Attacken mot Fifa: ”Säljer vår idé”

avMartin Tolén

Foto: Nick Potts / TT / NTB Scanpix

Fifa planerar ett nytt klubblags-VM och ett mini-VM.

Nu kommer protester – från Uefa.

– Fifa beter sig otroligt konstigt, säger ordföranden Aleksander Ceferin.

Fifa planerar att bygga om fotbollen.

Ett nytt ”mini-VM” med 650 miljoner kronor i potten är på ingång inom landslagsfotbollen och Confederations Cup ska ersättas av ett klubblags-VM där sju av världens största klubbar (Manchester United, Manchester City, Real Madrid, Barcelona, Juventus, PSG och Bayern München) kallades till ett möte i veckan.

”Dagens möte tillät oss att undersöka det verkliga intresset för en helt ny reformering av klubblags-VM och utvecklingen av en ny modell på turneringen som skulle gynna hela fotbollscommunityn runt om i världen”, skrev Fifa i ett uttalande då.

Sågar Fifas förslag

Men förslagen landar inte särskilt väl hos Uefa.

I en intervju med tyska Kicker går Uefaordföranden Aleksander Ceferin till attack mot Fifa.

– Detta så kallade ”klubblags-VM”. Spelarna är på bristningsgränsen och Fifa beter sig otroligt konstigt. De diskuterar med bara några få europeiska klubbar och bjuder bara in de Fifa tycker är viktiga. Det finns inte bara sju klubbar i världen. Fifa borde respektera varenda klubb, säger Ceferin.

”Säljer vår idé”

Samtidigt är han kritisk till hur den enorma summan – 220 miljarder kronor under en tolvårsperiod – som planeras att pumpas in i projekten.

– Vi på Uefa hade en idé om en Global Nations League och presenterade den för Fifas president, sedan till förbunden och klubbarna. Helt plötsligt kommer Fifa och säger att de är beredda att sälja vår idé till en sponsor. Utan några som helst förklaring! Det är ett extremt märkligt erbjudande. Fifa säger bara att de blivit erbjudna pengar av några människor, säger Ceferin.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa

Uefa