Laul: Svenska Fifa-domare kan inte reglerna

Svenska Fifa-domare kan inte sitt eget regelverk.

Det blev tyvärr uppenbart under gårdagens Göteborgsderby.

Jag är den förste att skriva under på att det klagas för mycket på domarna. Svenska domare håller generellt en hög nivå och 99 procent av deras beslut är rätt (mellan tummen och pekfingret).

De incidenter som diskuteras mest intensivt är ofta bedömningssituationer där domarens beslut har stöd i regelverket, fast fansen gör en annan bedömning (särskilt då fans till just det lag som fått domslutet emot sig…).

Så nej, det här handlar inte om att Häckens Ahmed Yasin fick rött kort för att han slängde upp en armbåge i ansiktet på Sebastian Ohlsson. Det röda kortet har definitivt stöd i regelboken. Därmed gör Mohammed Al-Hakim rätt som visar ut Yasin. Han gör i alla fall inte fel. Så nog om det.

Fel enligt regelverket

Situationen som är principiellt extremt intressant inträffade i 52:a minuten vid ställningen 1-0 till IFK Göteborg (Blåvitt vann matchen välförtjänt med 2–1). Victor Wernersson spelade hem till målvakten Giannis Anestis som plockade upp bollen med händerna. Al-Hakim blåste indirekt frispark och placerade efter visst palaver bollen på målgårdslinjen vid sidan av målet. Alltså i en usel vinkel.

Det här är fel enligt regelverket, och det är ingen bedömningssituation. Regelverket säger att ”indirekt frispark till det anfallande laget för ett regelbrott innanför motståndarlagets målområde läggs från närmaste punkt på målområdeslinjen som är parallell med mållinjen”.

1 av 4

Häcken fick slå frisparken i snudd på ”död vinkel” vilket kan jämföras med att tvingas skjuta en straffspark från hörnflaggan (om vi ska hårddra det en aning). Det måste också vara enda gången i fotbollshistorien som detta händer? Därför väljer jag att ta upp det med viss kraft.

Detta är heller inget beslut som domare Al-Hakim tar ensam, på bråkdelen av en sekund. Han har lång tid på sig att fundera samt kommunicera med övriga i domarteamet.

Lindgren la bollen rätt

Dessutom syntes tydligt att Häckens mittback Rasmus Lindgren invände. Direkt efter att målvakt Anestis har plockat upp bollen med händerna tog Lindgren den och la bollen på korrekt ställe, men Al-Hakim flyttade då ner den till fel.

Vid Häckens bänk protesterade spelare och ledare, men de ska ha fått till svar av assisterande domare Daniel Wärnmark och fjärdedomaren Bojan Pandzic att Al-Hakim gjorde rätt, att bollen ska flyttas till ”närmaste punkt utanför målområdet”.

Så under förutsättning att det inte har skrivits nya regler, eller tillkommit andra direktiv den närmaste tiden, så har vi minst tre svenska Fifa-domare som inte kan regelverket. Det här är nämligen ett beslut som tas under en lång tidsperiod, då domarteamet har tid på sig att tänka efter ordentligt.

Jag förutsätter att domarchefen Stefan Johannesson kliver ut och är tydlig med vad som verkligen gäller, för den här frågan behöver få ett svar. Annars är det en skandal, skandal, en domarskandal på riktigt.

avRobert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM