Argentina vidare till åttondelsfinal efter jättedrama

Uppdaterad 2018-06-29 | Publicerad 2018-06-26

Marcos Rojo höll på att bli syndabock när han fick bollen på handen i eget straffområde.

Tio minuter senare blev mittbacken i stället matchhjälte när han mötte ett inlägg och sköt Argentina till åttondelsfinal med sitt 2–1-mål mot Nigeria.

– Vi är starkare än någonsin. Det här är vårt VM, säger Rojo.

Efter ett kryss mot Island och en blytung 0–3-förlust mot Kroatien var Argentina tvunget att vinna mot Nigeria för att kunna avancera till åttondelsfinal.

Med fem nya spelare i startelvan fick laget en bra start på matchen. Messi såg hungrig ut, Banega var överallt och debutantmålvakten Armani såg ut att ha vuxit i kostymen direkt.

I den 14:e minuten hittade Banega fram till Messi med en väl avvägd djupledspassning. Messi tog med sig bollen på låret och placerade in ledningsmålet bakom Uzoho i Nigeriamålet.

Argentina fortsatte att dominera matchen och med tio minuter kvar till paus var Messi nära att utöka ledningen när han prickade stolpen på frispark.

Friade efter VAR-granskning

Men efter paus var beslutsamheten från första halvlek som bortblåst.

I den 49:e minuten fick Nigeria straff efter Mascherano omfamnat Balogun på en hörna. Victor Moses stegade fram och kvitterade den argentinska ledningen med en retfullt lös straffspark.

Nigeria hade kunnat få ännu en straff när mittbacken Marcos Rojo i den 76:e minuten fick bollen på handen. Den turkiske domaren Cüneyt Cakir gick av planen för att videogranska situationen men valde till slut att fria.

Två långfingrar från Maradona

Argentina bytte in bland andra Sergio Agüero och låg på för ett segermål i slutet. Och med bara fem minuter kvar kom läget: Marcos Rojo mötte ett inspel från högerkanten och satte förlösande 2–1 bakom Uzoho. På läktaren såg Diego Maradona ut att vara i upplösningstillstånd och visade två långfingrar ut mot planen.

Efter slutsignalen var matchvinnaren Marcos Rojo om inte i upplösningstillstånd så i alla fall väldigt glad.

– Vi är starkare än någonsin. Det här är vårt VM.

– Jag sa till grabbarna härom dagen att jag skulle sätta ett mål. ”Aldrig i livet”, sa de. Nu gjorde jag det för min familj och min fru. De har alltid stöttat mig. De har alltid trott på mig.

Argentina slutar tvåa i grupp D och får möta Frankrike i åttondelsfinal. Kroatien vann med 2–1 mot Island på tisdagskvällen och slutar etta i gruppen. I åttondelen får laget möta Danmark.