Långa trenden bruten – efter två bjudningar

Publicerad 2014-12-29

Självmål och supertabbe när Liverpool krossade Swansea

I fjol hände det hela 14 gånger.

I kväll gjorde Liverpool fyra mål i en och samma ligamatch för första gången sedan Luis Suárez lämnade.

Tack vara Adam Lallana – och två bjudningar.

Inledningen av säsongen 2014/15 har varit ett enda stort mörker för Liverpool. Utan Luis Suárez, med en skadad Daniel Sturridge samt en Mario Balotelli ur slag, har man haft enorma problem med målskyttet och de uteblivna resultaten har gjort fjolårets succéman Brendan Rodgers till en av ligans allra mest ifrågasatta tränare.

I kväll, mot Swansea, lossnade allt.

Jättetavla

Allt började med att Alberto Moreno tryckte in sitt andra mål i Liverpool-tröjan, och sitt första på Anfield, i den 33:e minuten. Därefter bjöds publiken på en smått galen andra halvlek.

En av förgrundsfigurerna: Swansea-målvakten Lukasz Fabianski. I den 51:a minuten bjöd han Liverpool på 2-0 genom att helt sonika vända sig mot en framstötande Adam Lallana och dundra bollen rakt på 26-åringen, in i eget nät.

– Det är faktiskt något vi pratat om, att sätta press på målvakten. Sådana mål tar man alla dagar i veckan som utpräglad målskytt, säger Lallana i Viasat.

Islossning

Mindre än minuten senare stod det 2-1 sedan Gylfi Sigurdsson utnyttjat ett taffligt försvarsspel av Liverpool

Tio minuter senare var det dags för Lallana igen. Den här gången utan hjälp från Fabianski. I stället var det lagkamraten Philippe Coutinho som, via en fenomenal klackframspelning, serverade den tidigare kritiserade storvärvningen till 3-1.

4-1-målskytten? Förre Liverpool-spelaren Jonjo Shelvey som i den 69:e minuten skarvade in en hörna i eget mål. Det var det fjärde självmålet Liverpool fått med sig den här säsongen och därmed delar den kategorin mål den interna skytteligan tillsammans med Raheem Sterling och nämnde Lallana.

Trenden bruten

Men mer än någonting annat var det en match som fick Liverpool-fansen att drömma tillbaka till fjolårets succésäsong. Det här var första gången sedan Luis Suárez lämnade klubben som de fick se fyra gjorda mål i en och samma ligamatch.

Segern gör att Liverpool klättrar till en åttonde plats i tabellen.

– Inför julperioden pratade vi om att vi har en bra chans att klättra i tabellen. Det har vi visat att vi kan göra. Spelet har sett bra ut de senaste veckorna och det här är en perfekt avslutning på året, säger Adam Lallana.