Hyllade träningsupplägget ifrågasätts: ”Kan vara vilseledande”

Publicerad 2020-03-08

Läkaren Matilda Lundblad ifrågasätter träningsupplägget.

Chelsea anpassar träningen efter spelarnas menstruationscykler.

Ett initiativ som många anser är positivt – men som också kan vara vilseledande.

– Det finns inte vetenskapliga belägga för att det fungerar, säger läkaren Matilda Lundblad.

Det innovativa upplägget är ett sätt för Chelsea att maximera lagets prestation ute på planen samt minska risken för skador.

En app kartlägger spelarnas menstruation, före ägglossning, mellan ägglossning och PMS och innan mens. Något som även det amerikanska landslaget använde sig av i samband med VM i Frankrike.

Landslagsbacken Jonna Andersson ser positivt på Londonklubbens initiativ.

– Först och främst är det förstås väldigt individuellt hur man påverkas av det, vissa påverkas mer än andra, säger Andersson.

Jonna Andersson

– Men jag tycker det är bra att man tar det till botten för att se om det kan hjälpa. Oavsett om det är mat, återhämtning eller stretchning tycker jag att det är bra att man kan göra det. Att man kan prata öppet om hur man mår och känner och se om det gör skillnad.

Du tycker att det är bra att ha ett öppet sinne?

– Absolut, det tycker jag.

”Kan vara vilseledande”

Kosten samt de tillhörande kosttillskotten ändras beroende på vilken fas spelarna befinner sig i.

Det har än så länge inte kartlagts exakt hur träning, skador och menstruation hör ihop. Få andra lag – internationellt eller i Sverige – gör som den engelska storklubben och USA.

– Att säga att man gör hela träningsupplägget utifrån menscykeln kan vara vilseledande. Det finns inte vetenskapliga belägga för att det fungerar, säger läkaren Matilda Lundblad, som bland annat arbetar för Kopparbergs Göteborg och Elfsborg.

Hon välkomnar däremot debatten kring idrott, prestation och menstruation. Att man som ledare har med det perspektivet för varje enskild utövare och har med i tanken att det inte går att generalisera kring menstruationscykeln eftersom kvinnor påverkas olika.

– Det är jättebra om spelare kan logga symtom kopplat till sin cykel. Dels för att spelarna själva blir mer medvetna om hur cykeln påverkar dem och dels för att identifiera vilka spelare som har problem kopplat till menstruation och på så sätt kunna hjälpa dem, säger Matilda Lundblad.

– Det vi vet är att under de första 14 dagarna i menstruationscykeln får man bättre effekt av styrketräning, då östrogenhalten i kroppen är högre.

”Bättre att börja fråga”

Är det svårare att prata med manlig tränare jämfört med kvinnlig tränare om detta?

– Ofta är det personbundet men generellt har män lättare att säga att de inte kan sätta sig in i en kvinnas besvär kopplat till menstruation och pratar därför inte om det. En bättre approach hade varit att börja fråga och skapa sig en så god förståelse man kan, säger Matilda Lundblad.

– Det är inte alla kvinnor som upplever problem kopplat till menstruation men jag har aldrig hört en kvinna säga att hon inte kan sätta sig in i symtomen. Förmodligen för att hon pratat om detta med sina kvinnliga vänner och redan skapat sig en förstående.

Det svenska landslaget följer utvecklingen men har än så länge inga planer på att implementera arbetssättet fullt ut.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln