollegan Jürgen Klopp.

Tysken har tonat ned den biten på sistone, väl medveten om att poängtapp för City – som vunnit sina 13 senaste ligamatcher – skulle vara sensationellt.

Och oavsett hur det går har Liverpool finalen i Champions League mot Tottenham att se fram emot i Madrid den 1 juni.

– Om vi vinner är det inte i våra händer vad vi får för det, men det gör inte vår säsong lite sämre. Det är bara ett annorlunda slut, säger Klopp.

Historien emot Liverpool

Historien talar emot Liverpool. Vid de sju senaste avgörandena i slutomgången har den klubb som toppat tabellen inför sista omgången också slutat som mästare.

Senaste gången tabellettan tappade titeln i sista matchen var 1989 – och Liverpool var laget. Arsenal kom till Anfield, piskat att vinna med 2–0 och på tilläggstid avgjorde Michael Thomas för Arsenal.

Det var några år innan Premier League introducerades – men dramatiken i den matchen är fortfarande oöverträffad.

Liverpool följde upp med att vinna gamla First Division året därpå, men det är också senaste gången klubben blev mästare.

Bakom titelfajten är Chelsea klart för Champions League och i praktiken även fyran Tottenham. Femman Arsenal lär behöva slå Burnley borta för att säkra Europa League-spel. Om inte lär Manchester United ta den platsen och Arsenal får kvala till Europa League.

Men allt det kan ändra sig om Arsenal vinner finalen mot Chelsea i årets Europa League. Då är klubben kvalificerad för Champions League till hösten.

Sedan tidigare är det klart att trion Cardiff, Fulham och Huddersfield flyttas ned.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.